FC Lisse trof zaterdagmiddag een Lienden in last. Slechts één overwinning in de laatste 12 duels en maar een schamel puntje uit de laatste zeven wedstrijden. Met als gevolg een rappe val richting de rode lijn. Tel daarbij op dat trainer Hans Kraay jr. na negen jaar de scepter gezwaaid te hebben met ruzie opstapte. Een gemakkelijke middag leek in het verschiet te liggen voor de Lissenaren. Maar dat was buiten Hans van der Haar gerekend. De nieuwbakken trainer van Lienden debuteerde met een overwinning.

Na afloop oogde Van der Haar, oud-speler van onder meer ADO Den Haag en FC Utrecht, ontspannen en tevreden. ,,Het was erop of eronder voor ons”, aldus de 43-jarige Van der Haar. ,,Dit was een ‘do or die’ wedstrijd voor ons. Nu hebben we het nog in eigen hand.”

Na de 0-1 nederlaag van Lienden tegen Excelsior Maassluis botste Kraay jr. met de sponsors van de club. Een lezing die Van der Haar kon bevestigen. ,,Ik heb alle verhalen gehoord en Hans ook gebeld. En ja: daarom stopt hij.” Een week later verloor Lienden met 0-5 van Kozakken Boys en toen sloeg de paniek toe. Een dag later werd de Amersfoorter gebeld en dinsdags werd hij aan de selectie voorgesteld.

,,Zij betalen mijn salaris, Lienden betaalt helemaal niks.”

Bijna slaat Van der Haar de uitnodiging af als blijkt dat assistent Jan Velthuizen ook stopt. ,,Ik beschouw Jan echt als een vriend. Ik had dit graag samen met hem gedaan. Toen hij ook wegging dacht ik wel: ‘moet ik het nu nog wel doen?’ Maar goed, als ik het op dat moment niet doe staat Michel (op ’t Hoog, de andere assistent-trainer, red) er alleen voor. En hij beschikt niet over juiste papieren.” Daarop besloot de voormalig trainer van Spakenburg de handschoen op te pakken.

Chaos bij Ajax
Maar eigenlijk was Van der Haar helemaal niet beschikbaar. En het kwam door de bestuurlijke chaos bij Ajax dat Lienden Van der Haar toch succesvol kon benaderen voor de ontstane vacature. Van der Haar was namelijk net als Jean-Paul de Jong assistent bij FC Utrecht, toen trainer Erik ten Hag in de winterstop naar de Amsterdammers vertrok. De Jong werd door de leiding van Utrecht doorgeschoven, maar zag het niet in Van der Haar zitten.

,,Hij wilde mij er niet bij hebben, maar ik sta natuurlijk wel bij Utrecht onder contract.” Omdat de club hem ook geen andere functie aan kon bieden, zat hij thuis. ,,Ik zei altijd: ‘Ik heb wel een baan, alleen geen werk’”, lachte Van der Haar.

Uiteindelijk staat hij dinsdag dus voor het eerst voor de groep, en donderdag komt er definitief groen licht vanuit de clubleiding van Utrecht. ,,Ik moet FC Utrecht bedanken dat ik het mag doen. Zij betalen mijn salaris, Lienden betaalt helemaal niks. Prima zo”, grijnst Van der Haar.

Geen weg terug
Lienden hoort, gezien het spelersmateriaal, ook op het hoogste amateurniveau thuis.  In de winterstop haalde de club nog maar eens wat kwaliteit extra in huis, zoals bijvoorbeeld ook De Treffers en TEC dat deden. Een luxe die Lisse bijvoorbeeld niet heeft. ,,De groep is goed genoeg”, beaamde Van der Haar. ,,Defensief hebben we wel wat weinig spelers, maar aanvallend doe je misschien wel mee in de top vijf.”

Net als Lisse zal Lienden er de laatste twee duels alles aan gedaan zijn nacompetitie te ontlopen. ,,Er is geen weg terug”, grijnsde Van der Haar. En hij oogde alsof hij dat helemaal niet erg vond.

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Plat verlaat Katwijk ondanks doorlopend contract’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude