Pieneke Remmelzwaal is zich zeer bewust van het voetballandschap voor dames in de Bollenstreek. Als je als voetbalster er kwalitatief bovenuit steekt, zal je waarschijnlijk in het shirt spelen van Ter Leede of FC Rijnvogels. Zoek je een landingsplek voor je eerste stappen in het seniorenvoetbal, dan heeft Quick Boys misschien wel een uitgelezen team om je geluk te beproeven.

,,Laten we realistisch blijven. Als Quick Boys een stabiele tweedeklasser wordt, dan doen we het goed. Dan kunnen we jonge voetbalsters die bij Quick Boys zitten een mooie niveau bieden. De Hoofdklasse, waarin FC Rijnvogels bijvoorbeeld speelt, is momenteel te hoog gegrepen voor deze club.”

Remmelzwaal kent de Bollenstreek inmiddels als geen ander. Tussen haar zesde en zestiende voetbalde ze zelf bij Quick Boys, om daarna haar vleugels uit te slaan. Remmelzwaal vertrok naar het toenmalige KRV dat in 2004 fuseerde met MVKV tot het huidige FC Rijnvogels.

,,Op zaterdag blijf ik soms wel even hangen. Dat doen veel meiden wel.”

Vijf jaar later vertrok ze naar Ter Leede, om op dat moment op het hoogste damesniveau van Nederland uit te komen: de Hoofdklasse. In Sassenhem zag ze hoe in 2007 de Eredivisie werd gevormd. Veel van haar teamgenoten trokken destijds naar ADO Den Haag, om als professional aan de slag te gaan in de nieuw gevormde competitie.

Katwijk-Zee
,,Op dat niveau heb ik het een jaartje volgehouden, maar was ik niet goed genoeg. Daar had ik verder vrede mee.” Na opnieuw een paar fijne jaren bij FC Rijnvogels kwam ze terug bij de enige club die echt recht uit haar hart kwam. Opgegroeid in Katwijk-Zee was Remmelzwaal van kinds af aan al ‘Quick Boyzer’.

En als je ‘een echte’ bent, dan zit je zaterdag na je eigen voetbalwedstrijd ook bij ‘het eerste te kijken’. ,,Op zaterdag blijf ik soms wel even hangen. Dat doen veel meiden wel”, ziet Remmelzwaal met plezier aan.

Pieneke Remmelzwaal in actie in de verloren wedstrijd tegen Kadoelen

,,Sinds we ook worden gesponsord door Elektro Assist is het rondom het eerste damesteam beter georganiseerd. En doen we bijvoorbeeld ook uitjes met elkaar. Nu we dit jaar met best wat nieuwe meiden in het team spelen is dat ook wel belangrijk.”

Als één van de oudste spelers, Remmelzwaal is inmiddels in de dertig, van de groep ziet de Katwijkse het dameselftal in Katwijk steeds jonger worden. ,,Veel vrouwen stoppen ermee, voordat ze eigenlijk al hun leeftijd hebben gehaald waarop ze kunnen pieken. Dat kan met werk te maken hebben, maar ook omdat ze zwanger worden. Zo gaat dat.”

Middenmoot
En dus snapt de captain van Quick Boys Vrouwen 1 wel dat het team na het kampioenschap in 2015 weer terug is gevallen naar de Derde Klasse. ,,Het team van ons viel vorig jaar uitéén. Er zijn er nog vier of vijf over gebleven. Het heeft weer tijd nodig om een nieuw team op te bouwen. Als we ons dit jaar in de Derde Klasse in de middenmoot spelen, doen we het goed.”

,,Als je me nou vorige week geïnterviewd had, had ik je een positiever antwoord kunnen geven over ons niveau.”

Na de drie wedstrijden die ze tot nu toe hebben gespeeld, staan de Katwijkse dames op drie punten. Afgelopen zaterdag werd er nog verloren van het tweede dameselftal van Kadoelen. ,,Als je me nou vorige week geïnterviewd had, had ik je een positiever antwoord kunnen geven over ons niveau”, lacht Remmelzwaal.

,,Nu zijn we gewoon nog niet stabiel genoeg om er een goed antwoord op te geven. Vorig jaar hebben we met een beperkt team in de Tweede Klasse gespeeld. Het niveauverschil met de teams in Derde Klasse is dit jaar niet zo hoog. Als we nu dus in de middenmoot eindigen kunnen we de komende jaren kampioen worden en uiteindelijk een stabiele tweedeklasser worden. Dan zou mijn persoonlijke missie zijn geslaagd.”

Foto’s: Quick Boys vrouwen- en meidenvoetbal

Lees ook: ‘Women’s Wednesday: ‘in huize Van Klaveren gaat het alleen maar over SJC’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen