Enkele supporters van FC Lisse deden in de rust een opvallende ontboezeming. Ze hoopten op een goal van het bezoekende Dongen in de overtuiging dat het ‘goed voor de wedstrijd zou zijn’. De fans stonden daarmee symbool voor een armetierige voetbalmiddag, die door Robbert de Ruiter passend werd samengevat. ,,Het was een verschrikkelijke wedstrijd.De impasse op Ter Specke kon pas in de tweede helft enigszins worden doorbroken. Lisse won met 2-1 en treft in de finale van de nacompetitie Harkemase Boys.

Niels Buijs kon er simpelweg met zijn kop niet bij. ,,Als ik bij hun had gespeeld, was ik helemaal gek geworden. Werkelijk belachelijk, de intentie van de tegenstander.”

De rechtsback zag tot zijn grote ongenoegen dat Dongen zich massaal terugtrok, terwijl de ploeg na de 2-5 nederlaag voor eigen publiek ruimschoots moest winnen. ,,Dan moet je er de eerste tien minuten vol opklappen, hopen dat je er één of twee maakt en de tegenstander dan nerveus wordt”, meende Buijs. ,,Neem bijvoorbeeld Atletico tegen Real van een paar weken geleden. Maar zij deden niets. Het leek wel alsof ze al met vakantie waren.”

Tom Zoontjes en Boyd Stevens in conclaaf met de scheidsrechter

Wat dat betreft had Buijs graag een ander strijdplan in balbezit gezien. In plaats van continu naar voren gaan en dan steeds de bal te verliezen. ,,Ik had het wel willen zien als we de bal gewoon lekker in de ploeg hadden gehouden, op onze eigen 16, een soort van rondootje. Dat is misschien lullig voor de supporters, maar dan laat je wel zien dat het ons ook niet interesseert dat zij met z’n allen op eigen helft gaan staan. Wij hoefden namelijk niet.”

En daar kwam dus de opmerking halverwege van de Lisse-supporters uit voort. Een Brabants doelpuntje zou wellicht een steuntje in de rug vormen. In dat kader werden de fans op hun wenken bediend. Dongen kwam namelijk in de 47e minuut op voorsprong, via de net ingevallen Mart van Bree. Eén van de weinige spelers aan Dongen-kant die wel een drive naar voren had.

,,Alsof het een computerspelletje was en De Ruiter met een controller in zijn hand vanaf de bank het spel regisseerde.”

Vervolgens werd duidelijk waarom Dongen zo verdedigend aan de wedstrijd was begonnen. Uit angst voor een nieuwe afslachting. De ploeg ging iets meer vooruit spelen en plots gleed FC Lisse als een mes door de boter. Het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen is groot, iets dat woensdag in de tweede helft al tot uiting kwam. FC Lisse boog toen een 2-0 achterstand om in een 2-5 zege.

Meedogenloze Van der Putten
Rowdy van der Putten was met drie treffers en een assist de grote man in de heenwedstrijd, en deed Dongen nu opnieuw pijn. Hij kopte diagonaal de gelijkmaker binnen, nadat collega-aanvaller Steven Olsthoorn de bal uit een corner had verlengd.

Olsthoorn zat woensdag totaal niet in de wedstrijd. Pas nadat hij vervangen was door Martin van Eeuwijk begon het te draaien bij Lisse. Van Eeuwijk kreeg volop lof toegezwaaid, vooral van het thuispubliek, maar begon ditmaal weer op de bank. Uit voorzorg en ‘in goed overleg’ aangezien hij op scherp staat. De Ruiter kondigde aan dat Van Eeuwijk dinsdag tegen Harkemase Boys gewoon weer in de basis begint.

Niels Buijs gaat naar de grond in het strafschopgebied van Dongen

Als Lisse even aanzette, volgde er direct gevaar. Alsof het een computerspelletje was en De Ruiter met een controller in zijn hand vanaf de bank het spel regisseerde. Zo kinderlijk eenvoudig bestuurde de oud-prof zijn manschappen door de Brabantse defensie. Lisse mocht zich uiteindelijk aanrekenen dat het slechts 2-1 werd. Doelman Jordy Zielschot redde een aantal keer katachtig, vooral op afstandsschoten van Rik Vermeulen.

Het winnende doelpunt kwam overigens op naam van Lars Rauws. Zijn eerste in de hoofdmacht van FC Lisse in competitieverband. Dat was dan wel weer leuk en zorgde ervoor dat een weinig verheffende voetbalmiddag tenminste niet door iedereen direct vergeten werd.

FC Lisse – Dongen 2-1 (0-0). 47. Van Bree 0-1, 58. Van der Putten 1-1, 72. Rauws 2-1 (strafschop)

FC Lisse: Orlowski, Buijs, Van Boxel, Zoontjes (60. Van Boxel), De Goede (62. Rifai), Rauws (75. Onal), Vermeulen, Stevens, Van der Putten, Olsthoorn, Fokkema

Foto’s: Hubert Habers