Debuteren voor eigen publiek in de Derde Divisie met een 1-8 nederlaag. Het voelde aan als een vernedering waar SJC-trainer Sjaak Polak na afloop geen goed woord voor overhad. ,,Met zo’n instelling zijn we met Kerstmis al gedegradeerd”, foeterde de oefenmeester. ,,We hebben er vooraf alles aan gedaan om goed voorbereid aan dit duel te beginnen, maar daar is niets van terecht gekomen. Eigenlijk wil ik nu niet teveel zeggen. Op dit moment zit ik vol woede over deze wanvertoning. Schandalig gewoon.”

Woorden die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten. De oefenmeester nam na afloop eerst ruim de tijd om zijn spelers toe te spreken. ,,Eerst heb ik de groep duidelijk gemaakt wat er allemaal misging deze avond. En dat was tamelijk veel. Ik heb ze allemaal een cijfer gegeven en daar keken de meesten wel raar van op.”

,,Op drie man na was het echt schandalig. Natuurlijk kan je van een ploeg als DOVO verliezen, dat mag zelfs. Maar niet op deze manier”, gaf de oefenmeester zijn spelers er verbaal van langs. Op een kalme manier, dat wel. Zijn woorden en ogen spraken daarbij echter boekdelen.

Verbaasd
Zelden zal DOVO de punten dan ook zo gemakkelijk hebben opgestreken dan aan de Lageweg. De manier waarop de Jeroensclub zich naar de slachtbank liet leiden was schrijnend. SJC begon weliswaar aardig en compenseerde het krachtsverschil door bergen werk te verzetten.

,,We hadden ook nog een strikje om dit presentje kunnen doen.”

Aanvallend kwam er echter weinig tot niets uit de verf. DOVO-trainer Gert Kruys was dan ook verbaasd over het gemak waarmee zijn ploeg de winst binnenhaalde. ,,Polak kennende had ik hier een ploeg verwacht die tot de tanden bewapend was. Integendeel. Voor hetzelfde gemak, hadden we er hier vanavond dertien gemaakt. Daarbij ben ik trots op mijn jongens dat ze op een kleine fase na geconcentreerd bleven. Dat was nodig ook na de 0-1 zeperd van vorige week tegen Hoek.”

Joshua Patrick houdt Youssef el Baouchi en Hakan Bayram van zich af

Voor SJC bleef het voor de thee bij een halve kopkans voor spits Tom Duindam. DOVO had op dat moment al riant kunnen leiden. De zwart-witte defensie kraakte een aantal keer, maar bleef desondanks redelijk op de been. De vlotte balcirculatie, pure snelheid op de vleugels en een surplus aan techniek deden SJC na een klein halfuur echter de das om. Met als eindstation Joshua Parick.

De openingsgoal was meteen het begin van het einde voor de thuisploeg want nauwelijks vijf minuten later mocht verdediger Don Nandel Wormgoor op de vijfmeterlijn uit een hoekschop zomaar raak knikken. ,,We hadden ook nog een strikje om dit presentje kunnen doen”, schamperde Polak. ,,Iedereen kent de afspraken bij een degelijke standaardsituatie. Niemand kwam ze na.”

Onzichtbare deken
Nadat de rappe Kesly den Haag op slag van rust een steekpassje van Patrick beheerst afrondde (0-3) was de koers eigenlijk al gelopen. De stilte in de tot bestuurskamer gebombardeerde sporthal – de verbouwing van het sportpark duurt nog tot medio 2020 – was tijdens de rust veelzeggend. Het naderend onheil hing daar als een onzichtbare donderwolk boven het gezelschap. Net als boven het publiek trouwens dat de verrichtingen van hun favorieten met lede ogen aanzag op veld 5, omdat de oplevering van het hoofdveld opnieuw vertraging had opgelopen.

De start van SJC na rust was desastreus en had voor DOVO veel weg van het trainingsonderdeel ‘afronden op de goal’. De speeltuin waarin de Veenendalers hun gang konden gaan leidde binnen de kortste keren tot nog eens twee treffers. Keer op keer werd de thuisploeg daarbij tot een gezelschap beginnelingen gedegradeerd. Pas daarna mocht Tom Broekhuizen de twijfelachtige eer vanaf elfmeter redden. Even nam DOVO wat gas terug om in de slotfase de pijnbank nog driemaal te voorschijn te halen.

,,We hebben vandaag niet een paar plakken kaas van ons brood laten eten. Nee, het was een hele klomp kaas.”

Tot woede van Polak, die aanvankelijk aangaf weinig tijd aan zijn analyse te willen besteden, maar vervolgens zijn zienswijze toch uitgebreid toelichtte. ,,Een verkeerde instelling, gebrek aan organisatie, de manier waarop we de duels aangingen en het niet nakomen van afspraken. Allemaal onderdelen waarop we vandaag gefaald hebben”, luidde de kern van zijn kritiek.

Klomp kaas
Polak noemde daarbij man en paard. ,,Alleen Broekhuizen, Youssef el Baouchi en Mike van Toor hebben gevochten. De rest was ver ondermaats en dat heb ik ze als eindverantwoordelijke ook duidelijk gemaakt. In tien minuten hebben we de wedstrijd weggegeven en dat zet me tot nadenken. We hebben vandaag niet een paar plakken kaas van ons brood laten eten. Nee, het was een hele klomp kaas.”

De bouwput waar SJC, door de volledige renovatie van het sportpark in terecht is gekomen, trof tegen dit duel ook de A-selectie. Er moet aan de Lageweg nog bergen werk worden verzet, voordat het zwart-witte vlaggenschip enigszins op koers door de Derde Divisie gaat varen.

SJC – DOVO 1-8 (0-3) 28. J. Patrick 0-1, 33. Van Zeelst 0-2, 42. Den Haag 0-3, 51. Berkvens 0-4, 56. J. Patrick 0-5, 59. Broekhuizen 1-5 (strafschop), 75. Berkvens 1-6, 84. Wormgoor 1-7,85. J. Patrick 1-8

SJC: Haasnoot, Van Toor, Broekhuizen, Van Duyn (53. Kloppert), Bayram, Al Tamimy (46. van Stijn), Strojil, Van der Zalm (63. Van Heijningen), Van Dijk, El Baouchi, Duindam

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Persoonlijke fouten nekken Rijnsburgse Boys (plus video’s)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude