Voor de tweede week op rij leek de zondagtak van FC Lisse op weg naar een overwinning op een kampioenskandidaat. Na de 3-0 zege bij VUC leidde de ploeg van Laurens van der Voort tegen TAC ’90 lange tijd met 2-1. Diep in de extra tijd kwamen de Hagenaars op gelijke hoogte.

,,Over de gehele wedstrijd gezien is deze uitslag een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld. Het is alleen heel zuur dat die gelijkmaker diep in blessuretijd viel”, zei een realistische Van der Voort. Beide ploegen schoten niet veel op met het gelijke spel. TAC ’90 liep averij op in de strijd om de titel. Datzelfde gold voor FC Lisse in de derde periode.

TAC ’90 kwam sterk uit de startblokken. De kampioenskandiaat heeft een aantal geweldige voetballers. FC Lisse zette daar een hecht collectief tegenover. De eerste twintig minuten waren de bezoekers duidelijk de bovenliggende partij. Veelvuldig werden de behendige en snelle buitenspelers bereikt.

FC Lisse wist deze periode zonder kleerscheuren door te komen. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwamen de Lissenaren beter in het spel en kantelde het spelbeeld. Na een klein halfuur kwam FC Lisse op voorsprong via een strafschop van Patrick Schaap. Jelle Boot snelde zijn tegenstander voorbij en werd neergelegd door een verdediger van TAC ‘90.

De trainer van TAC zag de ontwikkelingen met lede ogen aan, en besloot om in te grijpen. Randall Labordus kwam voor Prashant Namdkoemarsing. Labordus bewees het gelijk van zijn trainer door met zijn eerste balcontact een puntgave voorzet af te leveren. Jergo Leijdekkers, de spits van TAC ‘90, wist deze voorzet op waarde te schatten, en rondde beheerst af: 1-1.

Tactisch strijdplan

In het tweede bedrijf kwamen de Lissenaren scherp uit de kleedkamer. FC Lisse voerde het strijdplan van de trainer goed uit. „Op dit veld is het lastig om op te bouwen. Ik heb de jongens de opdracht gegeven om spits Patrick Schaap door de lucht te zoeken, en dan de zijkanten te zoeken. Dat hebben de jongens goed gedaan”, aldus Van der Voort. Deze tactiek wierp vlak na de theepauze zijn vruchten af. Rick van Dijk maakte een mooi doelpunt, na goed voorbereidend werk van Schaap.

Even later was de sterk spelende Van Dijk (zie foto) opnieuw dichtbij een treffer. Schaap verlengde wederom de bal, na een goed genomen vrije trap. De bal kwam voor de voeten van de spelmaker van de thuisploeg terecht, maar Van Dijk wist de bal niet voldoende te drukken.

De Lissenaren kwamen in deze fase nauwelijks meer in de problemen. Verdedigend stond het als een huis, en er werd gestreden voor iedere meter. Het veldspel van TAC ‘90 werd steeds minder. Van der Voort: ,,Ik denk dat ze hun kruid al in de eerste helft verschoten hadden. We bleven makkelijk op de been.”

Individuele kwaliteit

De ploeg uit Den Haag gokte op bevliegingen van de aanvallers. De enige speler die de verdediging van Lisse in verlegenheid bracht, was Mohamed El Osrouti. ‘Mo’ was zo nu en dan ongrijpbaar met zijn fraaie acties, maar had had weinig rendement. Keer op keer kon hij onschadelijk gemaakt worden door de defensie en keeper Sander Hogervorst.

In de slotfase haalde TAC ‘90 nog een keer alles uit de kast. De ploeg uit Den Haag ging opportunistisch spelen. Op deze manier konden de bezoekers nog een aantal keer gevaarlijk worden. Diep in blessuretijd kregen de Lissenaren alsnog het deksel op hun neus. Invaller El Ousrouti kreeg de bal uit een corner voor zijn voeten, en kon van dichtbij intikken.

De druiven waren zuur voor FC Lisse. Een van de begeleiders van FC Lisse verwoordde het treffend: ,,Van tevoren teken je voor een punt, maar gezien het wedstrijdverloop verliezen we er twee.”

FC Lisse – TAC ’90 2-2 (2-1)

FC Lisse: Hogervorst, Tibboel, Prins, Keizer, Hoejenbos, Van Beelen, Boot (80. Baak), Van de Beek, Schaap, Van Dijk (85. Verweij), Kuipers

Tekst: Ricardo Vijlbrief

Archieffoto: Hubert Habers