We hebben er reikhalzend naar uitgekeken. Komend weekend gaat het dan echt gebeuren; ook de rest van competities gaan weer van start. VIDB beschouwt voorafgaand aan de eerste competitieronde voor met alle trainers. In aflevering dertien is het de beurt aan Jan Zoutman (Quick Boys). 

Jan, hoe is voorbereiding verlopen?

,,Ik ben wel tevreden. In de voorbereiding wil je zoveel mogelijk werken aan de speelstijl en daarin progressie maken. Dat hebben we gedaan. Daarnaast hoop je dat iedereen fit wordt en blijft, en jongens geen blessures oplopen. Op dit moment hebben we alleen Philippe den Hartog die lang uit de roulatie is. Daarnaast ondergaat Pascal van der Plas binnenkort een kijkoperatie. Hij ondervindt weer wat klachten van een kruisbandoperatie uit het verleden. Dat we iedereen grotendeels beschikbaar en fit hebben, is prettig. Een ander doel was om de eerste bekerronde te overleven. Ook dat is gelukt.”

Ben je er helemaal uit hoe je wil gaan spelen?

,,Over de manier van spelen wel, wat betreft de poppetjes nog niet. Maar de opstelling kan iedere week verschillen, het hangt ook van de wedstrijd af. We willen in ieder geval het spel gaan bepalen, met gevarieerd aanvalsspel, en zoveel mogelijk diepte in ons spel brengen. Daarnaast, bij balverlies, moeten we zoveel mogelijk spelers in de buurt hebben die direct druk op de bal kunnen geven.”

Dat belooft spektakel, als ik het zo hoor..

,,Ik hoop het wel. In voetbal is het resultaat het belangrijkst. Daar begint het mee. Daarnaast wil je een speelstijl creëren die past bij de staf en de spelers. Plezier is ook belangrijk en je wilt de fans vermaken. Het hangt van de clubcultuur af wat het publiek verlangt. In sommige landen staat het resultaat voorop en is het spel van ondergeschikt voetbal. In Nederland willen we ook mooi voetbal zien. Quick Boys staat ook voor mooi voetbal.”

Wat vind je van het niveau van jouw selectie?

,,Over het niveau van de groep ben ik echt te spreken. Voor Hoofdklasse-begrippen hebben we een prima selectie. Zowel qua individuele klasse als fysieke kracht. Daarnaast hebben we spelers die mentaal sterk zijn in het hoofd. Tegenslag krijg je altijd, in ieder seizoen. De vraag is hoe je daar als groep mee omgaat. Mijn inschatting is dat dat wel goed zit.”

In hoeverre heb jij al een beeld van de competitie

,,Qua namen ken ik meeste clubs wel, maar er zitten ook nieuwe clubs voor bij mij, met name uit het Rotterdamsche. Ik denk dat we van ASWH het nodige mogen verwachten. Niet alleen op basis van het materiaal, maar ook vanwege de trainer (Jack van den Berg). Daarnaast heeft Noordwijk goed ingekocht. Die hebben een talentvolle trainer (Dogan Corneille) en een prima selectie. Er staan natuurlijk nog twee Bollenderby’s op het programma. FC Rijnvogels en Ter Leede zie ik als outsiders, met name voor een periodetitel. Ook hebben we nog Hoek, de degradant uit de Topklasse, die ongetwijfeld snel terug wil. Het blijft aan het begin van het seizoen koffiedik kijken, maar ik verwacht dat er een ploeg of vier a vijf mee gaan doen bovenin. Dan denk ik naast ons aan ASWH, Hoek en Noordwijk als grootste favorieten, en nog één of twee outsiders.”

Merk jij iets van druk?

,,Druk vind ik altijd zo’n vaag begrip. Ik merk dat iedereen graag wil bij Quick Boys, dat vooral. Als je succes wilt hebben, is de vraag wat je ervoor doet. Succes is altijd het gevolg van hard en goed werken. Dat lukt niet met alleen maar dingen roepen. Ik snap ook wel dat iedereen doelstellingen wil horen, dat hoort erbij. Het moge duidelijk zijn dat Quick Boys omhoog wil. Maar als je meer praat dan dingen doet, dan kom je er niet. We willen het dit seizoen zo goed mogelijk doen en natuurlijk is de drang om te presteren bij een club als Quick Boys hoog, maar ik heb nog helemaal niets negatiefs ervaren, 0,0 procent.”

Zijn er jou nog spelers positief opgevallen, en kunnen we nog verrassingen verwachten?

,,Dat zijn twee verschillende vragen. Als antwoord op de eerste zeg ik: ja, er zijn genoeg spelers positief opgevallen. Op vraag twee: niet echt. Ik heb Quick Boys natuurlijk vorig seizoen al een aantal keer zien spelen, en heb informatie ingewonnen bij de technisch manager. De nieuwe nieuwe spelers hebben een goede indruk gemaakt, maar ik ben eerlijk gezegd niet zo van het individueel namen noemen. Voetbal is een teamsport. Als iemand uitblinkt is dat ook de verdienste van de andere tien in het veld en de wissels. Daarbij wil ik de mensen ook best een beetje nieuwsgierig houden. Als ze het echt willen weten, moeten ze maar komen kijken bij onze wedstrijden.”

Tekst: Gerben Oostdam


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)