Naast de derby FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys kwamen gisteren nog vier regioclubs in de Districtsbeker in actie. Dat verliep met wisselend succes. Katwijk en Quick Boys gingen door naar de derde ronde, VVSB en Ter Leede vonden hun Waterloo.

Katwijk won in een uitduel na strafschoppen van Spijkenisse. Volgens de invallende verdediger Omar Hamdi was de wedstrijd niet gemakkelijk. ,,Het veld was slecht en de tegenpartij wilde ook niet echt voetballen, daarom was deze overwinning extra knap.”

Katwijk had de eerste helft veel moeite met de mannen uit de Maasregio. De hoofdklasser was scherper en agressiever dan de topklasser. Katwijk kwam via een pingel van Robbert Susan nog wel op voorsprong, maar moest in de 35ste minuut de gelijkmaker incasseren. De 1-1 was ook gelijk de ruststand.

Patronen
Na rust kwam Hamdi het team van Katwijk versterken. De rechtsback was blij met de ontwikkelingen die hij de eerste helft zag. ,,Het is mooi om te zien dat er spelers tegen het eerste aanleunen en een kans kregen. Natuurlijk mis je basispatronen in het team en is het spel nog niet zo goed als wanneer het basisteam speelt. Maar voor die jongens is het ook fijn om te voelen dat ze tegen de basis aan zitten.”

Uiteindelijk won Katwijk dus na strafschoppen van Spijkenisse. Hamdi was trots op zijn team; ,,Deze uitslag was welkom in een competitieloos weekend. Ook omdat de tegenstander niet wilde voetballen en het veld echt slecht was. Van dit soort wedstrijden kunnen we alleen maar leren. Vooral de jongens die tegen het eerste team aanzitten, hebben een opsteker gehad.”

Comeback
Zondagtopklasser VVSB werd juist uitgeschakeld na strafschoppen. Heinenoord bleek na het nemen van pingels te sterk. VVSB-aanvaller Tommy Bekooij zag echter wel positieve punten. ,,We kwamen met 3-0 achter en spelen uiteindelijk met 3-3 gelijk. Dit betekent dat het met de mentaliteit van het team wel goed zit. Ik ben blij dat we na zo’n achterstand nog de rug konden rechten.”

Bekooij                                           Tommy Bekooij snelt langs oud-prof Pascal Bosschaart

Belangrijker voor de Noorwijkerhouters is de wedstrijd van komende dinsdag. VVSB neemt het dan in de grote KNVB-beker op tegen FC Emmen. Bekooij kijkt er naar uit. ,,Vandaag kregen enkele spelers rust, Dinsdag moeten we er staan. We spelen op het terrein van Quick Boys, maar het is toch een thuiswedstrijd. We zijn ook helemaal niet kansloos tegen Emmen.”

Onderspit delven
Net als VVSB werd ook Ter Leede uitgeschakeld. De Sassenheimers maakten de eerste twintig minuten wel indruk maar moesten uiteindelijk het onderspit delven. SC Feyenoord won met 1-2 op de Roodemoolen. Middenvelder Youssef Ait El Houssi baalde duidelijk na de wedstrijd. ,,Normaal gesproken komen we altijd ver in de regionale beker, daarom is dit extra zuur.”

De eerste twintig minuten waren volgens El Houssi nog het aankijken waard. De mannen van Henk Wisman waren duidelijk de bovenliggende partij en kwamen zelfs op voorsprong. Goaltjesdief Vincent Ammerlaan maakte de 1-0. Dat doelpunt werd overigens na een half uur weggepoetst door de Rotterdammers.

Houssi                                       Ait el Houssi houdt een vallende Feyenoorder op afstand

Uiteindelijk verloor de hoofdklasser met 1-2. El Houssi vond dat de Sassenheimers het initiatief weggaven. ,,Na de 1-0 was het Feyenoord dat de klok sloeg. Het restant van de eerste helft en de tweede helft hadden zij het initiatief. Maandag hebben we de nabespreking en dan zal het vooral over ons spel gaan als de tegenstander balbezit heeft.”

El Houssi: ,,Deze verliespartij is een mentale tik. Maar daar moeten we ons komende zaterdag overheen zetten.”

Quick Boys boekte zijn derde zege op rij. Na twee competitiezeges werd ook in bekerverband gewonnen bij tweedeklasser BMT. Na een 0-0 ruststand werd het uiteindelijk 1-3. Yordi Teijsse opende de score, waarna Thomas de Vries met twee goals de marge naar drie tilde. In de slotminuut deed BMT, dat vorige week Foreholte ruim versloeg, wat terug vanaf de penaltystip.

Tekst: Matthijs Snepvangers

Foto’s:Hans Schalk (Ter Leede), Tino Stulen (VVSB)