Kees Zethof heeft helemaal niks met het woord ‘succestrainer’. ,,Dat is misschien een mooi woord om een paar dagen geleden boven dat artikel te zetten. Maar daar schrik ik echt van, het is de grootste onzin natuurlijk. Iedereen verklaart mij schuldig aan het succes van Noordwijk.” De trainer heeft afgelopen dinsdag zijn contract bij Noordwijk met een jaar verlengd en zo staat de door hem gehate term in een kop op onze website. 

Als de Noordwijk-trainer via de app wordt gevraagd voor een interview, stuurt hij terug: ,,Als het niet over mij gaat;)”. De oud-oefenmeester van SJC wil het voornamelijk over de ontwikkeling van de club en de spelersgroep hebben. ,,De club is goed bezig en maakt ook stappen. In het begin had Noordwijk altijd een houding van: wij bepalen zelf de tijdstippen van gesprekken over contracten wel. Dat ze nu toch eerder zijn met dit soort dingen en met name dat jongens als Emiel nu al vastliggen, vind ik een goede zaak”, vertelt Zethof.

,,Het type mensen dat hier rondloopt vind ik heel fijn”, gaat de trainer verder. ,,Sommige mensen rondom de spelersgroep zijn er al dertig jaar bij betrokken. Dat is toch schitterend. Ze zijn gedoseerd enthousiast, doen geen rare dingen en bieden houvast als het een keer minder gaat. Een heel verstandig type mensen”, beschrijft Zethof voor hem één van de grootste charmes van de club.

,,Ze kunnen me wegsturen zonder verklaring en hoeven me dan ook niet door te betalen”

Het interview is dan nog niet over hem gegaan. Met clichématige antwoorden als: ,,Het gevoel is goed, prima naar mijn zin, we gaan een jaar verder”, denkt Zethof  er in eerste instantie vanaf te komen. Om daarna toch op een meer charismatische manier, zoals iedereen van hem gewend is, antwoord te geven.

,,Ik heb nog niet het gevoel dat het hier af is. Te veel en te vaak dezelfde dingen doen, daar heb ik geen zin in. Er moet altijd iets te veranderen blijven. Dat is hier voorlopig nog zo. Of het ‘af’ is als we kampioen worden of promoveren? Nee, volgens mij hebben we dan in de Tweede Divisie weer een gigantische nieuwe uitdaging”, is de ex-trainer van onder meer Van Nispen en Foreholte duidelijk.

Eigengereid
Langer dan een jaar verlengen heeft voor hem geen zin. ,,Je weet niet wat je over een jaar denkt”, redeneert Zethof logisch. Daarbij komt dat de oefenmeester vindt dat Noordwijk altijd ‘van hem af moet kunnen’. Een meerjarig contract zegt dan weinig. ,,Ik heb met de club de afspraak dat zij mij altijd weg kunnen sturen zonder verklaring en ze hoeven me dan ook niet door te betalen. Als er een situatie is gecreëerd dat dit nodig is, dan is het belangrijk dat de club daar niet onder lijdt.”

Zo’n afspraak schetst een beetje het eigengereide dat Zethof in zich heeft. Het is de kant van de Noordwijker waar hij heel snel een bepaalde vertrouwensband mee opbouwt. Het is een van zijn weinige eigenschappen waarvan hij durft toe te geven, dat het misschien bijdraagt aan zijn succes op het veld als trainer. Niet met die letterlijke woorden natuurlijk. Je moet het wel tussen een brei van bescheidenheid uit vissen.

,,Nou toen ik kwam, was het net wel”

,,Nogmaals je moet de rol van de trainer niet overschatten. De manier waarop de club is ingericht; dat is veel belangrijker. Ajax, Feyenoord en PSV spelen ook altijd voor het kampioenschap. Bij Noordwijk was het ook voordat ik kwam vaak net wel of net niet. Nou, toen ik kwam was het net wel. Of die vergelijking wel terecht is? Ik vind van wel. Het zit in de aard van de club dat het altijd mee kan doen.”

Het zou betekenen dat zijn successen bij onder andere Van Nispen (promotie), Foreholte (kampioenschap) en SJC (promotie) toeval zijn. ,,Ja toevallig hè, maar wel leuk”, zegt Zethof lachend. ,, Het is misschien een kwestie van een bepaald wij-gevoel creëren. Dat is wel belangrijk. Maar voor de rest: ik hoop een betere echtgenoot te zijn dan trainer. Dat kan je nu mooi boven het artikel zetten. Daar schrik ik niet zo van.”

Zoals u wilt meneer Zethof. Maar dan noemen we deze contractverlenging: een voortzetting van een gelukkig huwelijk.

Lees ook: Het perfect (plak)plaatje: Ricardo Kieboom


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Di. 13 nov.
Districtsbeker
FC Rijnvogels8-0Charlois (zon.)
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-3Rijnsburgse Boys
Quick Boys3-4Westlandia
Za. 17 nov.
ASWH3-3Noordwijk
Harkemase Boys1-4Quick Boys
FC Lisse2-0Jong FC Groningen
Ter Leede4-1Capelle
FC Rijnvogels0-2Jodan Boys
RCL2-1Valken '68
Be Fair3-0Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)4-2BSC '68
Kagia5-1vv IJmuiden
Katwijk 0-0Jong Vitesse
Spakenburg1-1Rijnsburgse Boys
VVSB2-0Scheveningen
SJC2-1De Dijk
Zo. 18 nov.
Hillegom2-3LSVV
Foreholte1-4Altior
ONA1-2Teylingen
Van Nispen (zon.)1-2DIOS