Zijn hele leven als trainer is hij al actief in de Bollenstreek. En ook volgend seizoen zal hij weer goed zijn voor de nodige scherpe analyses langs de velden. Vorige week werd al bekend dat Kees Zethof ook na dit seizoen de scepter zwaait bij SJC. Zethof gaat aan de Lageweg op voor zijn derde seizoen.

,,We hebben al redelijk op tijd uitgesproken dat we door wilden gaan met de samenwerking”, zegt Zethof. ,,Van beide kanten bevalt de samenwerking uitstekend”, vervolgt hij. ,,De onderlinge verhoudingen zijn prima. En niet alleen ik, maar ook de rest van de staf blijft sowieso nog een seizoen, dus dat is een prima voorwaarde om verder te gaan. Maar ook de samenwerking met de Technische Commissie loopt gesmeerd. Het is prettig werken aan de Lageweg.”

De relatie bevalt zo goed dat SJC zelfs voor een langer dienstverband wilde gaan. Zethof hield de boot af. ,,Ik kijk altijd per seizoen. Nooit langer.” Zit er überhaupt een kans in dat hij na volgend seizoen door gaat bij de club? ,,Dat sluit ik zeker niet uit.”

Unicum

Voor Zethof zou het een primeur zijn. Ergens langer werken dan drie jaar. ,,Tsja, ik word ook wat ouder, zeg maar. Alleen bij Teylingen heb ik drie jaar gezeten. Soms heb je langer nodig om een proces te verwezenlijken. Ik zie ons groeien en hoop daar na de winterstop de vruchten van te plukken. Of dat genoeg is voor de nacompetitie moeten we dan maar zien. Ik vind het belangrijker dat we goed voetballen en dan is de kans ook groter dat je punten pakt”, zegt hij op zijn kenmerkende wijze. Praten over doelstellingen heeft de oefenmeester een broertje dood aan.

Zethof bekleedt met SJC op dit moment een prima derde stek. De opgaande lijn, die vorig seizoen na de winterstop werd ingezet is doorgetrokken. Toch had er wellicht meer ingezeten. Een aantal zeker lijkende overwinningen werden weggegeven. Niet volgens Zethof. ,,Aan het eind sta je waar je moet staan, zeg ik altijd. Hier laat je wat liggen, en daar pak je wat. Zo gaat het altijd. De kampioen is de terechte nummer een en ook de nummer twee heeft zijn plekkie verdiend. Dat is halverwege ook wel al zo.” Cijfermatig gaat het SJC voor de wind, stelt Zethof. ,,Onze sponsor Joop van Abswoude heeft berekend dat de club nog nooit met zoveel punten de winterstop is ingegaan dus wat dat betreft doen we het hartstikke goed.”

Hij beaamt wel dat de speelwijze die hij voor ogen heeft, namelijk aanvallend voetbal spelen, steeds beter werkt. ,,Je begint ergens aan en dat is altijd even wennen. Er zijn wat oudere jongens gestopt en we hebben jonge jongens ingepast. Dat gaat steeds beter. We zijn nog niet waar we willen zijn, maar we groeien bijna met de week. Zowel bij balverlies als in balbezit kan het nog beter. We staan bijvoorbeeld bij Wateringse Veld/GONA met 3-0 voor. Na rust geven we het weg en spelen we 3-3. Er zijn fases bij dat we heer en meester zijn, maar ook dat we het weggeven door een verdwaald schot of een penalty.”

Volgend seizoen

De oefenmeester kijkt ook al voorzichtig vooruit naar volgend seizoen. Eerder dan gebruikelijk zal SJC met spelers om de tafel gaan zitten. ,,Het trainingskamp op Torremolinos zullen we gebruiken om te inventariseren wat de spelers willen en gaan doen. Dat past wel bij de ambitie van de club. Vroeger gebeurde dat pas vanaf 1 maart. Dat is wel erg laat. Nu weten we eerder waar we aan toe zijn en kunnen we beter anticiperen op jongens die de club verlaten. Mijn voorkeur gaat uit naar werken met de huidige groep en aanvullen met talenten uit de A-junioren. Pas als dat niet gaat, gaan we naar buiten kijken.”

Tot slot komt Zethof nog met een fraaie onliner, die we van hem gewend zijn. Dat hij al zijn hele leven in de Bollenstreek actief is, heeft een reden. ,,Ik vind trainer zijn leuk, maar ik ga echt geen half uur in de auto zitten. Dan heb ik wel betere dingen te doen. Ik blijf lekker dicht bij huis. Je zal mij dus niet buiten de Bollenstreek zien.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)