De enige streekderby in de Bollenstreek die sinds de invoering van de Topklasse steevast op het programma staat, kent komende zaterdag zijn eerste editie van dit seizoen. FC Lisse neemt het thuis op tegen Rijnsburgse Boys. Beide ploegen kennen behoorlijk wat nieuwelingen. VIDB beschouwt er met twee voor. Te weten: Lisse-verdediger Robert van Boxel en Rijnsburg-linksback Nick Kuipers.

De clubs hebben, behalve meer nieuwelingen nog meer gemeen. Beide elftallen proberen een nieuw systeem te hanteren, maar zijn daar door tegenvallende resultaten weer vanaf gestapt. Van Boxel: ,,We zijn met een bepaalde gedachte begonnen aan het seizoen. Wilden meer vanuit achteruit opbouwen en niet te opportunistisch spelen. Dat ging met vallen en opstaan. De eerste twee competitieduels waren niet denderend en toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken. We zijn weer iets meer teruggegaan naar het oude spelletje.”

4-3-3
Rijnsburg kent met tien uit vijf een goede start van de competitie, terwijl de voorbereiding slecht te noemen was. Toch erkent Kuipers dat het nog niet allemaal hosanna is. ,,We spelen nog niet aantrekkelijk. Een andere speelwijze vergt tijd. Veel spelers moeten wennen aan elkaar, ook ik. Dat we nu weer zijn overgestapt naar 4-3-3 ligt er denk ik ook aan dat de trainer niet te veel achterstand wil oplopen in de race om de top-7. Verdedigend staat het nu beter.”

De twee hebben het goed naar hun in de nieuwe omgeving. ,,Lisse is een leuke club. Ik had alleen gehoopt op iets meer punten. De voorbereiding was wisselend en dan hoop je dat er verbetering is in de competitie”, zegt Van Boxel. “Qua reistijd scheelt dit voor mij gewoon enorm”, aldus Kuipers. “Drie jaar Vogels was genoeg. Er is wat minder druk bij Rijnburg en allemaal minder hectisch. Maar verder zie ik geen verschillen.”

Van Boxel: ,,Zaterdag waren we tegen DVS ’33 voetballend de mindere, maar als team zijn we tot veel in staat. Zoals ik het nu zie, zijn de verschillen niet groot. Iedereen kan van iedereen winnen. Wij zullen het moeten hebben van onze veerkracht en mentaliteit. Ik denk dat we met een beetje geluk zeker die top-7 kunnen halen. Maar zo denken de andere ploegen natuurlijk ook.”

Contactmomenten
De Zwanenburger Van Boxel is nog niet zo te spreken over zijn optredens tot nog toe. ,,Het is wisselvallig. Ik zat er gelijk lekker in. Daarna is het iets minder geworden. Ik gebruik het niet als excuus, maar van prof naar amateur is toch even wennen. Ik heb nu een baan en de mindere contactmomenten die je hebt als team, maken het tot een heel ander leven. Ik ken vrijwel niemand en daarbij moet ik zelf ook wennen aan een nieuwe situatie. Ik probeer te zijn wie ik altijd ben. Goed coachend, maar niet te dwingend.”

Knieblessure
Ook Kuipers is nog niet op topniveau. Al heeft dat een aanwijsbare reden. De back was vorig jaar lang uit de roulatie vanwege een knieblessure. ,,Ik heb vorig jaar een half jaar niet gespeeld en dat merk ik nog. De echte topvorm is er nog niet. Kijk, wedstrijdfit ben ik, maar om te groeien, moet je wedstrijden spelen.” Een aantal weken geleden ging hij tot overmaat van ramp door z’n enkel. ,,Van de enkel heb ik sinds deze week geen last meer. De knie wordt nog behandeld. Ik hoop nog zo’n week of drie nodig te hebben om in m’n ritme te komen. Ik merk het bijvoorbeeld aan het trappen. Daar denk ik nog over na. Moet ik niet doen. Tegen Barendrecht krijg ik een schietkans en negen van de tien keer gaat die op doel. Nu werd het een afzwaaier. Ook met lange ballen, een van m’n wapens, gaat het nu nog soms mis. Gaan ze de tribune in of komt de bal niet op de juiste plaats. Maar dat komt goed.”

Tekst: Tom van der Wilt


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)