De afgelopen jaren stroomden er bij SJC met regelmaat talenten door naar de hoofdmacht. Één van de laatste exponenten is Stef van der Zalm, die steeds nadrukkelijker zijn neus aan het venster drukt. ,,Voor mijn gevoel ben ik nu een beetje een vaste waarde aan het worden.”

In het moderne voetbal is multifunctionaliteit een kracht, maar het kan ook een achilleshiel zijn. Stef van der Zalm is ook zo’n duizendpoot. Hij brak in de tweede seizoenshelft van vorig seizoen als vervanger van de geblesseerde Dandy Steenvoorden door als linksbuiten, werd vervolgens getest als rechtsback en maakt nu indruk als rechtermiddenvelder. Trainer Kees Zethof was twee weken geleden na de laatste competitiewedstrijd vol lof over Van der Zalm.

,,Ik ben niet snel tevreden”, klikt het kritisch. ,,Maar tegen Nieuw Utrecht ging het goed en ook tegen VVIJ was ik wel tevreden over mijn spel. Het is voor het eerst dat ik bij de senioren op het middenveld speel. Wel moet ik meer goals gaan maken. Ik heb pas één keer gescoord, terwijl ik genoeg kansen heb gehad.”

Pech

Eigenlijk geldt dat voor SJC in zijn geheel. De Noordwijkers zakten – ondanks aardige optredens – als een baksteen af op de ranglijst. Van der Zalm: ,,Ik vind dat we redelijk spelen, alleen zitten we in een fase dat het net niet onze kant opvalt, we hebben een beetje pech. Ook krijgen we wat gemakkelijk goals tegen.”

Van der Zalm benadrukt dat SJC tijd nodig heeft. De spelers moeten wennen aan de werkwijze van de nieuwe coach Zethof. ,,Kees heeft een andere kijk op het spelletje”, zegt hij. ,,Vorig jaar speelden we meer de lange bal, nu proberen we het voetballend op te lossen en de ruimte achter de verdediging te zoeken met een pass over de grond. Daarnaast staan er wat jongens op andere posities en spelen we nu met twee aanvallende middenvelders in plaats van één.”

Zelf is Van der Zalm er de laatste weken één van. Het bevalt hem goed, ondanks dat de Noordwijker de laatste jaren buitenspeler was. Zijn snelheid komt Van der Zalm ook op het middenveld goed van pas. ,,Ik ben geen type dat de bal achterin komt halen en het spel verdeelt. Ik hou ervan om de diepte te zoeken en de ruimte achter de verdediging in te duiken.”

Sparta

Van der Zalm doorliep nagenoeg de gehele opleiding van SJC. Hij kwam als D-junior een jaar voor Sparta uit. ,,Dat was een heel nuttig leerjaar. Ik heb veel geleerd, bijvoorbeeld over looplijnen, die sommige andere jongens voor mijn gevoel pas in de A-junioren leerden. Maar ik ben na een seizoen gestopt. Ik speelde niet vaak en ook door het vele reizen was ik er wel klaar mee.”

En dus keerde hij terug naar de vertrouwde Lageweg. ,,Dat is een goede keuze geweest. SJC is een heel gezellige club. Het is altijd mijn doel geweest om het eerste te halen. Voor mijn gevoel ben ik nu een beetje een vaste waarde aan het worden, al zijn er wel wat concurrenten geblesseerd.”

Nu is het zaak om met de hoofdmacht te gaan presteren. Zondag tegen Woerden moet er volgens Van der Zalm hoe dan ook gewonnen worden. ,,We hebben drie punten nodig om niet verder achterop te geraken. Ik vind dat we een goede ploeg hebben. We hebben meer kwaliteit dan we tot nog toe hebben laten zien, zijn tot meer in staat. We moeten zeker leuk mee kunnen gaan doen.”

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels