,,Ik ben geen tovenaar”, sprak Jan Zoutman, de nieuwe trainer van vv Katwijk, na de 0-1 winst op bezoek bij GVVV. De 49-jarige oud-coach van onder meer Quick Boys werd vorige week aangesteld als vervanger van de twee weken eerder ontslagen Jack van den Berg. In zeven dagen tijd moest hij zijn ploeg klaarstomen voor het duel met de middenmoter uit Veenendaal.

‘Druk, hectisch, leuk, spannend’, zo omschreef Zoutman zijn eerste week bij de regerend kampioen van de Tweede Divisie. Zo voerde hij met een groot deel van de spelersgroep al individuele gesprekken, maar ook met de stafleden. ,,Het is een kwestie van nieuwe mensen leren kennen, je weg leren vinden en dat wordt eigenlijk per dag makkelijker en beter. Ik voel me weer als een vis in het water.”

,,Ik probeerde wat kleine dingetjes erin te brengen. We wilden met veel mensen in de as spelen.”

Dat Zoutman nog niet zijn eigen accenten volledig in zijn ploeg heeft kunnen leggen, is niet opmerkelijk in een kort tijdsbestek van een week. En zeker niet zonder maar liefst zeven afwezige ‘basisspelers’. Michiel van Dam, Robbert Susan, Jordy Hilterman, Mike van den Ban, Bennie van Noord, Marciano Mengerink, Raoul Esseboom ontbraken namelijk vanwege blessures.

Keuzes
Toch probeerde de kersverse oefenmeester van Katwijk al z’n eigen ideeën los te laten. ,,Ik probeerde wat kleine dingetjes erin te brengen. We wilden met veel mensen in de as spelen. Dus de buitenspelers niet heel breed, maar meer tussen de linies. Voor rust maakten we het GVVV makkelijker door iets te ver uit elkaar te staan, waardoor zij geen keuzes hoefden te maken.”


Het gezicht van een winnende trainer…

De eerste helft was in aanvallend opzicht dan ook belabberd van de bezoekers, waar de thuisploeg overigens ook weinig tegenover stelde. In het eerste kwartier na rust kende Katwijk wel een goede periode, waarin Jongman plotseling in de as van het veld opdook en van buiten het zestienmetergebied raak schoot: 0-1. ,,Dan zie je dat dat plan heel af en toe lukte, maar in z’n algemeenheid was dat te mager”, vond Zoutman.

‘Niet te missen’
In het resterende deel van de tweede helft liet zijn team het echter na om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Sterker nog: in de slotfase werd het zelfs nog even billenknijpen, toen GVVV begon aan te zetten. Verdedigend bleven de Katwijkers echter redelijk eenvoudig op de been, zonder echt grote kansen weg te geven in die fase. Middenvelder Kilian Berkhout liet tussentijds nog een ‘niet te missen kans’ onbenut op de 0-2.

,,Zelf goals maken is voor mij niet het belangrijkste, drie punten wel”

,,We waren te slordig, vooral in de opbouw en passing”, zei Jongman, de matchwinner. Voor de middenvelder betekende zijn goal pas z’n tweede van het seizoen, terwijl hij vorig seizoen nog vijftien keer het net wist te vinden voor Barendrecht in de Tweede Divisie.

,,Ik speel dit seizoen toch op een iets andere positie. Robbert (Susan, red.) speelt meer aanvallend en ik sta wat meer naar achteren op het middenveld. Dat wist ik toen ik hier tekende, maar dat vind ik absoluut niet erg. Ik heb het ontzettend naar m’n zin. Zelf goals maken is voor mij niet het belangrijkste, drie punten wel”, lachte Jongman.

GVVV-Katwijk 0-1 (0-1). 51. Jongman 0-1.

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Sinteur, Blokland, Van Weerdenburg, Jongman, Berkhout, Sanchez Angulo (78. Hoxhaj), Mamedov, Tesselaar, Schet.

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys gaat ‘met de billen bloot’ in topper tegen AFC’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys