Niemand bij Valken ’68 had een aantal weken geleden verwacht dat de ploeg nog in de problemen voor handhaving in de Eerste Klasse B zou komen. Na een slechte serie en concurrenten die punten zijn gaan pakken, ligt het spelen van P/D-wedstrijden toch stiekem weer op de loer. Zaterdag gaan de Valkenburgers op bezoek bij concurrent ARC om acuut gevaar af te wenden. VIDB beschouwt voor met trainer Andries Wendt en middenvelder Erwin de Ridder.

,,Op voorhand had ik dit niet meer verwacht”, aldus Wendt. ,,Het komt voornamelijk door de wederopstanding van Voorschoten ’97, dat ineens punten is gaan pakken. Maar je ziet het in elke competitie. Er gebeuren aan het einde aan altijd rare dingen. Ik denk dat we nog drie punten nodig hebben. Tegen ARC moet dat kunnen. Alleen zullen zij dat ook denken.”

,,Het is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen”, vertelt De Ridder. ,,We mogen ze niet laten winnen. Als we de punten pakken denk ik niet meer dat we hoeven te vrezen.”

De afgelopen weken troffen de Valkenburgers louter ploegen uit de top-vijf en die serie leverde nul punten op. ,,We wisten van tevoren dat we vijf topploegen in de competitie hadden. Alle punten die we zouden pakken tegen hen, waren bonuspunten. Het waren er voor de winterstop twee en de afgelopen weken nul. We troffen bijvoorbeeld Deltasport net op het verkeerde moment. Zij hadden net alles weer op de rit tegen ons”, stelt Wendt.

De Ridder: ,,Het grootste verschil is dat zij de kansen wel afmaakten en wij niet. Wij hebben geen spits die ze er makkelijk inlegt.” Wendt heeft desondanks veel vertrouwen voor zaterdag. ,,We hebben de afgelopen weken goed gevoetbald, alleen komen we voor de goal wat kwaliteit te kort. Maar ons veldspel was aardig en met de werklust was ook niets mis. ARC krijgt na ons nog een heel zwaar programma, dus die zullen ook perse willen winnen. De laatste wedstrijd spelen wij nog tegen Voorschoten en daar willen we het niet op aan laten komen. We zullen niet blind gaan aanvallen. Wij zitten nog altijd in de wachtkamer, ook als we gelijkspelen.”

Beiden bevreemd het dat de opponent zo laag staat. ,,Ze hebben een solide ploeg, met zowel kwaliteiten achterin als voorin.” Wendt is het met zijn speler eens. ,,Ik snap ook niet waarom zij zo laag staan. Thuis wonnen we wel, maar dat had ook met onderschatting van hun kant te maken. Wij hebben een goed collectief staan, daar moeten we het op winnen.”

Kapitein

Zelf mag De Ridder over zijn eigen prestaties niet klagen, vindt hij. ,,Ik draai wel een lekker seizoen. Ik heb alles gespeeld en geen blessures gehad. Dan doe je het wel goed.” De kapitein op het middenveld gaat na de zomer op voor zijn zesde seizoen. Bij Katwijk doorliep De Ridder alle jeugdselecties om uiteindelijk in het tweede terecht te komen. Daar speelde hij een aantal jaar voordat hij samen met Erwin van der Nagel en Jeroen Haasnoot de overstap maakte naar ’t Duyfrak. De middenvelder ziet zichzelf niet meer terugkeren op De Krom ,,Niet meer voor selectievoetbal, wellicht in een vriendenelftal. Niet dat ik rot ben weggegaan bij Katwijk, maar ik zou toch weer in hetzelfde schuitje komen.”

Ziet De Ridder zichzelf überhaupt nog wel bij een andere club spelen? ,,Ik ga sowieso nog een jaar door bij Valken. Ik bekijk het altijd per jaar. Zit nu min of meer op m’n top qua leeftijd. Ik heb het daarbij prima naar mijn zin. Ik hoef niet weg.”

Gebroeders Haasnoot

Valken kent geen schorsingen voor het cruciale duel. Wendt kan zelfs weer beschikken over de gebroeders Haasnoot, die beide lang geblesseerd waren. ,,Ik hoop dat zowel Arjan als Jeroen kan spelen. Dat zou een lekkere opsteker zijn, want het is de helft van mijn verdediging. De knoop hakken we donderdag helemaal door”, aldus Wendt.

Wendt hoopt afscheid te nemen in stijl. De oefenmeester kreeg van het bestuur geen contractverlening aangeboden en is dus bezig aan zijn laatste weken. ,,Ik heb hier vijf fantastische jaren gehad. We zijn twee keer gepromoveerd en ook het tweede is een stap omhoog gegaan. Die staan zelfs nu bovenaan in de reserve Eerste Klasse met zes punten voorsprong. Het zou mooi zijn als die kampioen worden. Dan denk ik dat we heel goed gedaan hebben met z’n allen. We hebben veel gewonnen en een mooie periode meegemaakt. Hiervoor stond Valken ’68 bij wijze van spreken tussen de advertenties van de Aldi en de Lidl. Nu doen we mee met de grote jongens.”

De beslissing om hem te bedanken voor bewezen diensten zat Wendt niet lekker, gaf hij meermaals toe. Al is dat nu wel veranderd. ,,Ik heb er nu wel vrede mee. Het is ook weleens lekker om de zaterdag zelf te kunnen indelen en de mooie potjes mee te pikken of bij m’n kinderen te gaan kijken.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Gerrit van der Nagel


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer