Is de huidige reeks van SJC voer voor psychologen? De Noordwijkers haalden uit de laatste drie wedstrijden slechts 1 punt. En dat is te weinig voor een elftal dat openlijk hoopte op de nacompetitie in de Hoofdklasse. Wordt de druk de ploeg te veel? Zijn de tegenstanders ingesteld op de dadendrang van het elftal van Kees Zethof? Feit is wel dat de ploeg in de laatste uitwedstrijd van de reguliere competitie met 2-0 onderuit ging tegen MSC in Meppel.

En dus is de jacht naar verklaringen geopend. Hadden de jongens het weekendje in de Drentse plaats misschien niet goed verteerd? Vrijwel de voltallige selectie ging met elkaar op stap op wat het laatste ‘uitweekendje’ kon zijn van de club met Kees Zethof als coach. Het is voor de buitenstaander nogal makkelijk om daar de zere vinger op te leggen, vonden ook Zethof zelf en zijn rechtsbuiten Martijn Walter.

Stappen
,,Zaterdagavond is nagenoeg iedereen binnen gebleven. Het besef dat ze zondag gewoon moesten voetballen was wel aanwezig”, verdedigt de coach zijn ploeg. De trainer kreeg bijval van Walter: ,,Iedereen kan thuis op zaterdagavond ook gaan stappen. Dat moet je per persoon zelf maar weten. Als je er zondag maar staat. En als je nou naar onze eerste helft kijkt, dan heb je strijd gezien. Zo’n weekendje weg met elkaar, dat past gewoon bij de club en moeten we vooral lekker blijven doen.”

,,Ineens ben je een ‘te kloppen ploeg’ geworden. Dat was in de eerste seizoenshelft wel anders.”

Maar wat is het dan? De thuisploeg uit Meppel kwam in de wedstrijd tegen SJC al vroeg op voorsprong, na drie minuten schoot Justin Benjamins raak. Het bracht de Meppelse vereniging in een zetel, door SJC aan de bal te laten en zelf ver terug te zakken op eigen helft. De werkploeg van Zethof had zichtbaar moeite met het voetballen door de zwart-witte muur heen. ,,De laatste passjes kwamen telkens net niet aan. Het veld was hobbelig en daarnaast was onze tweede helft matig”, vond Walter, die benadrukte dat het gewoon niet de middag was van zijn ploeg.

De Noordwijkers zagen ook hun aanvoerder Mike Verhoek geblesseerd uitvallen. Hij knalde met z’n hoofd op z’n directe tegenstander. Het leidde gelijk tot een ‘ei’ op z’n hoofd waar het bloed ook nog eens uit gutste. Hoewel de stoere Rijnsburger nog door wilde voetballen, werd het bevel tot wisselen gegeven door de verzorging.

Kees Zethof schreeuwt zijn ploeg instructies toe

In de tweede helft gooide ook MSC de schroom wat van zich af. De thuisploeg schoot al vrij vroeg voorlangs, wat een bel had moeten doen rinkelen bij SJC. De ploeg van Zethof kwam echter niet verder dan een schot dat nog vrij ver naast ging van Stef van der Zalm. Een paar minuten voor tijd maakte Milan van der Weide een einde aan de ijdele hoop op nog een puntendeling.

,,We zijn dus niet zo goed als de stand op de ranglijst doet vermoeden.”

Uiteindelijk vonden de rechtsbuiten en zijn trainer zich in één en dezelfde verklaring. Beiden onderstreepten dat het vrijuit voetballen van de eerste seizoenshelft, moeilijker ging in de tweede fase van de competitie. ,,Tegenstanders doen er bij ons nog een schepje bovenop. Ineens ben je een ‘te kloppen ploeg’ geworden”, ondervond de rechtsbuiten van SJC. ,,Dat was in de eerste seizoenshelft wel anders.”

Druk
Zethof deelde die mening. ,,Wij moeten ons realiseren dat we in principe nog helemaal niet toe zijn aan ‘een prijsje'”, doelde de trainer op eventuele nacompetitie en promotie. ,,Geheel tegen verwachting hebben we een bepaalde rol moeten waarmaken. Uit de laatste drie wedstrijden pakken we één punt. We zijn dus niet zo goed als de stand op de ranglijst doet vermoeden.”

De trainer grapte nog wel een keer dat hij er samen met zijn ploeg alles aan gedaan heeft om het tot op de laatste speelronde spannend te houden. Zijn elftal is nu afhankelijk van de standen op andere velden om zelf nog kans te maken op de nacompetitie. Hollandia en De Meern staan er in dat geval nog beter voor. ,,Natuurlijk heeft de nacompetitie bij ons geleefd, maar ik denk niet dat we zijn bezweken onder die druk daarvan”, denkt Walter. ,,Tja, nu zijn we inderdaad afhankelijk. Maar laten we er dan bij onze laatste thuiswedstrijd van het seizoen er met z’n allen maar een feestje van maken.”

MSC – SJC 2-0 (1-0) 3. Benjamins 1-0, 88. Van der Weide 2-0.

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek (44. Van Duyn) Verweij, Bosma, Ruigrok, Van Heijningen (75. Dahler), Al Tamimy, Walter, Van der Zalm, Steenvoorden (59. Van Dijk)

Foto’s: Johanna Wever

Trainer Kees Zethof na MSC – SJC
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen