Zijn afgeronde studie Bewegingswetenschap en zijn baan bij Johan Sports maken FC Rijnvogels-verdediger Kevin Wijmer meer dan alleen een hele betrouwbare verdediger voor trainer Jimmy Simons. De Rotterdammer assisteert zijn oefenmeester ook bij het analyseren van ‘inspanningsdata’, om blessures die je kan voorkomen ook daadwerkelijk voor te zijn. Wijmer kon zichzelf afgelopen zaterdag tegen Zwaluwen (0-2 winst, red.) niet behoeden voor een op het eerste oog vervelende blessure. 

,,Het was zo’n duel waarbij het balletje er tussenin viel. We besloten allebei om er vol in te gaan en trapten tegelijk tegen de bal. Daarbij verdraaide ik mijn knie”, aldus de 25-jarige Rotterdammer. ,,Ik heb nog even door gelopen, maar voelde al vrij snel dat het niet goed zat. Mijn onderbeen zat een stuk losser in mijn knie en er zit nu nog steeds een soort waterballon op. Maar een MRI moet volgende week nog duidelijk geven”, gaat Wijmer teleurgesteld verder.

Helaas voor hem zijn dit soort ongelukkige blessures niet of nooit te voorkomen. Zelfs voor Wijmer niet en voor hem komt het ‘pechmoment’ helemaal niet gelegen. Hoewel zo’n blessure natuurlijk nooit goed uitkomt, zit FC Rijnvogels eindelijk in de ‘flow’ waar het sinds het begin van de competitie naar op zoek was. ,,We hebben nu vier wedstrijden op rij gewonnen. Nul doelpunten tegen. Dan gaat het lekker. Aan de andere kant hebben we wel nu vier vrij matige tegenstander gehad”, vertelt de sterke stopper.

‘Niet om aan te gluren’
Toch kwam de serie van de Katwijkers op een uiterst gelegen moment. De Kooltuinbewoners dreigden na zes wedstrijden net als vorig seizoen weer richting de onderkant van de ranglijst te zakken. Dit keer kwam het herstel alleen sneller. ,,We zijn puur op resultaat gaan spelen. Er is letterlijk tegen elkaar gezegd: het maakt nu even niet uit of het niet om aan te gluren is, als we maar winnen. Als je dan de wedstrijd daarna gelijk wint (1-0 tegen Achilles Veen red.), zonder een doelpunt weg te geven. Dan helpt dat wel”, zegt Wijmer.

Die instelling heeft de Katwijkse ploeg inmiddels weer naar een derde plek geloodst en keeper Jeffrey Verkerk heeft nu al ruim 360 minuten niet hoeven vissen. Een teken dat er defensief stappen zijn gemaakt. En wie er naar de achterste linie van de roodhemden kijkt, ziet daar ook de nodige verschuivingen. Zo is Wijmer tegenwoordig rechtsback en is er een vaste basisplaats voor jongeling Reno van Heijningen in hart van de defensie.

,,Ik ben geen Bright Ampong”

,,Door wat blessures aan de rechterkant met Dirk-Jan van den Oever en Ted de Man dacht de trainer op een gegeven moment: ‘dan gooi ik Kev daar wel neer’. En dan zul je net zien dat je punten gaat pakken. Maar het gaat wel goed. Aanvallend hoef natuurlijk je natuurlijk geen wonderen van mij te verwachten, ik ben geen Bright Ampong (voormalig rechtsback van Rijnvogels, red.). Ik kwam er wel achter dat ik echt m’n momenten moest zoeken, want ik was al snel helemaal gesloopt in een wedstrijd.”

Met die woorden zegt de routinier eigenlijk dat hij op zijn oude positie centraal in de verdediging, waar de jonge Van Heijningen volgens de ex-captain op dit moment grote stappen maakt, veel minder fysieke arbeid hoefde te verrichten. Iets wat hij ook in de GPS-data, die hij dus zelf analyseert voor trainer Simons, terugzag.

,,Iedereen heeft dus een hesje om met een GPS-tracker erin en die houdt van alles bij. Hoeveel sprints je getrokken hebt, hoeveel afstand je in totaal gelopen hebt, wat je topsnelheid was en nog een aantal dingen. Aan de hand van formules uit de literatuur uit de bewegingswetenschap is daar een bepaalde ‘intensiteit’ uit af te leiden”, verduidelijkt Wijmer eerst.

,,Ik denk wel dat ik winterstop heb”

,,En aan die intensiteit zag je bij mij dat ik mijn eerste paar wedstrijden op rechtsback echt in de ‘overload’ zat. In het rood dus. Dat werd nu langzaam steeds minder en de laatste weken zag je wel dat ik een stuk meer kon brengen in een wedstrijd”, aldus de data-analist.

Helaas heeft Rijnvogels dus niet lang van die aangesterkte Wijmer kunnen genieten. ,,Enorm balen, want ondanks dat ik er nu nog niet echt duidelijkheid is over mijn blessure, denk ik wel dat ik winterstop heb. Voor mijn gevoel zijn het mijn binnenbanden”, baalt Wijmer.

De data van zijn team blijven analyseren, is hij echter niet van plan te laten verslonzen. ,,Zeker niet. Jimmy (Simons, red.) hecht er veel waarde aan en is er heel erg in geïnteresseerd. Ik stuur hem elke week een rapport. Daarmee kan hij voor sommige spelers soms rekening houden in de belasting, om dus die blessures voor te zijn.”

Daarnaast zorg ik altijd dat alle trackers opgeladen zijn en alle hesjes zijn gewassen. Dat blijft dus doorgaan. Dan maar zo mijn steentje blijven bijdragen”, besluit de langstzittende Rijnvogel, die op deze manier een vrij aparte relatie met blessures heeft.

Foto: Piet van Kampen

Lees ook: ‘VVSB wint eerste oefenduel onder Meijers’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys