Jan Zoutman werd in november 2018 de vierde trainer van Katwijk van dat kalenderjaar. Na het vertrek van Dick Schreuder, de niet geheel geslaagde overname van Jack van den Berg en interim-coach Cees Bruinink, heerst er bij de Katwijkse club met de ervaring van Zoutman weer de rust in en rond de trainerskamer.  Voetbal in de Bollenstreek sprak met de geroutineerde oefenmeester die de afgelopen week zijn verbintenis op De Krom met één jaar verlengde. 

Hallo Jan, misschien waren de resultaten de laatste tijd wat wisselend. Toch voelde jouw contractverlenging logisch, voelde jij dat zelf ook zo? 

,,Dat is achteraf altijd wel makkelijk lullen, maar ik had inderdaad al vanaf het begin een goed gevoel bij de club en de mensen hier. Je kan ergens een goed gevoel hebben, maar dat gevoel moet wederzijds zijn. Ook zijn we qua resultaten 2019 niet helemaal naar wens begonnen. Gelukkig hebben we dat nu wel kunnen keren.”

,,De club wilde bij mijn aanstelling ook alleen een contract aangaan tot het eind van het seizoen, wat overigens logisch was na alle onzekerheid die de club had meegemaakt op trainersvlak. Katwijk was opzoek naar rust en wilde zich niet nog een keer stoten. Ik wil dit dan geen proefperiode voor mij noemen, maar het was toch nog wel even spannend. Ik ben daarom blij dat de klik er met iedereen is, dat ik een spelersgroep heb waar ik ontzettend goed mee kan werken en dat ik voor de afgesproken deadline (eind februari, red.) mijn contract nu verlengd heb.”

De selectie van Katwijk kent eigenlijk al sinds het begin van jouw periode als trainer veel blessures, ook van belangrijke spelers. Heb je daarom het idee dat je nog niet aan het Katwijk heb kunnen bouwen dat je aan het begin misschien voor ogen had?

,,Dat idee heb je als tussentijds instappende trainer denk ik altijd, los van blessures. Ik moest net als Jack (Van den Berg, red.) beginnen, drie keer trainen en die ploeg zaterdag proberen zo goed mogelijk te laten presteren en eigenlijk laten winnen. Dat is altijd moeilijk. Wel heb ik echt gemerkt dat er ontzettend veel kwaliteit in deze groep zit. In alles. Diepte en breedte.”

,,Deze spelersgroep heeft daarnaast heel veel dynamiek en positieve eigenschappen. Zo zijn er veel spelers die makkelijk meewerken, graag meedenken en het belangrijk vinden om hun mening te geven over bepaalde (spel)situatie’s. Dat vind ik erg fijn. Uiteindelijk moeten zij dat soort dingen op het veld ook doen en is het goed als dat vanzelf gaat. Ik kan daar goed mee overweg.”

,,En qua blessures: natuurlijk mis je op sommige momenten bepaalde specifieke kwaliteiten. Aan de andere kant: door die blessures heb ik nu wel bijna de volledige selectie al aan het werk gezien. Ik heb dus een ontzettend compleet beeld van de selectie, omdat bijna iedereen al gespeeld heeft. Dat komt als iedereen weer fit is ook van pas, dus zo heeft echt elk nadeel weer z’n voordeel.”

Het is misschien een clichévraag, maar je hebt eerder als trainer bij Quick Boys gewerkt en hebt nu ook Katwijk van dichtbij en intensief meegemaakt. Wat is voor jou het meest treffende verschil tussen de twee aartsrivalen? 

,,De rust op bestuurlijk gebied. Zonder twijfel. Bij allebei kon en kan ik prima samenwerken met de staf en de spelersgroep. Alleen bij Katwijk is het heel duidelijk welke mensen er voor welke dingen eindverantwoordelijk zijn. Bij Katwijk zijn dat Mart Vergouwen (voorzitter vereniging, red.), Diek Parlevliet (voorzitter van de stichting, red.) en Cees Bruinink (technisch manager, red.). Bij Quick Boys was dat soms veel te onduidelijk. Dan gaan te veel mensen zich met de verkeerde dingen bemoeien en van de verkeerde dingen wat vinden. Daar is het denk al heel vaak misgegaan, waardoor ze vaak opnieuw moesten beginnen.”

,,Toch gaan ze er vroeg of laat bijkomen in de Tweede Divisie en dat hoop ik ook. Ik heb daar verder gewoon met plezier gewerkt.”

Wat verwacht je verder van dit seizoen bij Katwijk. Wanneer is het geslaagd?

,,Ik denk dat wij zolang mogelijk mee moeten blijven doen hoog in het linkerrijtje. Want vergis je niet: er is nog van alles mogelijk. Het verschil is nu acht punten met AFC. IJsselmeervogels zit daar vlak achter. Twee hele sterke ploegen, maar we krijgen ze allebei nog. Niemand bij ons gaat verder zitten rekenen en de spelersgroep heeft daar al helemaal niks mee. Maar het enige wat nu voor ons onmogelijk is, is opgeven.”

,,Dus als we ons blijven ontwikkelen; beter gaan omschakelen, georganiseerder verdedigen en stabiel blijven, dan staan wij er tot het einde bij. Dat moet voor nu ons doel zijn. Hoe het dan is geëindigd en of dat ‘geslaagd’ heet, dat zien we dan wel.”

Foto: vv Katwijk

Lees ook: ‘Afaker: via De Krom naar het betaalde voetbal’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)