VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen zette deze week zijn handtekening onder een nieuw contract. De succesvolle coach van de Noordwijkerhouters blijft sowieso nog een jaar langer en gaat daarmee vanaf komende zomer zijn vijfde seizoen in bij de club in de Tweede Divisie. Een weloverwogen besluit noemt Van Leeuwen het, die nog voldoende potentie ziet om door te stoten met VVSB.

,,Ze waren er vroeg bij”, vindt de in Sassenheim opgegroeide coach. En eigenlijk snapt hij VVSB daar ook wel in. De club streeft naar continuïteit en ziet dat er van buiten aan de trainer wordt getrokken. ,,Ja, er was interesse van andere clubs, maar ik ga je niet vertellen welke”, lacht de winnaar van de Rinus Michels-award voor beste amateurtrainer van het seizoen 2015-2016. ,,In de loop der jaren heb ik toch een aardige CV opgebouwd, hoewel dat raar is om over jezelf te zeggen. Waarom clubs dan interesse hebben, moeten anderen maar beoordelen.”

Kerst
Toch schrok de oefenmeester wel een beetje van het tijdstip waarop VVSB al met hem ging praten. ,,Voor mezelf dacht ik inderdaad: ‘jeetje, willen ze het nu al weten’. Maar wij willen voor de Kerst ook met alle jongens hebben gesproken. Dan moeten zij ook weten dat de trainer door gaat.”

,,De jongens doen nu bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag hun ‘core stability’ in de bestuurskamer. Dat kan natuurlijk niet.”

In een gesprek van vier uur op De Boekhorst schudden de beide partijen uiteindelijk tevreden elkaar de hand. Aan de lengte van het gesprek te zien zullen beide partijen hun eisen hebben gehad. ,,Kunnen we nog stappen maken met deze club?”, vroeg Van Leeuwen zich hardop af. ,,Zo ben ik het gesprek in gegaan. De staf, het team, de faciliteiten, de medische staf en scouting kunnen allemaal nog wel een extra stap gebruiken.”

Volgens Van Leeuwen zijn er drie peilers die hij samen met de club nog wil verbeteren. Daarin krijgt hij van het bestuur ook de ruimte om zijn eigen visie op uit te leven. VVSB verandert bijvoorbeeld het zondagteam naar een zaterdagelftal. Daarin gaat het nog bij de KNVB vragen of er in het huidige zaterdag 1 twee dispensatiespelers kunnen worden toegevoegd. ,,Verder wil ik nog een extra assistent, die is juiste enkele jaren geleden wegbezuinigd.”

,,Als het bestuur dan mijn mening vraagt over bepaalde zaken, dan krijgen ze die.”

,,Met een extra assistent kunnen we straks met drie man voor een groep van twintig selectiespelers staan”, gaat de trainer van VVSB verder. ,,Nu staan alleen ik en keeperstrainer Werner Kooistra echt voor de groep. Rob Jonkman is vooral met het tweede bezig. Daarnaast krijgt de scouting de opdracht, en daar werk ik zelf ook aan mee, om er voor te zorgen dat alle achttien selectiespelers, plus de twee keepers, van Tweede Divisie-niveau zijn. Ook het medische niveau moet omhoog. De jongens doen nu bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag hun ‘core stability’ in de bestuurskamer. dat kan natuurlijk niet.”

Van LeeuwenVan Leeuwen loopt het veld op met De Treffers-coach Anton Janssen

Naast alle nieuwe plannen die Van Leeuwen uitrolt, is het natuurlijk ook belangrijk dat de trainer zelf nog genoeg uitdaging ziet in VVSB en daar ook zin in heeft. Want ook na vijf jaar is de sleur er dus nog niet in gekomen bij de Haagse trainer. ,,Als het je energie gaat kosten, dan moet je op zoek naar een andere club. Maar de club wilde graag door, nou ja, dat is alvast de helft. En ik wil ook door en ervoor zorgen dat VVSB nog professioneler wordt.”

Metamorfose
In de afgelopen vijf jaar heeft VVSB daar al een behoorlijke slag in geslagen. Van gezellig dorpsclubje is het een volwaardige Tweede Divisionist geworden, maar is de gezelligheid volgens Van Leeuwen ook in tact gebleven. Die metamorfose is tijdens het verblijf van Van Leeuwen ingezet. ,,Ik heb het nodige meegemaakt dankzij functies in het betaalde voetbal. Als het bestuur dan mijn mening vraagt over bepaalde zaken, dan krijgen ze die.”

,,De club zag er heel anders uit toen ik begon”, vervolgt Van Leeuwen. Voordat de oud-trainer van bijvoorbeeld Quick Boys en Westlandia naar Noordwijkerhout vertrok vocht VVSB vaak tegen het degradatiespook in de toenmalige Topklasse. ,,We hebben met een groepje mensen iets moois neergezet hier, waar we trots op mogen zijn. Er heeft in mijn periode een bestuurswisseling plaatst gevonden, de technische staf ziet er heel anders uit. En dat we nu een stabiele club zijn in de Tweede Divisie, dat is echt niet alleen mijn verdienste. Ik mag veel doen, maar wordt daarin gesteund door het bestuur.”

Foto’s: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude