Jan Zoutman klinkt aan de telefoon opvallend vrolijk en monter. En dat terwijl hij enkele dagen geleden nog door zijn club Quick Boys op straat is gezet. Na het bericht van de clubleiding koos de 48-jarige oefenmeester bewust voor rust. Even nergens op reageren. De eerste emotie een plek geven, leek hem even een beter idee.

,,Ik ben best een emotioneel mens. Daarom heb ik het allemaal even laten zakken. Dat is voor jullie misschien iets minder leuk”, begint Zoutman met een vleugje humor aan het gesprek. ,,Het is misschien een beetje saai: maar anders had ik waarschijnlijk dingen gezegd waar ik later spijt van zou kunnen krijgen.”

Het gaf hem ook even de tijd om te kijken hoe de club zelf naar buiten zou treden met het bericht. Hij weet als geen ander dat het regionale journaille als een stel hongerige hyena’s op zulke berichten springen. ,,Ik was ook wel benieuwd, maar ik denk dat het netjes is gegaan. Ik ben het alleen niet eens met het feit dat de clubleiding begint over het gebrek aan chemie tussen mij en de groep. Ik denk dat 90 tot 95 procent van de spelers nog achter mij stond.”

Pech
,,Dat las ik ook wel uit reacties van Delano a Cohen in het Leidsch Dagblad bijvoorbeeld. Die sprak dat gelijk tegen. Aan de andere kant vind ik ook dat ik zelf best in de spiegel mag kijken. Het was niet goed wat we vooral thuis lieten zien.” Zonder problemen loopt de inwoner van Velserbroek de vijf verloren thuisduels van deze eerste seizoenhelft langs.

Oké, vooral Scheveningen en Capelle-thuis waren matig. Tegen Spakenburg werd terecht verloren, maar had er meer in gezeten. De verloren potten op Nieuw Zuid tegen Jong Almere City en VVOG mogen wat hem betreft worden betiteld als ‘pech’.

,,Als je dan op maandagavond een berichtje krijgt of je jezelf dinsdagochtend wilt melden op de club, weet je natuurlijk al hoe ver het is.”

,,Uit waren we juist bovengemiddeld goed bezig. Maar als je naar het totale plaatje kijkt, was het te wisselvallig. Dat klopt. En dan kan je twee dingen doen; of je gaat met de trainer zitten en je praat over hoe je het op kan lossen, of je ontslaat de trainer. Quick Boys heeft het laatste gedaan. En dat is hun goed recht. Zij betalen, dus bepalen.”

,,Als je dan op maandagavond een berichtje krijgt of je jezelf dinsdagochtend wilt melden op de club, weet je natuurlijk al hoe ver het is. Ik heb op dat moment natuurlijk mijn mening gegeven hoe ik dingen zie. Die houd ik intern. Met veel mensen binnen de club heb ik een prima relatie, nog steeds en die wil ik graag zo houden.”

De trainer heeft het respect voor de club duidelijk hoog in het vaandel staan, maar voelde sinds de zomer dat er ‘dingen’ niet meer zo gingen zoals hij ze graag wilde. Hij opperde versterkingen op bepaalde posities, die uiteindelijk niet kwamen. Het plan dat er met elkaar werd gemaakt, brokkelde af. Daarom nam de ex-trainer van onder andere Argon en IJsselmeervogels het heft in eigen hand.

,,In november heb ik niet voor niks aangegeven dat het mijn laatste seizoen zou zijn bij Quick Boys. Vanaf dat moment ben je zelf ook kwetsbaarder. Een club gooit niet snel een trainer de laan uit, waarbij ze net een maand daarvoor z’n contract hebben verlengd.”

Toen Zoutman in 2015 tekende bij de club wist hij als geen ander dat hij niet bij een grijze muis terecht zou komen. Quick Boys is in dat geval een vat voor een opeenstapeling van meningen. Iedereen vindt of wil van de club. Dat levert schitterende beelden op met 25 supportersbussen naar een kampioenschap, maar geeft tevens de kwetsbaarheid weer van het werken bij de Katwijkse blauw-witten.

,,Zolang Quick Boys in de top blijft wie ze zijn, zal dit vaker gebeuren.”

De club brak voor het aanstellen van Zoutman met Ted Verdonkschot, Wilfred van Leeuwen zat er tussen 2010/2011 slechts één seizoen – omdat hij verder ging als assistent bij ADO Den Haag – en zijn voorganger Jasper de Muijnck hield het na drie seizoenen voor gezien in Katwijk.

,,Het zijn allemaal vakmensen die niet heel lang zijn gebleven en die voor en na Quick Boys ook een mooie carrière hebben opgebouwd. Zolang Quick Boys in de top blijft wie ze zijn, zal dit vaker gebeuren. Verder kan en wil ik daar niks over zeggen en de eer aan mijzelf houden.”

Vakantie
De komende weken gaat de trainer uit Noord-Holland even lekker helemaal niks doen. ,,Vakantie houden”, klinkt het met veel gelach aan de andere kant. ,,Deze week heb ik nog veel contact gehad met spelers en berichtjes gekregen die me in positieve zin heel veel doen. Daarna ga ik even helemaal niet aan voetbal denken. Overigens stond het al ingepland.”

,,En als de vakantie is afgelopen? Dan zien we wel weer verder. Ik heb m’n job bij de KNVB. Misschien willen ze daar wel meer gebruik van mij gaan maken? Verder was of is dit mijn 31ste seizoen op een voetbalveld achter elkaar. Misschien ga ik even een half jaar afstand nemen, minimaal. Even geen verantwoordelijkheid voor een team. Een paar maanden de tijd nemen voor zelfreflectie.”

Maar loslaten kan Zoutman het nooit. ,,Inmiddels heb ik al wat bestuursleden aan de telefoon gehad, ook uit de regio, om eens bij hun op de club langs te komen kijken. Gewoon voor de lol. Even lekker wedstrijdje kijken. De kaartjes liggen klaar.”

Foto: Hans van Duijn / Orange Pictures
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)