Alle activiteiten die bij zijn baan als trainer horen, liet Wijsman de afgelopen weken even passeren. Bezig met een afscheid of een afscheidstournee was hij niet, want er moest maar aan één ding gedacht worden: resultaten. De oefenmeester kende met zijn Kagia een moeilijk seizoen. Blessureleed liep er als een rode draad doorheen. De trainer liet zich niet gek maken en ging door met zijn missie, met vallen en opstaan.

,,Ik denk dat wij het na de winterstop goed hebben gedaan”, blikt de oefenmeester alvast terug op de tweede seizoenshelft. ,,We kunnen aankomende zaterdag de vijfde plek behalen en gezien onze situatie zou dat prima zijn. We hadden van te voren natuurlijk gehoopt op meer, maar dat mocht niet zo zijn.”

,,Die zijn het soms al kwijt als ze onder de douche stappen”

Wijsman is niet alleen tevreden over het afgelopen half jaar. Meer dan ooit moest hij het uiterste van zijn ploeg vragen. Niet alleen op de zaterdagen, maar ook doordeweeks op de trainingen. ,,Als je op plek één wilt eindigen, dan zal je daar meer voor moeten doen. We hebben dit seizoen geen geluk gehad, maar dat dwing je af. We moeten het met z’n allen doen en daar hoort dus bijvoorbeeld ook consequent trainen bij.”

,,Natuurlijk besef ik dat ik trainer ben van een derdeklasser, maar vroeger had ik als speler een hekel aan verliezen. Dan was ik twee dagen chagrijnig, omdat we een wedstrijd hadden verloren. Dat mis ik nog wel bij mijn eigen spelers. Die zijn het soms al kwijt als ze onder de douche stappen. Misschien is dat ergens ook wel goed.”

Visie
Het meest content is de oefenmeester met de visie en structuur die er de afgelopen vier jaar in Lisserbroek is neergezet. Voorheen was Kagia een ploeg die ‘lange ballen, gauw thuis’ speelde, maar daar is verandering in gekomen sinds hij werkzaam bij de club is.  Dat tegenstanders daar zelfs bang voor werden, ziet Wijsman als een groot compliment voor zijn harde werk.

,,Daar ben ik wel het meest tevreden over. We hebben er de afgelopen jaren aardig wat voetbal in gekregen. Misschien wel iets teveel voetbal. Het eerste jaar lukte dat niet, maar dat had ook met het materiaal aan spelers te maken. De laatste drie jaar kwam daar steeds meer verbetering in. Persoonlijk ben ik erg blij mee dat we dat hebben bereikt.”

,,Misschien is het wel mijn laatste wedstrijd als trainer”

Voor de trainer staat de wedstrijd van komende zaterdag tegen BSC’ 68 in het teken van afscheid nemen. Normaal gesproken staat winnen op de eerste plaats bij Wijsman en dat zal zaterdag nog steeds zo blijven. Echter zal de oefenmeester voor aanvang van de wedstrijd zijn spelers vragen om een gunst, namelijk: één keer spelen voor de trainer.

,,Ik denk dat ik dat wel een keertje mag vragen aan ze, ja.  Na vier jaar hard werken, vind ik dat ik dat wel verdiend heb. Het zal komende zaterdag wel raar zijn als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Misschien is het wel mijn laatste wedstrijd als trainer. Ik ben wel blij dat mijn laatste duel een thuiswedstrijd is. Dat maakt het toch specialer.”

Langs de lijn
,,Het zal aankomende donderdag al raar zijn als ik voor de laatste keer de training leidt. Maar dat is toch anders dan een zaterdag. Dat soort dingen ga je pas echt beseffen als het moment daar het is. Ik merk wel dat het nu dichterbij komt en dat je wekelijks een aantal dingen bedenkt, die er volgend jaar niet meer zullen zijn.”

Waar de oefenmeester volgend seizoen uithangt, is nog steeds niet bekend. Een definitief afscheid als trainer sluit hij niet uit, maar dan moet er wel wat op zijn pad komen. Toch zal Wijsman het voetbal niet geheel de rug toe keren. ,,Ik ga volgend seizoen wat wedstrijden kijken, maar dat zal niet wekelijks zijn hoor. Ik ben wel van plan om bij Kagia te gaan kijken komend seizoen en bij Noordwijk, omdat mijn zoon daar speelt (Aron Wijsman, red.). Misschien ga ik wel bij clubs kijken die aansprekend voetbal spelen. We gaan het zien.”

Archieffoto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Kagia-middenvelder komt terug op besluit en blijft toch’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)