Nagenietend van het weekend, waarin de vrouwen van FC Rijnvogels de titel al eerder binnenhaalden dan verwacht, maakt assistent-trainer Philip van den Eijkel in zijn hoofd de balans op van zijn vijf jaar als assistent bij de Rijnvogels-vrouwen. ,,Het eerste jaar kampioen Tweede Klasse. Het jaar daarop wonnen we de Districtsbeker. Het derde seizoen promoveerden we via de nacompetitie naar de Hoofdklasse. Vorig jaar handhaafden we ons daarin knap en nu pakken we de titel. Het is prachtig. We hebben niets te klagen, hè?”

Drie promoties en een bekerwinst in vijf jaar tijd. Dat succes kan onmogelijk op toeval berusten en het komt volgens Van den Eijkel dan ook zeker niet uit de lucht vallen. Op De Kooltuin is alles voor de vrouwenafdeling strak geregeld en de club heeft een stabiele meidenafdeling. ,,Als je dan vorig jaar de Hoofdklasse haalt en je weet je in een pittig jaar te handhaven, dan val je op als club en als vrouwenselectie. Dat maakte dat we er dit jaar acht versterkingen bij kregen. Zo snel kan dat gaan in het vrouwenvoetbal”, vertelt Van den Eijkel.

Verdediger van Anique van der Klaauw (26), die de Vogels al trouw is zo ver haar voetbalgeheugen reikt, sluit zich daar helemaal bij aan. ,,Alles is hier goed geregeld. We spelen altijd op het hoofdveld, de kleding is perfect. Veel belangstelling vanuit de meiden. Dat maakt het gewoon heel leuk om hier te voetballen.”

Sprongen
De versterkingen van het afgelopen jaar maakten dat de lijn nog steiler omhoog ging dan al het geval was. Op voetballend gebied vooral. Van der Klaauw kreeg daardoor ook al vrij snel het gevoel dat dit seizoen wellicht iets moois in petto had voor de meiden uit Katwijk. ,,We waren in elke linie sterker geworden. Vooral aan de bal ging het heel snel beter. In de voorbereiding kreeg ik daarom al wel het idee dat er dit seizoen iets moois kon gebeuren.”

Van den Eijkel vult aan: ,,Niet alleen de versterkingen presteerden al snel heel goed. Ook de speelsters die al langer bij ons zitten, gingen stappen zetten. Mooi voorbeeld daarvan is onze spits: Janette van Beelen. Zij maakt tot nu toe vijftien goals. Heel knap.”

,,We hebben wel een periode gehad dat we ons even bij elkaar moesten rapen.”

Een versterkte selectie, met een hele goede klik, begon dus vol verwachting aan dit hoofdklasse-seizoen. De eerste twee periodes waren voor Van den Eijkel bijna onwerkelijk goed. Er werden toen maar twee potjes verloren en voor de rest was de Rijnvogels-machine niet te stuiten. ,,Na de winterstop veranderde dat een beetje. We speelden wat vaker gelijk. En als je een nieuwe selectie hebt, is het altijd even afwachten hoe iedereen daarmee omgaat”, aldus Van den Eijkel.

,,We hebben wel een periode gehad dat we ons even bij elkaar moesten rapen. Uiteindelijk kregen we alle koppen weer dezelfde kant op, maar doordat we een moeilijke periode overwonnen hebben, was denk ik de ontlading afgelopen zaterdag nog groter”, beschrijft Van der Klaauw.


FC Rijnvogels verslaat DSS met 0-3 en pakt de titel in de Hoofdklasse: feest!

De euforie kwam dus – onverwachts – zaterdag al. De concurrent van dit seizoen, CVV Berkel, moest punten verspelen en de ploeg van hoofdtrainer Wim Bouckaert en Philip van den Eijkel winnen bij DSS. ,,Er waren wel al voorbereiding getroffen hoor. Tegen ons werd donderdag op de training gezegd: wees niet te veel bezig met het kampioenschap. Mocht het gebeuren; laat jullie maar leiden, want er is dan genoeg geregeld”, zegt Van der Klaauw.

,,We hadden zeker een paar zenuwenleijers van te voren, haha.”

Onderweg naar de kampioenswedstrijd heerste er nog wel gezonde spanning. Spelen om de titel bleek eens te meer een hele aparte wedstrijdbeleving. ,,We hadden zeker een paar zenuwenleijers van tevoren. Dat kwam ook door de tegenstander. Bij hun speelt de topscoorster van competitie, die uiteindelijk gelukkig niet bleek mee te doen. Toen was het een stuk rustiger aan onze kant”, volgens Van der Klaauw.

Tot zijn grootse genoegen zag Van den Eijkel dat zijn ploeg in het veld inderdaad weinig last had van die spanning. ,,Na een minuutje of 40 stonden we al met 3-0 voor. Naarmate de tweede helft vorderde kregen we al door dat Berkel gelijk had gespeeld: 3-3. Het gekke was dat je de laatste twintig minuten dan nog steeds in spanning zit, terwijl het eigenlijk niet meer fout kon. De meiden hebben het ook heel rustig uitgespeeld.”

,,Je ziet wat wisselspelers al klaarstaan.”

Ook binnen de lijnen kreeg Van der Klaauw al door dat de schaal binnen was als de overwinning binnen werd gesleept. ,,Je ziet wat wisselspelers al klaarstaan. Dan weet je het. Toen de scheids affloot kon het feestje dan eindelijk echt beginnen.”

De begeleiding van de ploeg had over de aankleding van het kampioenschap niets teveel gezegd: ,,De kampioensshirts waren gedrukt en in de kantine in Katwijk wachtte een warm onthaal, met vuurwerk en al. ,, Alles was er: een volle kantine, genoeg drank, een DJ, de voorzitter met een mooie toespraak en de KNVB kwam nog om ons de medailles uit te reiken. We hebben een prachtige avond gehad”, geniet Van der Klaauw nog na.

Gemeentehuis
Aankomend weekend, tijdens en na de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen, doen de Rijnvogels-vrouwen het feestje allemaal nog een keer dunnetjes over. Van den Eijkel: ,,We gaan er iets moois van maken. We betrekken alle meidenteams erbij, die zijn het hele seizoen al erg actief en betrokken zijn bij onze ploeg.”

,,Na de wedstrijd zijn we zelfs door de burgemeester uitgenodigd op het gemeentehuis voor een huldiging. Nou verwachten we geen Katwijk- of Quick Boys-taferelen, maar met alle familie, de trouwe support en de meidenteams gaan we het daar echt wel gezellig maken. Iedereen kijkt er ontzettend naar uit: een passend afsluiting van een geweldig seizoen.”

Foto’s: FC Rijnvogels Vrouwen en Meiden voetbal

Lees ook: ‘Foreholte krijgt versterking op twee posities’

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen