Geen amateurcomplex zo mooi als Nieuw Zuid. Daar is iedere voetballiefhebber, ongeacht zijn clubvoorkeur, het unaniem over eens. In lijn met de complimenten over zijn thuishaven zou Quick Boys ook in sportief opzicht weer hoge ogen willen gooien.

Maar het bouwen van een nieuw (succes-)elftal heeft tijd nodig, zeker nu Jan Zoutman het speltechnisch over een andere boeg heeft gegooid. Als de thuisoverwinning op Jong FC Twente (2-0) iets duidelijk maakte, is het wel dat de blauw-witten verre van een ingespeeld geheel zijn. Maar hoewel dus nog volop in de steigers, kan Quick Boys wel leunen op een stevig (verdedigend) fundament.

Tenenkrommend Twente 
Quick Boys boekte tegen Jong FC Twente de eerste overwinning van het seizoen. Zodoende werd de valse start tegen de beloften van Volendam deels weggepoetst. Maar op een dag dat het goed toeven was aan de Katwijkse kust, deed een aloud spreekwoord zijn naam er aan: één zwaluw maakt nog geen zomer.

In ogenschouw moest genomen worden dat Jong FC Twente een onthutsend zwakke indruk maakte. Als de Tukkers niet beter voor de dag gaan komen, koersen ze in volle vaart af op de tweede degradatie op rij.

,,We spelen natuurlijk een nieuw systeem. Dat is niet wat Quick Boys is gewend, en wij als spelers ook natuurlijk.”

Jan Zoutman was tussen 2013 en 2015 trainer van Jong FC Twente, in de Jupiler League. Hij trof echter weinig oude bekenden aan bij het weerzien met zijn voormalige werkgever. ,,Zowel in de staf als selectie heeft een aardig verloop plaatsgevonden. Er speelden vandaag wel wat jongens mee die ik als jeugdspeler in actie heb gezien, maar met geen van de spelers heb ik gewerkt. Zo snel gaat dat, en met name in de wereld van het betaalde voetbal. Er wordt heel vlot doorgedraaid.”

Bekend gezicht uit Leiden
Voor Zoutman en het Katwijkse publiek herbergde de selectie van Twente wel één vertrouwd gezicht. Henk van Schaik, de Leidenaar die onder Zoutman nog officieus debuteerde in het eerste van Quick Boys. Via ADO Den Haag belandde de lange verdediger afgelopen zomer in Enschede, waar hij op de eerste training meteen een flinke voetblessure opliep. Op het hem bekende Nieuw Zuid maakte hij voor het eerst deel uit van de wedstrijdselectie, maar een invalbeurt was Van Schaik niet gegund.

Het moet gezegd: er had voor de Leidenaar in Tukkerse dienst ook weinig te halen geweest. Jong FC Twente kwam er simpelweg niet aan te pas tegen Quick Boys, dat meteen al in het eerste kwartier het verschil maakte. Yordi Teijsse benutte een makkelijk gegeven strafschop en zette het furieus gestarte Quick Boys na zes minuten op het goede spoor.

Toen Max van Steen na ruim een kwartier de 2-0 tegen de touwen kopte, was de wedstrijd al in een vroegtijdig stadium de nek omgedraaid. Uiteindelijk kwam Jong Twente er met een marge van slechts twee nog genadig vanaf. 

Gemengde gevoelens bij Zoutman
,,Ik vind de overwinning dikverdiend op basis van de eerste helft en de kansenverhouding”, stelde trainer Zoutman. ,,We zetten de tegenstander meteen goed onder druk. De tweede helft was het rommelig. Je weet dat de tegenstander hoger druk gaat zetten en er daardoor meer ruimtes komen. Juist daarmee hadden we beter om moeten gaan.”

,,Je merkt dat het wennen is, maar tegelijkertijd zie je ook dat het per week steeds ietsjes beter gaat.”

,,Pas in het tweede gedeelte van de tweede helft kregen we weer meer rust aan de bal. Verdedigend hebben we niet veel problemen gekend, maar voetballend had het – met name na rust – wel iets beter gemogen.”

Na afloop van de wedstrijd ging het veelvuldig over het systeem van Quick Boys, en met name de vijf verdedigers die tegenwoordig worden opgesteld om meer defensieve zekerheid in te bouwen.

,,We spelen natuurlijk een nieuw systeem”, zei Teijsse, die zijn terugkeer op Nieuw Zuid doeltreffend opluisterde. ,,Dat is niet wat Quick Boys is gewend, en wij als spelers natuurlijk ook niet. Je merkt dat het wennen is, maar tegelijkertijd zie je ook dat het per week steeds ietsjes beter gaat.”

Quick Boys – Jong FC Twente 2-0 (2-0) 6. Teijsse 1-0 (strafschop), 14. Van Steen 2-0

Quick Boys: Hogendoorn, Bloemendaal, De Vreugd, Bentem, Van der Plas, Ravensbergen, A Cohen, Mahmoed, Van Steen (67. Kharkouch), Teijsse (90+1. Driebergen), Van Nieuwkerk (83. Lukoki)

Samenvatting

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom