,,Ter Leede bal”, schreeuwt Pascal de Ridder, wanneer een bal over de zijlijn gaat in het duel tussen Teylingen en Hillegom. Hij steekt z’n arm op, om aan de scheidsrechter te laten zien dat zijn ploeg het voordeel moet overhouden aan de spelsituatie. Terwijl hij het roept schrikt hij zelf en beginnen z’n teamgenoten te lachen. De Ridder was eventjes in een split-second vergeten dat hij nu in het zwart-rode shirt van Teylingen voetbalt.

Na jaren van aanschuren tegen het eerste elftal van Ter Leede, heeft de aanvaller voor een andere club gekozen. Nog steeds dezelfde locatie, hetzelfde veld, maar een deurtje verder in het clubgebouw.

Hij heeft goed nagedacht over zijn keuze. Het eerste elftal van de Sassenheimse hoofdklasser werd naar mate de tijd verstreek steeds meer een onhaalbare kaart. Tel daarbij op dat de buitenspeler net is begonnen aan een master Human Resource Management op de VU in Amsterdam, en de rekensom is snel gemaakt.

Logisch
Lekker twee keer trainen in de week in plaats van drie. Daarmee heeft de aanvaller ook nog eens meer tijd voor z’n vriendin, die in Eindhoven woont. Één plus één is twee.

,,Zij kwamen altijd bij ons in de kantine bij Ter Leede en wij op onze beurt weer bij hun.”

,,Ik heb drie jaar in het tweede van Ter Leede gespeeld. Als je dan de stap niet naar het eerste hebt gemaakt en het zit er niet meer in, dan moet je eerlijk zijn naar jezelf. Ik vind het toch nog wel leuk om ergens in een eerste elftal te voetballen. Daarom was Teylingen een logische keuze voor mij.”

Bij de buurman van Ter Leede stond de deur wagenwijd open. Naast De Ridder kwamen ook Jelle Vooijs en Lasse van Wijk richting de tweedeklasser. De drie voetballers toonden in het districtsbekerduel tegen Hillegom (1-1) aan dat ze een versterking zijn voor de ploeg van Marc van Wonderen.

Snelheid
De Ridder kwam zelfs op het wedstrijdformulier als doelpuntenmaker. De goal viel uit een situatie waarin de aanvaller zijn specialiteit uitstekend benutte. De voetballer werd weggestoken en faalde niet in een één-op-één situatie met Hillegom keeper Rahim Gök.

,,Dat was lekker binnenkomen. Het balletje viel tussen de keeper en de verdediger, dan ben ik snel weg. Ik ben een speler die altijd hard werkt. Als je hard werkt, komen de ruimtes vanzelf. Op dat moment ben ik op mijn sterkst met mijn snelheid”, omschrijft de Sassenheimer zichzelf.

Pascal de Ridder en zijn directe tegenstander Joost Meiland kijken de bal na

Hij klinkt vrolijk na het duel tegen Hillegom. Niet alleen vanwege z’n goal, maar ook vanwege de manier waarop hij en zijn maatjes van Ter Leede zich vrij makkelijk hebben aangepast bij Teylingen. Natuurlijk is de stap niet zo groot als beide verenigingen op hetzelfde complex liggen, zelfs onder hetzelfde dak resideren. Maar toch…

Doelstelling
,,Voordat ik hier naar toe ging, naar Teylingen, kende ik die gasten al van het eerste. Zij kwamen altijd bij ons in de kantine bij Ter Leede en wij op onze beurt weer bij hun. Het voelt niet eens alsof ik naar een nieuwe club ben, maar meer naar een nieuw team.”

,,Ik denk dat we een leuke ploeg hebben. Als alles een beetje mee zit, kunnen we meedoen om de bovenste plekken”, stelt De Ridder. Die zich positief uit over de kwaliteit van het elftal. De 1-1 tegen eersteklasser Hillegom was daarmee, zeker voor de buitenwacht, een prima resultaat.

,,Ach, dat moet nog even slijten. Half oud-Ter Leede speelt nu bij Teylingen.”

,,Vorige week gingen we er nog flink af tegen Valken ’68 [5-0 red.]. Als je dan als ploeg jezelf zo kan herstellen met een 1-1 tegen Hillegom, doe je het goed. Ik vind eigenlijk dat we het zelfs nog een soort hebben weggegeven. Die 1-1 viel over twee schijven en toen lag hij al in het netje.”

Ach, hoewel de 1-1 eventjes zuur was voor de thuisploeg, leken de Sassenheimers er niet door ontdaan. De muziek schalde uit de kleedkamer van de thuisploeg, de biertjes werden uitgedeeld en er werd breeduit gelachen.

Ter Leede bal
Nog één keer gaan de gedachten terug van De Ridder naar het moment dat hij schreeuwde om de bal over de zijlijn die voor ‘Ter Leede’ had moeten zijn in zijn ogen. ,,Ja, dat heb ik hardop gezegd”, bevestigt de Sassenheimer met een grote glimlach. ,,Dat moet nog even slijten. Half oud-Ter Leede speelt nu bij Teylingen. Tom van der Vlugt bijvoorbeeld ook. Ze wisten dus wel voor wie de bal was.”

Foto’s: Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)