De derde klasse van het zondagvoetbal in West 2 is, mede door het wegvallen van de vierde klasse, qua speelschema’s en competitie-indelingen een ingewikkelde brei geworden. Tijd voor opheldering, want na aanstaande zondag verandert er het nodige.

De derde- en overgebleven vierdeklassers zijn dit seizoen ingedeeld in vier derde klassen, Q1 tot en met Q4. Als volgende week alle ploegen uit Q1 – de competitie waarin Warmunda en Van Nispen (zo.) zitten – één keer tegen elkaar hebben gespeeld, gaat de ranglijst doormidden: de eerste zes plaatsen zich voor de ‘Derde Klasse Hoog A’.

Bij de huidige stand zijn dat koploper SV DIOS, Sporting Leiden en RKDES al zeker van plaatsing voor die ‘kampioenspoule’. ASC, Nicolaas Boys, Voorschoten ’97 zouden zich bij deze stand ook plaatsen, maar daar kan op de laatste speeldag nog verandering in komen. De zes teams die uit Q1 naar Derde Klasse ‘Hoog A’  gaan, worden aangevuld met de bovenste zes van Q2. Dat maakt dus een nieuwe competitie van twaalf teams.

Vervolgens
De kampioen en de nummer twee van ‘Hoog A’ promoveren naar de Tweede Klasse. De nummers drie, vier en vijf van Hoog A en Hoog B spelen met de nummers twaalf en dertien uit de Tweede Klasse C en D nacompetitie. Er wordt dan met in totaal tien clubs gestreden om twee plekken in de Tweede Klasse. Alle middenmoters in ‘Hoog’ – de plekken zes tot en met tien – spelen volgend seizoen ‘gewoon’ derde klasse.

                                                                                         De huidige stand in de Derde Klasse Q1

De clubs uit Q1 die de cut niet halen, worden verdeeld over de derde klassen ‘Laag A tot en met D’. Als de huidige ranglijst intact blijft, gaan Graaf Willem II/VAC, SJZ en WVC – de nummers zeven, acht en negen – naar Laag A. Van Nispen en Alphen, die nu tiende en elfde staan, worden dan in Laag B geplaatst. In Laag C komen de nummers twaalf en dertien, FC Aalsmeer en Bernardus, terecht, terwijl hekkensluiters Warmunda en MMO naar Laag D gaan.

Alleen de kampioenen en nummers twee van de ‘Laag’-competitie handhaven zich aan het eind van de rit direct voor de Derde Klasse van volgend seizoen. De nummers drie tot en met vijf spelen nacompetitie met de twee laagst geëindigde teams uit de ‘Hoog’-competitie’ (plaats elf en twaalf). Met vijf teams wordt dan gespeeld om twee plekken in de Derde Klasse. Wie aanstaande zondag de top zes heeft gehaald in Q1 en in ‘Hoog’ speelt, is dus nog niet automatisch verzekerd van een plek in de Derde Klasse voor het seizoen 2019/20.

Kans
De kans dat je ook volgend seizoen derdeklasser bent als je de kampioenspoule haalt, is natuurlijk wel aanzienlijk groter, omdat tot en met plek tien alle clubs zich in ieder geval handhaven. Voor Warmunda is een plek in ‘Hoog A’ al een tijdje niet meer mogelijk.

Van Nispen maakt nog wel kan op plek zes. Dan moet het zelf winnen bij WVC, mag SJZ niet winnen tegen Nicolaas Boys, moet Graaf Willem/VAC verliezen bij koploper DIOS en moet Voorschoten’97 thuis onderuit gaan tegen Warmunda. Alleen als dit allemaal gebeurt, voegen de Zilkers zich bij de bovenste zes van de ranglijst.

Archieffoto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Achefay: ,,Ik voel me net een pleintjesvoetballer bij Noordwijk”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude