Het beladen duel tussen Quick Boys en VVSB later op de middag deed bijna vergeten dat de zaterdagtak van de paars-gelen enkele uren eerder in De Lier hun kans op promotie naar de Tweede Klasse diende veilig te stellen tegen het plaatselijke LYRA. In een promotieduel waarin de vonken er qua inzet negentig minuten lang afvlogen, trokken de Noordwijkerhouters door een laat doelpunt van Koen Damen verdiend met 1-2 aan het langste einde. Daarmee is VVSB (zat.) nog één duel verwijderd van de tweede promotie op rij.

,,Hoeveel Noordwijkerhouters waren er hier eigenlijk vandaag?” vroeg winnend trainer Rob Jonkman zich na afloop hardop en met een vette knipoog af. ,,Tien of twintig? Met bijna vierhonderd Lyra-toeschouwers rond het veld was het duidelijk dat er voor de thuisploeg het nodige op het spel stond, maar dat gold natuurlijk ook voor ons.”

Waarna de trotse oefenmeester de enige juiste conclusie trok. Een gevolgtrekking die hij direct na afloop in de kleedkamer ook al aan zijn manschappen meedeelde ,,,Dit was een waanzinnige pot. Geweldig gespeeld! Dat geldt zonder uitzondering voor iedereen die vandaag bij ons in het veld stond. Daar mogen we met elkaar heel trots op zijn.”

Aderlatingen
Dat VVSB (zat.) de finale van de play-offs zou bereiken, lag niet zo één, twee, drie voor de hand. Na eerder het Wateringse KMD met 2-3 te hebben verslagen, stond er dit keer opnieuw een knock-outwedstrijd op de rol. Het ambitieuze LYRA, dat snakte naar een hoger niveau, schakelde in de vorige ronde buurman SC Monster overduidelijk met 0-4 uit en lag daarmee op koers voor promotie.

,,Dit VVSB is veel meer dan elf basisspelers.”

Bovendien miste VVSB (zat.) een drietal vaste waarden. Doelman Paul van den Berg keek in De Lier met een gebroken vinger toe die hij een week eerder tegen KMD. Tweemaal geel, eveneens tegen KMD, betekende voor zowel Jaap Aartman als Timo van de Raadt dat zij wegens een schorsing op de tribune naast Van den Berg dienden plaats te nemen. ,,Natuurlijk zijn dat aderlatingen, maar je doet hun vervangers echt tekort door te stellen dat we vandaag verzwakt waren. Dit VVSB is veel meer dan elf basisspelers”, loofde Jonkman de vervangers van genoemd trio.

Succesformule
De zaterdagtak van VVSB zette vanaf de aftrap de toon. Ingeluid door Fadil Sukurica, die al na drie minuten na een knappe actie de roos maar net miste, voerde paars-geel de boventoon. Een actie die voor de pauze navolging kreeg van zijn medespelers die, als het op afronden aankwam, echter niet thuis gaven.

De beste kans was daarbij voor Rick Koeckhoven die het leer van dichtbij volkomen miste. En de thuisploeg? Die zwoegde en ploeterde dat het een aard had, maar kwam daarbij niet verder dan een gemiste kans van Roy van der Sar, terwijl goalie Tim Warmerdam dezelfde speler op slag van rust knap van scoren afhield.

,,Ons plan werkte vooral, omdat we tegen hun twee spitsen achterin één-op-één speelden, waardoor we op het middenveld steeds een mannetje over hadden. En dat hebben we ook na rust volgehouden. Met een tomeloze inzet. Een resultaat van een jaar lang keihard met elkaar trainen en voor elkaar door het vuur willen en kunnen gaan. Voetballen waar het kan en bikkelen als het moet. Dat is de basis van ons succes”, verklapte Jonkman de succesformule.

Hoewel LYRA na de thee even aandrong ebde dat offensief na enige tijd ook weer weg. Met de straffe wind dwars over het veld beperkte VVSB zich in die fase tot razendsnelle tegenstoten. Eén daarvan leverde halverwege het tweede bedrijf de 0-1 op toen Stefan Immerzeel tussen twee LYRA-verdedigers kroop om vervolgens een lage voorzet tot de verdiende openingstreffer te verheffen.

De thuisploeg was het even kwijt, maar herpakte zich zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. Dat doelpuntenmaker Immerzeel na een knappe actie niet voor een vroegtijdige beslissing zorgde, luidde een laatste wanhoopsoffensief van de thuisploeg in. Ook dat leek VVSB ongeschonden door te komen, totdat een inzet van Ton Kuyvenhoven in de 88e minuut een vreemde stuit kreeg waardoor Warmerdam toch nog een geslagen man was (1-1).

Mentale weerbaarheid
Het thuispubliek ging er nog maar een keer goed voor zitten, maar het was VVSB (zat.) dat schijnbaar ongebroken die tegenvaller verwerkte. Een breed uitgesponnen aanval werd door Koen Damen bij het ingaan van de blessuretijd van het laatste beslissende tikje voorzien (1-2): LYRA knock-out en VVSB door.

,,Volgende week de finale en na zo’n boost als vandaag kan het seizoen, dat voor ons toch al waanzinnig is, er alleen nog maar mooier op worden.”

Jonkman kon net als zijn spelers zijn geluk niet op. ,,Dit is fantastisch en als ik dan toch een minpunt moet noemen, dan is dat hoe we voor rust omgingen met de mogelijkheden. We hadden duidelijk met een voorsprong de rust in moeten gaan. Gelukkig heeft ons dat niet opgebroken, maar dat heeft ook te maken met de mentale weerbaarheid van de jongens. Die bleven gewoon volle bak gaan tot het einde. Volgende week de finale en na zo’n boost als vandaag kan het seizoen, dat voor ons toch al waanzinnig is, er alleen nog maar mooier op worden.”

VVSB is nu nog één duel verwijderd van de Tweede Klasse. Aanstaande zaterdag wordt op neutraal terrein duidelijk of het ook zover komt tegen de winnaar van het midweekse duel tussen DoCoS en Be Fair. Die laatste ploeg kwam VVSB in de reguliere competitie overigens al tweemaal tegen. Dat leverde paars-geel in totaal vier punten op. Nog eens drie punten betekent feest op De Boekhorst na een zaterdag die, om andere redenen, enkele uren later een dikke zwarte rand kreeg voor heel VVSB.

Lyra – VVSB (zat.) 1-2 (0-0) 66. Immerzeel 0-1, 88. Kuyvenhoven 1-1, 90. Damen 1-2

VVSB (zat.): T. Warmerdam, B. de Jong (78. A. de Jong), Van der Boog, Van Stijn, M. Warmerdam, Homan (90+2 Taskin), Koeckhoven, Damen (90+1. Bierhuizen), Hoek, Sukurica, Immerzeel

Foto’s: Tino Stulen

Lees ook: ‘De ‘finale van de Bollenstreek’ kent een terechte winnaar (plus video’s)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)