,,Never! Ik geef nooit de moed op”, riep coach Arie van Duijn na de wedstrijd. ,,Ook niet toen we met 3-0 achter stonden. Misschien leek dat zo. Maar dat komt ook omdat ik in de loop der jaren rustiger ben geworden”, voegde hij er knipogend aan toe. Na een uur spelen stond Valken inderdaad met 0-3 achter tegen Nieuwenhoorn. Maar weinig mensen, Van Duijn voorop, dachten daarmee dat het gedaan was. Valken speelde daarvoor gewoon te goed. Dankzij twee penalty’s werd het uiteindelijk 2-3, waardoor de geelzwarten nog een redelijke uitgangspositie hebben voor de return van komende dinsdag.

Van Duijn zette zijn relaas na de wedstrijd meteen door. ,,Het is natuurlijk schandalig dat we in de rust met 0-2 achter stonden. Die penalty die ze kregen was terecht. Maar voor de rest zijn ze amper in de buurt van onze zestien geweest. Wij waren de eerste helft gewoon de betere.”

Als een tornado
Daarmee had Van Duijn niets teveel gezegd. Voor de wedstrijd werd de tegenstander nog gewantrouwd. Een goed voetballende, makkelijk scorende ploeg zou deze middag op het Duyfrak komen. Alleen dat laatste was waar. De gasten uit Hellevoetsluis verzilverden alles wat voor de voeten kwam. Maar voetballend was het niet best. Valken domineerde, was agressiever en creëerde veel meer kansen. De eerste helft deden de geelroden dat naar behoren, de tweede helft wervelde de ploeg van Van Duijn als een tornado over het veld. Tot velddoelpunten kwam het echter niet.

,,Ik laat me niet over tegenstanders uit”, zou Van Duijn over de Nieuwenhoorn-sluitpost zeggen. ,,Maar laten we hopen dat hij dinsdag een mindere dag heeft.”

Valken kon door twee penalty’s zichzelf toch nog een redelijke uitgangspositie verschaffen. Arjan Haasnoot en Ronald Kuijt wisten beide één van de buitenkansjes te benutten. Dat Valken echter alleen maar wist te scoren vanaf de stip was opmerkelijk. De ploeg uit de gemeente Katwijk creëerde genoeg.

Danny Boere stoomt op

Van Duijn beschikt over één van de breedste banken van de Tweede Klasse. Ook vandaag kwam dat naar voren. Want vooral de wisselspelers lieten zich niet onbetuigd in het tweede bedrijf. Marc Langeveld liet zien het voetballen nog lang niet verleerd te zijn en Sven Boonstoppel sprintte als vanouds langs de zijlijn. Het tweetal stond aan de basis van een aantal kansen die er niet ingingen.

Hier was vooral de 20-jarige keeper Wouter Bloothoofd aan Nieuwenhoornse zijde debet aan. Oog in oog met onder andere Jaco van der Bent liet hij zien over het nodige talent te beschikken. ,,Ik laat me niet over tegenstanders uit”, zou Van Duijn na afloop over de sluitpost zeggen. ,,Maar laten we hopen dat hij dinsdag een mindere dag heeft.”

,,Als ik de wedstrijd van vandaag zie, dan hoeft Valken ook niet bang te zijn.”

Van Duijn was wellicht wat euforisch na de wedstrijd over het vertoonde spel. Want hij bejubelde zijn selectie. ,,Ik heb een fantastische groep, fantastische mensen om mij heen. Zonder anderen tekort te doen; vandaag lieten de wisselspelers het zien. De volgende keer weer anderen. Ik heb gewoon prima gasten tot mijn beschikking.”

Overtuiging
Komende dinsdag moet Valken de klus dus gaan klaren. De 2-3 nederlaag moet dan worden hersteld. Van Duijn is in ieder geval vol vertrouwen. Vrezen voor de tegenstander doet hij naar eigen zeggen niet. ,,Ik ben nooit bang. Als ik de wedstrijd van vandaag zie, dan hoeft Valken ook niet bang te zijn. Wanneer we hetzelfde spel spelen als vandaag, dan zetten wij dinsdag een goed resultaat neer. Daar ben ik van overtuigd.’’

Valken ’68 – Nieuwenhoorn 2-3 (0-2). 20. Kraijema 0-1, 34. Kasaroglu 0-2 (penalty), 60. Bazoer 0-3, 71. Haasnoot 1-3 (penalty), 77. Kuyt 2-3 (penalty),

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, M. Van der Plas, A. Haasnoot, Boere, De Ridder (62. Langeveld), S. Van der Plas, De Mooy, Van Delft (58. Boonstoppel), Van der Bent, Kuyt (79. Van Rijn)

Foto’s: Saam de Mooij