Op Bevrijdingsdag ontdeed Noordwijk zich op de valreep van het taaie en strijdlustige Nootdorp. De 0-1 van Brayen Bröcker, met de 89ste minuut al op de klok, zorgde voor een enorme rood-witte ontlading. De niet meer verwachte driepunter was daarmee alsnog een feit.  De titel in de Hoofdklasse A kan de huidige koploper na deze verdiende, maar zwaarbevochten zege feitelijk niet meer ontgaan. Aanstaande zaterdag is het zover als de ploeg van trainer Kees Zethof op de eigen Duinwetering van RVVH weet te winnen.

Zelfs de meest verknochte Noordwijk-supporter had zich al neergelegd bij een naderende puntendeling. Hoewel Noordwijk het duel volledig dicteerde, leek de titelpretendent deze middag niet over voldoende punch te beschikken om de gasten op de knieën te dwingen. Het compact opererende Nootdorp had zijn verdedigende zaakjes uitstekend op orde, waarbij uitblinker doelman Yannic Augustinus gaandeweg het duel uitgroeide tot ‘Man of the Match’.

Dat de brilstand gehandhaafd bleef, had Noordwijk ook aan zichzelf te wijten. In de beginfase verzuimde het afstand te nemen van de thuisploeg. Tweemaal Emiel Wendt, het aluminium, en een wegens hands afgekeurde goal van Tjeerd Westdijk zorgden ervoor dat de 0-0 halverwege nog altijd op het scorebord stond.

Daarbij mocht Noordwijk niet mopperen dat Marcley Manuela dé kans van de wedstrijd aan zich voorbij liet gaan. De volgend seizoen voor Noordwijk uitkomende supersnelle aanvaller ontsnapte in de vierde minuut aan de aandacht van de Noordwijk-verdedigers. Vrij voor Roy Rondeltap verdween zijn inzet echter net naast de goal.

,,Ik heb de jongens verteld over een documentaire die ik op televisie zag over drie (oorlogs)gamers.”

Kwijtraken
,,Dat had zo maar 1-0 kunnen zijn, maar daarna verzuimden wij het zelf af te maken te maken”, erkende Zethof na afloop. ,,In de rust heb ik aangegeven dat we desondanks de rust en het geduld moesten zien te bewaren. We mochten elkaar niet kwijtraken in de wedstrijd door dingen te gaan doen die we normaal niet doen. Daarbij heb ik de 89stee minuut nog genoemd. Uitgerekend het moment dat de enige goal viel. Als we maar scoren, heb ik toen gezegd, maakt niet uit wanneer.”

Dat het zover zou komen was echter niet evident. Noordwijk bleef keurig via de vleugels de aanval zoeken, maar eenmaal beland in de Nootdorp-zestien zat of lag er altijd wel een vijandelijk lichaamsdeel in de weg of werd de goal net iets te hoog gezocht. ,,Echt goed was het dan ook niet vandaag”, beaamde Zethof. ,,Maar daar gaat het in deze fase ook niet om. Eigenlijk hebben we op die ene kans na weinig tot niets weggegeven. Het was alleen de vraag of we vandaag zouden scoren.”

Dolle taferelen
Nootdorp dat steeds twee aanvallers voorin hield, waardoor het negentig minuten lang drie rood-witte verdedigers aan de praat hield, pakte de zaken vanaf de aftrap dan ook slim aan op de hobbelige en moeilijk te bespelen grasmat. De tactiek van trainer Dick Boereboom leek dan ook zijn vruchten te gaan afwerpen in de vorm van een remise. Zijn voor elke meter strijdende formatie hield dan ook lang, heel lang stand.

Totdat een uitbal van Kasper Michel leidde tot een voorzet waarbij invaller Huug van Duijn een uitstekend blok zette. Waar het daarvoor al talloze keren net niet lukte, rolde de bal dit keer onbelemmerd voor de voet van de instormende Bröcker die via de binnenkant van de paal raak schoot (0-1). Een goal die tot dolle taferelen leidde, zowel binnen als buiten de witte lijnen.

,,Het was lastig om ons geduld te bewaren.”

Wat is voetbal?
,,Hangen en wurgen vond ik het zeker niet”, analyseerde Zethof. ,,Daarvoor waren we te dominant. Natuurlijk zat er druk op. Die heb ik vooraf zoveel mogelijk proberen weg te nemen. Ik heb het nauwelijks over voetbal zelf gehad. Vandaag is het 5 mei, Bevrijdingsdag. Ik heb de jongens verteld over een documentaire die ik op televisie zag over drie (oorlogs-)gamers.”

,,Zij maakten met elkaar een tocht van de stranden van Normandië richting Noord-Brabant. Niet virtueel dus, maar in het echt. Dat ging over de bevrijding in 1944/’45. Dat zijn de echt belangrijke zaken in het leven. Wat is voetbal dan nog? Sommige spelers maken het voetbal weleens belangrijker dat het spelletje in feiten is. De wedstrijd heb ik dan ook ontspannen benaderd”, voegde de oefenmeester er op een voor hem typerende wijze aan toe.

Het lekkerst
Even verderop klonk het euforisch ‘nog één, nog één’ uit talloze Noordwijk kelen. Waarbij Noordwijk-captain Martijn le Congé zijn geluk niet op kon. ,,Het was lastig om ons geduld te bewaren. Dat is gelukt. Als jij zegt ‘het geluk van de kampioen’ vind ik dat prima, maar zolang dat doelpunt niet valt komt er toch een mate van paniek in je hoofd op.”

,,Toch moet je het ook dan via de vleugels blijven zoeken. Dat hebben we gedaan. Na de 80ste minuut kijk je echter wel elke minuut op de klok. Je weet gewoon dat zoiets gaat gebeuren. Daarom is het zo knap dat we de drie punten er op deze manier hebben uitgesleept. En laten we eerlijk wezen: zo zijn ze natuurlijk het lekkerst.”

Nootdorp – Noordwijk 0-1  (0-0) 89. Bröcker 0-1

Noordwijk: Rondeltap, Ten Hoope (68. Michel), Overvliet, Van der Neut, Bröcker, Le Congé, Reynaers, Wendt, Manuputty (76. Van Duijn), Westdijk, James (61. Bosma)

Archieffoto: Ron van der Linden

Lees ook: ‘Katwijk bevrijdt zichzelf in cruciale maand (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC