Het is ‘Super Saturday’ in de Derde Divisie. Met nog grofweg tien speelronden te gaan, en voor sommige ploegen nog ietsje meer, staan er drie zeer interessante ontmoetingen op de rol, die misschien wel een ‘vorentscheidung’ zijn voor het kampioenschap. Nummer twee FC Lisse gaat op bezoek bij nummer vier ASWH, terwijl IJsselmeervogels op plek drie naar de koploper uit de tweede periode, Harkemase Boys, trekt in Friesland. Koploper Scheveningen ontvangt Rijnsburgse Boys dat vijfde staat en sinds een paar weken helemaal terug is in de titelrace. We beschouwen voor met Oud-Quick Boys-speler en Scheveningen-trainer John Blok en ex-FC Lisse-aanvaller Marvin Nieuwlaat.

,,Het is heel knap van ons dat we daar nu staan”, trapt Blok af. ,,Maar mij zegt het nog niets. Wij zijn bezig met de volgende wedstrijd en niet met waar we aan het einde staan”, houdt Blok de favorietenrol nadrukkelijk af. ,,Weet je waarom? We zitten pas op tweederde van de competitie, maar ik snap dat het voor de supporters wel aanlokkelijk is. Dat brengt ook een goede sfeer met zich mee.”

Mentaal belangrijke dag
Nieuwlaat denkt dat zaterdag vooral mentaal een belangrijke dag wordt. ,,Ik denk dat diegene die morgen wint, een hele goede kans maakt op de titel. Een beetje afhankelijk van de andere uitslagen. Als wij winnen, zetten we Rijnsburg op acht punten en mocht de rest ook punten verspelen lopen we op iedereen uit. Bij verlies zie ik ons echter niet meer als de favoriet en geef ik ‘Vogels’ en Rijnsburge Boys de beste kansen”, is Nieuwlaat eerlijk. ,,ASWH zie ik als de minste van de vijf en Lisse heeft het heel moeilijk. Onze ploeg is het meest ervaren van allemaal, maar iets minder breed. Vooral voorin is het dun bezaait.”

,,Dit is de vroegere Hoofdklasse. Wil je dat opgeven? Als sportman streef je het hoogste na, maar met al die streekderby’s zitten we prima.”

Lisse, het is zijn oude ploegje. De nu 31-jarige Nieuwlaat maakte in 2008 deel uit van het kampioensteam, dat destijds onverslaanbaar werd geacht en speelde in totaal drie jaar op Ter Specke. Als ’twaalfde speler’ fungeerde de Scheveninger vaak als pinch-hitter en scoorde dan regelmatig. Een taak die hij ook nu vervult. Na Lisse verhuisde hij naar Scheveningen waar hij opgroeide en nu al voor het achtste seizoen onder contract staat. ,,De eerste tien duels speelde ik basis. Maar daarna vaak vanaf de bank dit seizoen.”

Hij scoorde wel in de laatste vier duels die hij speelde, maar mocht na de winterstop bij elkaar slechts een uurtje opdraven. Een goed moyenne dus. Hij kijkt nuchter naar de ontmoeting van morgen. ,,Dit is zeker voor Rijnsburg een breekpunt in de competitie. Die pakten al ASWH en vorige week de Rooien. Die kunnen er drie op een rij van maken. Dat zou ze bij winst bijkans onverslaanbaar maken. Maar het zou ook kunnen dat ze iets te makkelijk denken. Dat kan altijd twee kanten op.”

Oude Hoofdklasse
Blok verwacht opnieuw spektakel. Zeker gezien de speelstijlen van de twee ploegen en de vele doelpunten die er in duels van De Uien altijd vallen. ,,Daar gaat het toch om in het voetbal. Mensen willen spanning en spektakel. Dat heb je in deze klasse genoeg, meer dan in de Tweede Divisie. Daarom snap ik wel dat ploegen niet willen promoveren. Dit is de vroegere Hoofdklasse. Wil je dat opgeven? Als sportman streef je het hoogste na, maar met al die streekderby’s zitten we prima.” Nieuwlaat denkt dat het bestuur er niet rouwig om zal zijn als de titel of promotie niet wordt behaald. ,,En mochten we wel promoveren, dan zal er wel iets moeten gebeuren in de selectie. Dan moet er wat bij. De vraag is of Scheveningen dat wil en kan.”

,,De basis ligt wel vast voor volgend seizoen”, aldus Blok. ,,Ik denk ook niet dat als wij promoveren dat opeens de Zilvervloot binnenvaart. Wij doen het met trouwe sponsoren die Scheveningen dit al jaren gunt. Dat worden er niet opeens meer. Maar voorin moet er vers bloed komen, ongeacht het resultaat.”

,,We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een speler van NAC. Die staat in de belangstelling van Eredivisie-clubs.”

Of Nieuwlaat, aanvaller van beroep, daar nog bij is, is de vraag. ,,De club is nog niet officieel bij mij langs geweest. Ik wacht nog even af, maar dan wil ik wel een keuze maken. Eigenlijk wil ik nog een seizoen op dit niveau spelen. Ik krijg het steeds drukker met werk en ik heb ook nog een vriendin thuis die af en toe aandacht wil. Het wordt steeds moeilijker te combineren.”

Spelersmakelaar
Sinds een tijdje runt hij samen met teamgenoot Sandro Calabro, die volgend seizoen sowieso stopt, het bedrijfje Agency Nr1. Het woord zegt het al; ze zijn spelersmakelaar. Maar niet het type dat veel geld wil verdienen aan jonge spelers. ,,We willen spelers echt begeleiden, jongens vooral ook mentaal het een en ander bijbrengen. Sandro heeft veel ervaring in het profwereldje opgedaan. Die heeft ook nog veel contacten.”

,,Het loopt prima en hebben al een aantal spelers in onze stal. De drukte neemt nu toe richting het voorjaar, want clubs gaan zich nu melden. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een speler van NAC. Die staat in de belangstelling van Eredivisie-clubs. Maar niet ten koste van alles, zoals mooie praatjes voorhouden en bergen goud beloven. Ik denk niet dat dat goed is voor de speler zelf.”

De heenwedstrijd eindigde in een simpele 2-0 zege voor Scheveningen op het eigen Houtrust. Dat wordt nu een stuk moeilijker, verwachten beide heren. Nieuwlaat: ,,Wij waren toen heer en meester op het middenveld. Dat zal nu anders zijn. Wij missen denk ik Mitchell de Vlugt één van onze beste spelers. Dat is een aderlating. Verder is de groep wel fit.”

Aan aanpassen doet Blok niet. Ook niet tegen de ploeg in vorm. ,,Nee, wij spelen altijd hetzelfde. En Rijnsburg ook. Allebei 4-3-3 en proberen het spel te maken. Dat is ook onze kracht. Iedereen weet perfect wat ‘ie moet doen. Maar we zullen niet naïef zijn.”

Foto: Haaglanden Voetbal

POPULAIRE BERICHTEN