Anderhalve week is het WK nu aan de gang. In onze WK-special pikken we er dagelijks een wedstrijd uit en analyseren we die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. Vandaag geeft Hielke Biemond  – journalist van het Leidsch Dagblad en hartstochtelijk fan van Heerenveen – zijn visie over Nederland – Chili. 

Hielke, allereerst: wat vind je van het WK tot dusver?

,,Leuk. Ik ben nog niet zo heel oud, maar ik kan me niet zo’n leuk WK herinneren. Elke dag is er wel een wedstrijd die er uitspringt. Een nadeel aan topvoetbal vind ik dat het soms wat saai is, van die tactische schouwspellen. Dit WK is in zijn algemeenheid juist heel leuk. Een beetje op zijn Heerenveens, vol op de aanval.”

Hoe valt dat te verklaren, dat frivole voetbal?

,,Misschien heeft dat met de bondscoaches te maken. Een aantal staat toch om zijn aanvallende stijl bekend. Ik denk ook dat het met de plek, Zuid-Amerika, te maken heeft. Het is bij de Zuid-Amerikaanse landen allemaal vol passie, zowel op de tribune als op het veld. Ze geven alles.”

Dan over vanavond: is Chili echt zo goed als wordt gezegd?

,,Volgens mij wel. Ik heb één wedstrijd helemaal gezien, die tegen Spanje, en dat was toch wel indrukwekkend. Het was een beetje het tegenovergestelde van Nederland – Australië: vol druk en in een hoog tempo. Chili was een soort wervelwind, waarbij ze ook nog veel individuele kwaliteit hebben. Ik zie Nederland eerlijk gezegd niet winnen.”

Maar denk je dan aan een verlies of een gelijkspel? Nederland heeft natuurlijk aan een punt genoeg om groepswinnaar te worden. 

,,Van alle teams vind ik dat Nederland misschien wel de beste voorhoede heeft. Tegen Chili zal het iets anders zijn vanwege het ontbreken van Van Persie, maar de aanvallers kunnen veel compenseren.”

Over van Persie gesproken. In hoeverre wordt hij vanavond gemist?

,,Dat verwacht ik wel. Hij is één van de mannen van het toernooi. Uiteraard ben ik een groot fan van Klaas-Jan Huntelaar. Die heb ik vaak zien spelen en vind ik een wereldspits. Als hij niet wordt opgesteld, en daar het ziet volgens de berichtgeving wel naar uit, vind ik dat toch een beetje vreemd.”

Aan de andere kant. Volgens diezelfde berichtgeving speelt onze streekgenoot Kuijt misschien

,,Ik heb Kuijt laatst opgezocht in Hoenderloo, toen ze net waren begonnen met trainen. Ik heb hem nu een aantal keer gesproken en aan het werk gezien en volgens mij is hij de meest positieve persoon op aarde. Dan kun je zeggen: dat is nep en daar zit wat achter, maar volgens mij is het bij hem echt zo. Ik vind het mooi dat hij nog altijd zo fit en gedreven is. Kuijt speelt natuurlijk in dezelfde competitie als Sneijder, waarvan wordt gezegd dat het allemaal niets voorstelt. Maar in tegenstelling tot Sneijder hoorde je niemand over Kuijt. Ik zou het leuk vinden als hij vanavond speelt.”

Tot slot, hoe belangrijk is een eventuele groepswinst?

,,Toch wel belangrijk. Brazilië gaat winnen van Kameroen en groepswinnaar worden, als er geen gekke dingen gebeuren. Ik ben toch wel van mening dat je Brazilië als gastland moet ontlopen. We gaan ze echt niet nog een keer uitschakelen, zeker niet in eigen land. We kunnen beter tegen Mexico komen, hoewel dat ook geen verkeerde ploeg is.”

POPULAIRE BERICHTEN