Gregor Zalewski speelde tijdens het LAV Cup-duel van Foreholte tegen Valken ’68 dusdanig lekker dat trainer Derek van der Plas hem na afloop vroeg om eens op gesprek te komen. Nu, ruim een maand later, is de overgang beklonken. “Heel blij mee, ik ben erg enthousiast over deze stap”, zegt de 20-jarige Voorhouter.

Zalewski heeft een Poolse achtergrond, werd geboren in Katwijk en woont sinds zijn vierde in Voorhout. Om die reden was het altijd Foreholte dat telde in zijn voetballeven. “Het is mijn tweede seizoen in de selectie. Vorig seizoen maakte ik mijn debuut en dit seizoen ben ik echt doorgebroken.”

Op interesse van buitenaf had Zalewski niet direct gerekend .”Ik wist van mezelf dat ik individueel een goed seizoen draai, maar dat er belangstelling was voor een stap hogerop had ik niet perse zien aankomen.”

‘Als ik tegen iemand sta die twee koppen groter is en we spelen alleen maar lange ballen, dan schiet het niet echt op.’

Voor Zalewski kwam het spreekwoordelijke balletje begin april aan het rollen. Foreholte speelde toen tegen Valken ’68 voor de halve finale van de LAV Cup en kwam daarin goed voor de dag. “Ik denk dat we aardig tegenstand boden, al kon je op momenten ook wel merken dat ze een klasse hoger spelen. We verloren met 3-1, maar deden niet veel voor ze onder.”

‘Goed gesprek’
Na afloop vroeg Valken ’68-coach Derek van der Plas of Zalewski er voor open stond om eens te komen praten op ’t Duyfrak. “Dat was een goed gesprek. De trainer heeft me verteld hoe Valken ’68 speelt en hoe hij denkt dat ik daar in pas”, aldus Zalewski.

Juist de uitleg wat betreft het spelen over de grond deed Zalewski goed. “Ik ben niet een heel lange jongen. Dus een voetballende speelwijze is voor mij heel belangrijk. Als ik tegen iemand sta die twee koppen groter is en we spelen alleen maar lange ballen, dan schiet het niet echt op. Ik moet de bal aan mijn voet hebben en dribbels kunnen maken.”

Ondanks het goede verhaal had Zalewski nog wel even bedenktijd nodig. “Het was een moeilijke keuze. Ik speel al mijn hele leven bij Foreholte, met veel vrienden, en mijn vader is er hoofdsponsor. Ik heb bij de club gewoon een heel warm gevoel.”

Toch woog het sportieve aspect uiteindelijk het zwaarst. “Zo’n kans krijg je niet elke dag”, vertelt hij. “Het is een mooie stap om mezelf door te blijven ontwikkelen.”

‘Grillig’
Vooralsnog acteert Valken ’68 een klasse hoger dan Foreholte, maar het zouden er ook twee kunnen worden. De Valkenburgers zijn nog in de race voor een nacompetitie-plek. Foreholte moet nog een aantal punten halen om zich definitief veilig te spelen.

Zalewski spreekt van een grillig seizoen. “Het gaat met vlagen. De ene week spelen we heel goed, de andere week gaat het gewoon niet. We hebben ook een trainerswissel midden in het seizoen gehad, dat helpt ook niet echt mee. Hopelijk kunnen we het seizoen goed afsluiten.”

Vervolgens wacht zijn nieuwe uitdaging. Zalewski geeft zichzelf de tijd om rustig te aarden in Valkenburg, zo vertelt hij desgevraagd. “Ik weet sowieso dat ik zal moeten vechten voor een basisplek en er niet meteen kan gaan staan. Ik kom van een klasse lager en het huidige team speelt al lang samen. Het zal misschien een tijdje duren voordat ik mijn plek veroverd heb, maar ik wil vanaf de zomer wel direct laten zien wie ik ben. En hopelijk kan ik dan al snel het team gaan helpen.”

Foto: Jan van der Lubbe
Foto in artikel: Valken ’68

Lees ook: Valken ’68 haalt Foreholte-aanvaller Zalewski
Check ook: Vierde zomerse versterking voor Valken ’68

POPULAIRE BERICHTEN