Kay Blokland werd verkozen tot speler van het jaar en nam in de avonduren als dj plaats achter de draaitafels. Speciaal voor de wedstrijd tegen GVVV waren dertien sportparkontzeggingen ingetrokken en Katwijk won met 3-1. Het laatste thuisduel van het seizoen leverde vooral tevreden gezichten op de Krom op.

,,Het moest voor iedereen een feestje worden en dat is het gelukkig geworden”, stelde voorzitter Mart Vergouwen genoegzaam vast. De preses had midweeks besloten om dertien in opspraak geraakte Katwijk-supporters weer toe te laten. Het groepje was door Katwijk gestraft naar aanleiding van de supportersrellen tegen Spakenburg en eigenlijk tot het einde van het seizoen niet meer welkom op de Krom.

Voor de laatste thuiswedstrijd tegen GVVV streek het bestuur van Katwijk over zijn hart. ,,Op verzoek van de spelersgroep heeft Patrick Heijmans (assistent-trainer) een beetje het contact gelegd tussen die jongens en het bestuur”, vertelt Vergouwen. ,,Donderdag hebben we gezeten met een aantal gasten en dat was een hartstikke leuk gesprek. Vandaar dat wij hebben gezegd: ‘schuif weer aan met z’n allen’. Dat wilden zij graag en wij ook.”

‘Wij bepalen’
Volgens Vergouwen is met het voortijdig beëindigen van de straffen door Katwijk geen verkeerd signaal afgegeven. ,,Wij als club hebben de straffen uitgedeeld op basis van de gebeurtenissen tegen Spakenburg. Wij zijn dan ook degenen die kunnen zeggen: ‘we stoppen met de straf’. Daar heb ik niemand anders voor nodig.”

De harde kern van Katwijk meldde zich in de tweede helft op zijn vaste plek achter het doel van de tegenstander. De eerste helft hadden zij buiten het sportpark – op de verhoging tussen de hockey en de voetbal – de enige nog geschorste Katwijk-supporter gezelschap gehouden. Vanwege een eerdere straf is diegene tot eind volgend seizoen niet welkom, meldde Vergouwen.

Steven Verstraten speelde in plaats van de geblesseerde Mark de Vries

Het moet gezegd: de ‘terugkeer’ van de harde kern werkte niet alleen sfeerverhogend, het gaf ook de spelers van Katwijk een impuls. Na een zeer vlakke eerste helft werd na rust door de thuisploeg gas gegeven. Katwijk opende na een vlotte aanval via Guus van Weerdenburg de score, en kwam even later wat fortuinlijk op 2-0 door een goal van invaller Marciano Mengerink. Laatstgenoemde gaf met zijn entree eveneens een positieve draai aan de wedstrijd.

Katwijk beslist de strijd
GVVV maakte via Martin van Eck nog wel de aansluitingstreffer, maar in gevaar kwam de voorsprong geen moment. Toen Bennie van Noord de marge weer naar twee tilde, was de strijd definitief beslist. Katwijk boekte op basis van het tweede bedrijf een verdiende zege en had met iets meer precisie nog uit kunnen lopen naar een grotere score.

,,De eerste helft kon beter”, stelde coach Dick Schreuder. ,,Ik denk dat we niet de mindere waren, maar ook niet de betere. Op dit niveau zie je vaak dat de eerste helft op slot zit. Dat was nu ook het geval. Maar de tweede helft hebben we gas gegeven en zijn we er overheen geklapt. We hebben toen echt een goed niveau gehaald.”

De Katwijk-spelers blijven op de been, terwijl die van GVVV naar de grond gaan

Na de wedstrijd waren de schijnwerpers vooral op Kay Blokland gericht. De verdediger werd tot speler van het jaar verkozen en nam dus in de kantine de muziekhonneurs waar. Schreuder toonde zich vol lof over Blokland. ,,Kay heeft zich goed ontwikkeld. Hij had in het begin wat moeite. Dat is logisch. Hij kwam bij Capelle vandaan, waar hij gewend was om op zijn eigen zestien te spelen. Bij ons heeft hij met veel meer ruimte in zijn rug. Uiteindelijk heeft hij, net als veel meer spelers, een goed seizoen gedraaid.”

Dat Schreuder bewust in het meervoud afsloot, is geen toeval. ,,Ik hecht er nooit zoveel waarde aan”, doelt de coach op de speler van het jaar-verkiezing. ,,Natuurlijk moet er eentje uitgepikt worden, maar ik kijk liever in teamverband. Als je ziet hoeveel spelers we voor langere tijd gemist hebben, heel belangrijke jongens ook, en we staan gewoon weer in de top vier…Dan mag je het elftal een groot compliment geven.”

Katwijk – GVVV 3-1 (0-0). 56. Van Weerdenburg 1-0, 63. Mengerink 2-0, 70. Van Eck 2-1, 77. Van Noord 3-1

Katwijk: Verstraten, Hamdi, Blokland, Van Noord, Van Weerdenburg, De Lange (89. Vink), Susan, Aalders (53. Mengerink), Van den Ban, De Loor, Sanchez Angulo (89. Plat)

Foto’s: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)