Paulo Maldini, Ryan Giggs, Steven Gerard, Lionel Messi. Nadat zijn vertrek werd gemeld, hadden we bij Voetbal in de Bollenstreek Kevin Wijmer in dat rijtje gezet. Net als al de genoemde giganten ‘was hij moeilijk weg te denken’ bij zijn club. De vergelijking was natuurlijk met een knipoog, maar achteraf blijkt de Rotterdamse verdediger ook helemaal niet weg te denken bij FC Rijnvogels. Ondanks dat hij eerder niet overeen kwam om voor een zevende seizoen te tekenen op de Kooltuin, is Wijmer nu toch van gedachte veranderd. De sterke stopper geeft daarover tekst en uitleg. 

,,Vlak na mijn besluit kwamen er al heel veel mensen naar me toe, die niet blij waren met mijn besluit. Althans, ze hadden gewoon heel graag gezien dat ik bleef”, vertelt Wijmer over de periode vlak nadat hij zijn vertrek wereldkundig had gemaakt. ,,Vooral veel sponsors die al lange tijd bij de club betrokken zijn, waren erg benieuwd waarom ik vertrok, hadden het niet zien aankomen en daarom heb ik aan alles nog een keer rustig uitgelegd”, aldus Wijmer.

Probleem
Het probleem voor de centrale verdediger was dat hij buiten het veld heel veel tijd stak in zijn ploeg. Wijmer, die als data-analist werkt voor Johan Sports, was ook bij zijn eigen voetbalclub verantwoordelijk voor de analyses, die een een beeld geven van de fysieke gesteldheid van het team. ,,Alles bij elkaar kostte het me toch zeker tien uur extra. Bovenop het voetballen. Daardoor kreeg ik bepaalde verwachtingen van de gesprekken. Nadat ik met de club om de tafel gegaan was, kreeg ik niet het gevoel dat al mijn extra bezigheden gezien werden. Daarbij stond men niet open om bepaalde dingen anders te gaan doen”, zegt de Rotterdammer.

Daar kwam nog bij dat Wijmer vond dat de club bepaalde zaken niet oppakte zoals dat in de aanloop naar dit seizoen was geschetst. ,,Het verhaal vorig seizoen was heel goed. En de weg die ingeslagen werd; daar stond ik achter. Alleen als er vervolgens bepaalde zaken niet gaan, zoals vooraf waren verteld, dan klopt dat niet”, aldus Wijmer in een eerder gesprek met Voetbal in de Bollenstreek.

,,Dan blijkt daar een stuk minder waardering en vertrouwen uit’’

Uiteindelijk deed voor de routinier zijn gevoel als voetballer de emmer eigenlijk over lopen en liet hem de knoop door hakken om te vertrekken. ,,Er wordt dan wel letterlijk tegen je gezegd: ‘we willen je graag houden’. Maar als je verder het idee wordt gegeven ‘dat er wel een kans is’ dat je volgend seizoen gaat spelen, dan blijkt daar een stuk minder waardering en vertrouwen uit’’, legde Wijmer uit vlak na zijn besluit te vertrekken.

Het ging een groep sponsors zelfs te veel aan het hart dat de langstzittende ‘Kooltuinstrijder’ de club zou gaan verlaten. Peter de Koning en Chris van Dijk, die recent nog de technische commissie vormden, wilden met Wijmer om de tafel. ,, Zij zijn als sponsors nog steeds wel actief bij de club. Ik ben toen nog maar een keer het gesprek aan gegaan. Uit respect voor de club en omdat ik het heel erg waardeerde dat die mannen dat voor mij wilden doen.”

,,M’n focus gaat puur naar het veld.”

Van de keuze om nog maar een keer aan tafel te gaan zitten, heeft Wijmer achteraf zeker geen spijt. Want eigenlijk werden alle plooien glad gestreken. ,,Volgend jaar kan ik randzaken als de analyses van Johan Sports voor Rijnvogels loslaten. Dat wordt door iemand anders opgepakt. Of in ieder geval: de club gaat kijken hoe ze dat anders gaan oplossen, maar dat scheelt mij een hele hoop.”

Het warme gevoel dat Wijmer altijd bij de Katwijkse club heeft gehad, maar dus even een beetje gedoofd was, kwam langzaam terug. ,,Als mensen zich hard maken om je toch voor de club te behouden, ‘dan ben je nog niet klaar hier’, dacht ik op een gegeven moment.”

,,Bovendien kreeg ik toch weer het gevoel dat ze me als voetballer echt niet kwijt willen. Nu laat ik dus alle extra bezigheden vallen en gaat m’n focus puur naar het veld. Dat zie ik weer helemaal zitten.” Voorlopig zijn ze in Katwijk dus nog niet van Kevin Wijmer af. Al is dat in dit geval eerder andersom.

Foto: Piet van Kampen

Lees ook: Wijmer gaat op zoek naar zijn overtuiging


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)