Je hebt van die wedstrijden waar de neutrale voetballiefhebber het jaren later nog over heeft, en je hebt wedstrijden waarvan je later eigenlijk alleen de uitslag nog weet. De wedstrijd tussen Quick Boys en SteDoCo viel in de laatste categorie. Op sportpark Nieuw Zuid liet Quick Boys zien over de wil om te winnen te beschikken, en dat er niets te halen viel in Katwijk. De blauw-witten wonnen vrij eenvoudig van de bezoekers uit Hoornaar met 1-0. Door de overwinning stijgen de Katwijkers naar de achtste plek op de ranglijst.

Bij het zien van de uitslag denk je dat Quick Boys een lastige middag had tegen SteDoCo. Het tegendeel was waar. Vanaf het eerste fluitsignaal was er maar één ploeg die het spel dicteerde. De thuisploeg kon steeds de vrije man op het middenveld bereiken en via de zijkanten gevaarlijk worden. De bezoekers konden daar eigenlijk amper iets tegenover zetten. Het was ook niet meer dan logisch dat Quick Boys na iets minder dan een halfuur op voorsprong kwam door Philippe Den Hartog.

,,Achterin gaven we niks weg en wij verzuimden eigenlijk om onze voorsprong te vergroten”

De snelle buitenspeler was het eindstation van een goede counter over meerdere schijven. De tot man van de wedstrijd verkozen Joey Ravensbergen verzorgde de assist. In het vervolg van de eerste helft kreeg Quick Boys nog een aantal kansen om de voorsprong te vergroten, maar in de eindfase ontbrak de finesse of werden niet de juiste keuzes gemaakt. De Katwijkers lieten na om zichzelf te belonen voor het goede spel.

In de ogen van trainer Jan Zoutman waren de Katwijkers in de eerste helft heer en meester. „ Ik ben dik tevreden over hoe mijn ploeg in de eerste helft voetbalde. Wij waren de bovenliggende partij en wisten iedere keer de vrije man op het middenveld te vinden. En op die manier tot de kansen te komen. Achterin gaven we niks weg en wij verzuimden eigenlijk om onze voorsprong te vergroten. Als je met twee of drie nul voorsprong de rust in gaat is de wedstrijd gespeeld”, aldus een tevreden Zoutman.

Zo makkelijk als het eerste helft ging, zo moeizaam ging het voetballend in de tweede. De bezoekers durfden één op één te spelen op het gehele veld en de Katwijkers hadden het hier lastig mee. De blauw-witten waren onvoldoende in staat om de voetballende oplossing te blijven vinden. Voor de neutrale voetballiefhebber viel er daardoor weinig meer te smullen in de tweede helft.

,,In mijn ogen laat je niet in wedstrijden die er om gaan zien dat je over winnaarsmentaliteit beschikt, maar juist in de wedstrijden die er niet om gaan”

In de problemen kwam de thuisploeg echter niet meer. Verdedigend stond het als een huis en de bezoekers waren ook niet bij machte om een bres in de verdediging te slaan. Quick Boys wist in de slotfase niet meer te profiteren van de ruimtes die Stedoco weggaf door de opportunistische manier van voetballen. De tweede helft was er qua spel eentje om snel te vergeten.

Trainer Jan Zoutman was na afloop realistisch in zijn analyse. „ Zij gingen druk naar voren zetten en eigenlijk kreeg je over het hele veld koppeltjes. Er zijn maar weinig ploegen die een hele helft zo durven te voetballen. Wij kwamen daardoor niet meer aan het voetballen toe. Het van onze zijde een matige tweede helft. Maar voetbal bestaat voor de helft uit aanvallen en voor de helft uit verdedigen. Achterin hebben wij niks weggegeven. Ik geloof dat Martijn [De Zwart, red.] maar één bal heeft hoeven pakken.”

,,Mijn ploeg verdient de complimenten voor de strijd die het heeft laten zien. In mijn ogen laat je niet in wedstrijden die er om gaan zien dat je over winnaarsmentaliteit beschikt, maar juist in de wedstrijden die er niet om gaan. Ik ben het dan ook niet eens dat men zegt dat we nergens meer voor spelen. In mijn beleving speel je iedere wedstrijd voor de eer en moet je laten zien dat je wil winnen. Dat zag ik vandaag terug bij mijn ploeg”, aldus een uitgesproken trainer Zoutman.

Quick Boys – SteDoCo 1-0 (1-0). 25. Den Hartog 1-0

Quick Boys: De Zwart, Hamdari, De Vreugd, D. van der Plas, Ravensbergen, Hoek, A Cohen, Driebergen, Den Hartog (87. Groot), Oost (78. Gillissen), Misa-Danso (46. Van Steen)

Tekst: Ricardo Vijlbrief