Verschillende emoties vochten om voorrang bij VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen na afloop. Moest hij nu blij zijn met een punt? Boos zijn om een slechte fase van VVSB tegen Jong Sparta? Ziedend zijn om een beslissing van de scheidsrechter? Of kreeg de pers een standje van de emotionele Van Leeuwen? Zijn VVSB stond na tachtig minuten met 0-3 achter tegen Jong Sparta en trok toch nog een 3-3 gelijkspel over de streep. En dan is het kanaliseren van je emotie geen gemakkelijke taak.

De coach wilde eigenlijk beginnen met het, in zijn woorden, neersabelen van zijn ploeg in de media. Onzin, volgens Van Leeuwen. VVSB verloor drie keer op rij in de competitie en kwam er in de eerste helft tegen VV Katwijk, een week geleden, totaal niet aan te pas. Maar vormverlies, paniek of crisis komen niet voor in het woordenboek van de trainer van VVSB, die afgelopen week zijn contract verlengde.

,,Ik word er eerlijk gezegd een beetje moe van dat de pers ons een dipje aanpraat. Als je wedstrijden verliest van GVVV, Jong AZ en Katwijk en je wint tussendoor in de beker wel van Katwijk, dan is er in mijn ogen niks aan de hand”, vertelt Van Leeuwen. ,,Alleen men denkt maar dat VVSB bij de eerste drie moet eindigen, of zo. Iedereen vergeet gewoon dat we onze handen vol hebben aan goede tegenstanders. Dit is geen zondag Topklasse meer, hier zitten ‘grotemannen-ploegen’ bij. Laat ons even onze weg vinden en praat ons geen dipje aan. Dat slaat helemaal nergens op!”

Ophef
De emotie zal hem ook in het wedstrijdverloop hebben gelegen. In de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Noordwijkerhouters. VVSB had via Tommy Bekooij met een hard schot in de korte hoek en een bal die van de lijn weggehaald moest worden op 1-0 kunnen komen. Ook het veldoverwicht was voor de paars-gelen.

Het waren echter de bezoekers die vlak na rust op een 0-1 voorsprong kwamen. De goal van Robert Klaassen, die van richting werd veranderd, zorgde voor de nodige ophef. De grens vlagde voor buitenspel omdat de bal in diens ogen onderweg werd aangeraakt door een Spartaan in buitenspelpositie, waar het overigens een VVSB-been was. De scheidsrechter volgde zijn beslissing op en keurde de goal in eerste instantie af. Maar na hevig Rotterdams protest en een overleg tussen beide heren werd de 0-1 toch op het scorebord gezet.

,,Het punt is dat wij in de tweede helft de wedstrijd weggeven. Dat is voer voor de nabespreking maandag.”

Een woedende VVSB-bank en tribune was het gevolg. ,,In mijn beleving is het zo dat wanneer een grensrechter heel resoluut zijn vlag omhoog doet, en de scheidsrechter bovenop de situatie staat en affluit voor buitenspel, dat het dan gewoon buitenspel is”, briest Van Leeuwen na afloop. ,,En als daar nieuwe regels over zijn, dan heb ik die waarschijnlijk gemist”, reageert de oefenmeester cynisch. Scheidsrechter Teuben weigerde na afloop commentaar te geven zonder de beelden te hebben gezien.

fecunda-vvsbVVSB-rechtsback Richelo Fecunda houdt twee Rotterdammers aan het werk

VVSB leek van slag, bemoeide zich te veel met arbitrale beslissingen en kreeg prompt tien minuten later de 0-2 achter de kiezen na een kopbal van aanvoerder Rick Ketting. Van Leeuwen: ,,Jong Sparta zet iets meer druk naar voren en wij grijpen een paar keer niet goed in. Het punt is dat wij in de tweede helft de wedstrijd weggeven. Dat is voer voor de nabespreking maandag.” Toen de 0-3 na 75 minuten viel leek het over en uit voor VVSB en gingen de eerste supporters al een plekje zoeken thuis op de bank of met een biertje in de hand in de kantine.

Degene die die keuze hadden gemaakt kwamen bedrogen uit. Het werd net geen déjà-vu van FC Den Bosch-uit, maar het scheelde niet veel. Via een solo van Bekooij kwam VVSB met nog twaalf minuten voetbal op de klok op 1-3. Drie minuten voor tijd kreeg VVSB relatief makkelijk een strafschop na een duwfout in de zestien meter. Het buitenkansje werd door Vladimir Jozic benut.

,,Dat je dan nog ongelooflijk drie goals maakt in tien minuten, dat is een compliment naar de ploeg.”

Ontknoping
En in de absolute slotfase draaide een vrije trap van Kraaijvanger nog in de bovenhoek langs keeper Brian Janssen. De bal werd nog licht getoucheerd, maar de goal kwam op naam van de verdediger van VVSB. Vlak voor het allerlaatste fluitsignaal kreeg Bekooij zelfs nog de uitgelezen kans op 4-3, maar zijn schot ging in het zijnet. Aan de andere kant deed Lovette Felica, die al eerder voor de 0-3 tekende ook te weinig met een overtal situatie voor Jong Sparta.

,,Dat je dan nog ongelooflijk drie goals maakt in tien minuten, dat is een compliment naar de ploeg.” Zo, is de avond toch nog op een redelijk positieve manier afgesloten, zal Van Leeuwen gedacht hebben. Kunnen die persmuskieten ons ook niet meer de grond in schrijven.

VVSB – Jong Sparta 3-3 (0-0). 49. Klaassen 0-1, 58. Ketting 0-2, 75. Felicia 0-3, 78. Bekooij 1-3, 87. Jozic (pen.) 2-3, 90. Kraaijvanger 3-3.

VVSB: Valk, Fecunda, Zwart, Kraaijvanger, Vijlbrief (42. Admiraal), Jozic, De Rijk (69. Van der Slot), Van Niel (62. Schell), Bekooij, Serbony, Parami.