Rond de klok van kwart over vier galmden de volgende woorden van de speaker over de Middelmors: ‘En zo komt er een einde aan het spektakelstuk’. En dat was het. Het duel tussen Rijnsburgse Boys en Barendrecht. Net toen iedereen met een geel-zwart hart zich had neergelegd bij een nederlaag, sloeg de Oosterlee-formatie toe. In een tijdsbestek van twee minuten werd een 2-4 achterstand omgebogen naar een gelijkspel: 4-4.

Er zijn van die wedstrijden die niet goed zijn voor je hart. Zo ook de tweestrijd tussen Rijnsburgse Boys – Barendrecht. In een knotsgekke slotfase kreeg het duel een compleet andere wending. Voor oefenmeester Adrie Poldervaart was het de keiharde realiteit dat hij huiswaarts moest keren met maar één punt. Dat hadden er drie moeten zijn.

Niek Oosterlee, oefenmeester van de Uien, kon na afloop niet anders dan lovend zijn over de manier hoe zijn ploeg te werk ging in de slotfase. Er werd strijd geleverd en geknokt voor iedere meter. De remise was dan uiteindelijk ook een juiste afspiegeling. ,,Het was een wedstrijd die alle kanten opging’’ zei Oosterlee na afloop. ,,De neutrale toeschouwer heeft enorm kunnen genieten, want er gebeurde van alles. Aan beide kanten. Ballen op de lat, op de paal, levensgrote kansen. Alles zat erin vandaag. De uitslag geeft de verhoudingen goed weer.”

Aanvallend

Barendrecht, dat in de regio bekend staat om zo’n stugge en defensieve spel, verraste de Uien met aanvallend en fysiek voetbal. De rood-witte voorhoede kreeg vrij spel en het eerste doelpunt was dan ook, na ruim twintig minuten spelen, voor de bezoekers. Lang konden de Barendrechters echter niet genieten van de voorsprong. Nog geen minuut later ging Jeroen Hessing uiterst effectief met de eerste echte kans van de Uien om. Een voorzet op maat van Marvin Wijks werd door de verdediger prima ingekopt.

Dat beide ploegen met een 2-2 stand gingen rusten, was voor Rijnsburgse Boys een klein wonder. Nadat Resham Sardar, na geschutter in de defensie van Barendrecht, de 2-1 had gemaakt, hielden de paal en de lat de geel-zwarten in het spel. ,,We kwamen twee keer heel goed weg”, blikte goalie Richard van Nieuwkoop terug. ,,Het is slordig dat we vlak voor rust alsnog de gelijkmaker weggaven, maar het had ook al 2-4 kunnen staan.”

Prima invalbeurt

Na de doelwisseling kende Barendrechter Daniël Esajas een prima invalbeurt. Hij stond nog geen minuut binnen de lijnen toen hij zijn ploeg weer op voorsprong zette. De 2-3 leek een voorbode voor meer. De jacht op de vierde treffer werd geopend. En die viel ook. Na een mooie combinatie tussen Mahmut Sönmez en Tim Eekman, en een vermeende handsbal, legde Eekman het leer achter Van Nieuwkoop.

Dat de wedstrijd gespeeld was, leek eigenlijk zo klaar als een klontje. Totdat Danny van der Vijver en Jeffrey Koemans met twee snelle treffers het sportpark lieten ontploffen. Het goede spel van de laatste twintig minuten werd beloond. Oosterlee: ,,Na de 2-3 gingen we man op man spelen. We namen meer risico’s. Toen viel de 2-4 en dan denk je bij jezelf: ‘het is gespeeld’. Maar uiteindelijk ging het toch weer lopen en kom je, geheel onverwacht weer terug in de wedstrijd. Zij waren de weg gewoon even helemaal kwijt.”

Martin van Eeuwijk had de middag van Rijnsburg, na de zinderende slotminuten, nog beter kunnen maken. In de blessuretijd gaf hij de verdediging van de bezoekers met een fenomenale actie voetballes. ,,Alles deed-ie goed. Werkelijk waar alles. Behalve de afronding. Martin heeft zo’n fantastisch schot, maar in plaats van zelf te schieten legde hij hem af. Op dat moment kwam de zaalvoetballer in hem naar boven”, besloot Oosterlee.