Bij Telstar, bijgenaamd ‘De Witte Leeuwen’, staat Lissenaar Wesley Zonneveld (24) onder de lat. In 2011 debuteerde Zonneveld in het betaalde voetbal tegen PEC Zwolle. Collega-doelman Stephan Veenboer liep in de slotfase tegen rood aan. Veldspeler Johan Plat, nu assistent-trainer bij Katwijk, moest het veld ruimen. De weg was vrij voor Zonneveld om te debuteren.

Vorig seizoen werd Zonneveld uitgeroepen tot keeperstalent van de Jupiler League. Door een blessure van Cor Varkevisser kreeg hij zijn kans. Voor Zonneveld werd 11 augustus 2015 een grote dag. Coach Michel Vonk benoemde hem tot vaste keeper van Telstar. Zonneveld stond zijn plek vervolgens niet meer af.

Vrienden
Zonneveld vertrok in 2009 bij FC Lisse en was eerst twee seizoenen actief bij AZ. Vervolgens kwam Telstar op zijn pad. Donderdagavond was het weer handjes schudden met oude bekenden. FC Lisse bouwde de laatste jaren uitstekend contact op met Telstar. Traditioneel spelen de clubs elk jaar vriendschappelijk tegen elkaar.

Het werd uiteindelijk 3-0 voor Telstar, Een uitslag waar Zonneveld content mee was. ,,Altijd lekker als je de nul houdt. De eerste helft ging wat stroef, maar in de tweede helft liepen we snel uit naar 3-0. Het was een lekker potje voetbal na een kleine week trainen. Het was ook leuk om een paar jongens van FC Lisse te spreken.”

Zonneveld verloor FC Lisse nooit uit het oog en hield ook afgelopen seizoen FC Lisse goed in de gaten. ,,Ja de ploeg heeft het moeilijk gehad. Ook wij hier bij Telstar. Wij werden natuurlijk ook geraakt door het overlijden van Han de Haan. Hij heeft veel betekend voor Telstar en FC Lisse. Ik had zo nu en dan contact met Oliver Rifai. Gelukkig is het voor Lisse uiteindelijk allemaal op zijn pootjes terechtgekomen, al was het maar net aan. Het is een goede zaak dat ze in de Derde Divisie gaan spelen.”

‘Niet verslappen’
Wat betreft Zonneveld: zijn carrière zit in de lift. Voor een doelman van zijn leeftijd heeft hij al aardig wat bagage. ,,Ja, het bevalt me natuurlijk prima dat ik op mijn leeftijd al veel wedstrijden heb kunnen spelen in de Jupiler League. Hopelijk ook dit seizoen. Zaak voor mij is om scherp en fit te blijven. Goed trainen en niet verslappen is het devies.”

In zekere zin zijn Telstar en FC Lisse met elkaar te vergelijken. Het zijn volgens Zonneveld beide warme clubs. ,,Ik had het niet beter kunnen treffen”, vertelt hij. ,,Ik voel me thuis hier bij Telstar. Natuurlijk heb ik de ambitie om nog eens door te stoten naar een hoger niveau. Alles op zijn tijd zeg ik maar. Ik kan me hier in alle rust verder ontwikkelen en beter worden. En ik heb nog een voordeel: ik kan het op de fiets naar de club af.”

Zonneveld is een leergierige ingesteld type.  Uit het EK, dat zijn eindfase begint te naderen, probeert hij lering te trekken. ,,Ik let inderdaad op de keepers. Vooral op Buffon van Italië. Wat een keeper is dat zeg op zijn 38e. Hij wil gewoon doorgaan tot het WK 2018 en stoppen op zijn veertigste. Dat wil ik ook. Van zo’n man krijg je toch inspiratie. Wat ik mooi vond was dat knipoogje naar Iniesta in de wedstrijd tegen Spanje. Je zag Buffon denken: ik weet heus wel wat je gaat doen vriend. Prachtig om te zien.”

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 14.00Leonidas
Altior 14.00Hillegom
DOSR 14.00Foreholte
Wilhelmus 14.00Teylingen
Van Nispen (zon.) 14.00WVC