Als trainer van IJsselmeervogels maakte Jan Zoutman al een aantal keer de dorpsderby van Bunschoten-Spakenburg mee. De oefenmeester zal zaterdag zijn debuut in de Katwijkse derby maken. Als trainer zag hij de afgelopen week de impact van de wedstrijd en probeerde hij zijn ploeg zo goed mogelijk voor te bereiden. Daarnaast merkte Zoutman nu al de nodige verschillen op tussen de derby van Katwijk en die van Bunschoten-Spakenburg. 

Als Katwijk op donderdagavond een partijspel afwerkt, wordt de training ‘verstoord’ door de supporters. De fans van de oranjehemden benadrukken nog maar eens de urgentie van de derby door tien minuten voor het einde van de training vuurwerk af te steken. De spelers en staf kijken met een grote glimlach toe en bedanken de supporters voor de steun. ,,Dat geeft maar weer eens aan hoe erg het leeft”, zegt de hoofdtrainer glimlachend. ,,Het is alleen maar mooi dat de supporters hun gevoel overbrengen op ons.”

Verbazen doet Zoutman niet meer in Katwijk-Noord. Als trainer maakte hij al het nodige mee tijdens zijn dienstverbanden voor HFC Haarlem, IJsselmeervogels en aartsrivaal Quick Boys. ,,Ik heb als trainer de derby in Spakenburg meegemaakt en die is ongeveer van dezelfde orde als die van Katwijk. Het verschil is alleen dat deze derby de laatste jaren veel minder is gespeeld. De laatste keer was alweer in de Hoofdklasse een paar jaar geleden. Daarvoor kwamen ze elkaar een lange tijd niet tegen en daarna ook niet, dus dat zorgt ervoor dat deze wedstrijd iets meer beladen is. Dat maakt het alleen maar specialer.”

Een wedstrijd op zich
De opdracht voor de manschappen van Zoutman is duidelijk. Met name in eigen huis moet er gewonnen worden van buurman Quick Boys. Echter laat het verleden zien dat de derby een wedstrijd op zich is en dat het alle kanten op kan gaan. De derby is van het kaliber Ajax – Feyenoord. Het maakt niet uit waar de ploeg op de ranglijst staat of wat de huidige vorm is. Zodra het fluitje gaat, telt niets meer.

,,Niet alleen voetbalkwaliteiten geven de doorslag in dit soort wedstrijden. Je zult een bepaalde mix van strijd en voetballend vermogen nodig moeten hebben om te winnen.”

,,Voetbal is ook strijd. Dus dat zullen we zaterdag ook moeten leveren”, gaat de trainer verder. ,,Natuurlijk hebben we een bepaald speelplan en hebben we te maken met verwachtingen, maar dit zijn speciale wedstrijden. Dat komt met name door de entourage en dat brengt spanning met zich mee. De ploeg die daar het beste mee kan omgaan, wint meestal dit soort wedstrijden. Dat nemen we ook mee in de voorbereiding op deze wedstrijd. We weten met derby’s, en dat is een cliché, dat puntenaantallen of standen op de ranglijst niets zeggen. Niet alleen voetbalkwaliteiten geven de doorslag in dit soort wedstrijden. Je zult een bepaalde mix van strijd en voetballend vermogen nodig moeten hebben om te winnen.”

,,Ontbijten mogen ze lekker thuis doen.”

,,Je moet het totaalpakket als ploeg hebben. Met alleen je hoofd koel houden kom je er niet. Dat kan namelijk ook leiden tot een bepaalde passiviteit. We zullen proberen om ons aan het plan te houden, maar in sommige situaties zal er van de spelers wat anders gevraagd worden. We moeten onze spanning onder controle houden. Emotie en strijd horen nou eenmaal bij deze wedstrijden, maar wel tot een bepaalde grens.”

Louis van Gaal
De derby van komende zaterdag zal om half 1 beginnen. Dat is twee à drie uur eerder dan de beide ploegen gewend zijn. Normaliter trappen zij de wedstrijden om half drie, drie uur of half vier af. De vervroeging vergt dus een iets andere voorbereiding van de spelers. De spelers hoeven zich volgens Zoutman geen zorgen te maken dat ze om tien uur ’s ochtends verplicht aan de pasta moeten zitten op de club.

,,Ik geloof in de methode van Louis van Gaal. Het is voor de spelers beter dat ze zich thuis in alle rust voorbereiden met hun gezin. Ontbijten mogen ze lekker thuis doen. Het is wel zo dat je biologische klok iets anders werkt, maar wij zijn amateurs. Quick Boys zit wat dat betreft in hetzelfde schuitje. We geven de spelers wel een bepaald voedingsadvies mee. Daarnaast is nachtrust ook een belangrijke factor. Ik denk dat het belangrijkste is dat spelers hun eigen ritme en routine vasthouden. Dan voelen ze zich het meest op hun gemak.”

Foto: Peter Teunissen

Lees ook:Van Eeuwijk grootste afwezige bij derby, ook tweetal Katwijk-verdedigers niet van de partij


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)