De ontlading bij doelpuntenmaker en Noordwijk-invaller Tjeerd Westdijk, zijn medespelers en het thuispubliek was enorm. Met de 2-1, die de spits ver in blessuretijd achter goalie Barry Ditewig werkte, bezorgde Noordwijks topscorer zijn ploeg tegen ONS Sneek twee bonuspunten, waarop zelfs de meest verstokte rood-witte fan niet meer had gerekend. ,,Schrijf maar op: de gelukkigste heeft vandaag gewonnen”, meldde Kees Zethof enkele minuten later spontaan toen hij met een grote glimlach op zijn gezicht de kleedkamer opzocht.

Het scheelde echter maar een haar of het verrassend sterk voor de dag komende ONS had de punten meegenomen richting Friesland. Nog geen minuut voor de winnende 2-1 kon Maurice van der Neut met een ultieme redding op de doellijn nog maar net een fraaie lob van Frits Dantuma onschadelijk maken. Uiteindelijk was het laatste woord aan Westdijk die zijn team zeven dagen eerder bij Achilles’29 kort voor tijd ook al als invaller over het dode punt had geholpen.

Knakkie
Die doldwaze minuut was karakteristiek voor de wedstrijd. Daar waar Noordwijk vergat om voor de pauze de snelle 1-0 voorsprong te vergroten, kwam ONS pal voor de thee eerst langszij om Noordwijk na de doelwisseling het vuur na aan de schenen te leggen.

,,Natuurlijk was dat niet nodig”, oordeelde Noordwijk-middenvelder Sander Bosma. ,,We gaven eigenlijk niets weg, terwijl we door een mix van pech en ‘net niet situaties’ op 1-0 bleven steken. Als we ook die tweede hadden gemaakt, was het een heel stuk gemakkelijker geworden. Door de 1-1 kort voor rust konden we weer helemaal opnieuw beginnen. Dat tegendoelpunt leverde ons toch wel een ‘knakkie’ op.”

,,Niemand kan verwachten dat je die vorm 34 wedstrijden lang weet vast te houden.”

Noordwijk opende zoals het thuis graag doet. ONS Sneek werd vanaf de aftrap vastgezet op eigen helft. Echte mogelijkheden leverde dat echter niet op. De beste kans was zelfs voor Martijn Barto, maar de oud-prof leverde vrij voor Roy Rondeltap slechts een slappe schuiver af.

Aan de overzijde draaide de ONS-defensie overuren. Na enkele levensgevaarlijke hoekschoppen nog te hebben overleefd, kopte Nick van Staveren de thuisploeg van dichtbij alsnog op een 1-0 voorsprong. Het leek op de zonovergoten Duinwetering de opmaat voor meer.

Middenvelder Thomas Reynaers schoot vlak na de openingstreffer rakelings voorlangs, terwijl Emiel Wendt het vizier koppend ook niet scherp genoeg had staan. Een keiharde overtreding op Denzel James, die met een kneuzing aan het been per brancard werd afgevoerd en later voor verder onderzoek zelfs richting het ziekenhuis verdween, leverde een vrije trap op voor Reynaers. Zijn schot raakte eerst de paal in de korte hoek, waarna het speeltuig ook de andere paal kuste. Vervolgens maakte de dankbare Diteweg zich meester van de bal.

Wanhoopsoffensief
Het op de tegenstoot loerende ONS kreeg kort voor de thee de gelijkmaker min of meer in de schoot geworpen. Na niet al te resoluut ingrijpen in de rood-witte defensie mocht Dantuma zomaar uithalen (1-1). Die tik werkte voor Noordwijk in het tweede bedrijf heel lang door.

Gedurfd spelend roken de bezoekers hun kans en moest de rood-witte defensie veel te veel naar haar zin aan de bak om erger te voorkomen. De zeldzame tegenstoten van de gastheren daarentegen smoorden meestal in een vroegtijdig stadium. Daardoor leek de koploper opnieuw in eigen huis niet aan puntenverlies te kunnen ontsnappen.

Een wanhoopsoffensief bood op de valreep echter soelaas. ,,Tot de 85ste minuut geloofde ik er zelf nog wel in”, bekende Bosma na afloop. ,,Daarna vielen we echt met de moed der wanhoop aan, maar overtuigend was het allerminst. Er leek zich op dat moment al een soort moedeloosheid van ons te hebben meester gemaakt. Maar we bleven er wel voor gaan.”

Nog zeven te gaan
Bosma zelf had overigens wel een verklaring voor het mindere spel van zijn ploeg in de afgelopen periode. ,,We hebben het de laatste weken wel iets lastiger. Dat klopt. Wie ons ziet spelen kan dat zelf constateren. In deze fase van de competitie is het sowieso allemaal heel anders dan voor de winterstop.”

,,Vorige week kwam ik er na 82 minuten in. Vandaag na 64. Wellicht volgende week al na tien minuten.”

,,Tegenstanders stellen zich op je in, waarbij je opbokst tegen een muur. Dan moet het even meezitten. Daarnaast wordt er ook wel eens te veel van ons verwacht. Zeker na die fantastische eerste seizoenshelft toen het allemaal van een leien dakje ging. Misschien speelden we toen iets boven ons niveau. Niemand kan verwachten dat je die vorm 34 wedstrijden lang weet vast te houden. Wat vandaag resteert zijn drie belangrijke punten. Nog zeven te gaan, maar we zijn er nog lang niet.”

Ontlading
Even verderop schudde matchwinnaar Westdijk ontelbare handen van blije, maar vooral opgeluchte Noordwijk-supporters. De spits die de bal na een voorzet van Martijn le Congé via een Fries lichaamsdeel voor zijn voeten zag rollen, aarzelde geen moment om voor een ontlading van jewelste aan Sportpark Duinwetering te zorgen. ,,Vorige week kwam ik er na 82 minuten in. Vandaag na 64. Wellicht volgende week al na tien minuten”, liet de Hagenaar met een knipoog optekenen. ,,Nee, blij word ik niet van de bank, de trainer beslist echter. Het is aan mij om mijn voeten te laten spreken en dat is ook vandaag gelukkig weer gelukt.”

Noordwijk – ONS Sneek 2-1 (1-1) 20. Van Staveren 1-0, 40. Dantuma 1-1, 90+2 Westdijk 2-1

Noordwijk: Rondeltap, Smith (62. Roshanali), Overvliet, Van der Neut, Bröcker, Reynaers, Wendt (64. Westdijk), Bosma, Achefay, Van Staveren, James (30. Le Congé)

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Het succes van VVSB is geen toeval (plus audio)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels