Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hey Willem. Wat stond er een mooi stuk van jou in het Leidsch Dagblad. Veel reacties op gehad?
,,Ontzettend veel. Ook van buiten de regio. Het gesprek was zo’n twee, drie weken geleden. De journaliste die het interview heeft gedaan heeft het op een hele mooi en goede manier verwoord. Ze heeft een fijne manier van schrijven. Het leest lekker makkelijk weg. Die heeft niet voor het eerst een ‘stukkie’ geschreven.”

Zaterdag zaten we bij dezelfde wedstrijd: Koninklijke HFC – VVSB. Wat vond je van het duel?
,,Een typisch duel met twee gezichten. De eerste helft was VVSB gewoon beter. Hoewel Koninklijke HFC snel op 1-0 kwam creerde VVSB heel veel kansen. In de tweede helft was dat volledig weg.”

Begreep jij daar iets van?
,,Nee, ook Mark Schenning, trainer van VVSB, kon er vlak na het duel nog geen vinger achter krijgen. Als hij dat wel had geweten, had hij natuurlijk ingegrepen. Ik heb beide trainers gesproken na afloop en vond ze zeer realistisch. Soms heb je wel eens een trainer die z’n ploeg in bescherming wil nemen. Maar beiden vonden het een duel met twee verschillende helften. VVSB was de eerste helft beter, Koninklijke HFC de tweede.”

Je hebt VVSB ook gezien tegen FC Lisse en Rijnsburgse Boys. Zie je progressie in het elftal?
,,In de eerste helft zag ik dat zeker. Helft niet dus. Ik vond Loyd van der Wilden erg dreigend. Ik had hem ook niet gewisseld in de tweede helft voor Tommy Bekooij. Ik had Van der Wilden laten staan en Pieter Koopman gewisseld. Bekooij kan namelijk ook in de punt spelen. Ik vroeg ook aan Schenning waarom hij Van der Wilden had gewisseld. Die vond hem wel dreigend, maar z’n voorzetten kwamen niet aan. Daar had hij wel een punt. Ik kon z’n verhaal wel begrijpen.”

,,Verder vind ik dat Tomas Arroyo zich prima ontwikkelt bij VVSB. Ik heb hem een aantal jaar geleden af en toe zien spelen in het tweede van Quick Boys. Inmiddels heeft die jongen een prima uitstraling. Er staat een persoonlijkheid. En naast Jordy Zwart heb je dus een prima centrum, met twee echte persoonlijkheden.”

Hoe was het om Ted Verdonkschot weer eens te spreken? Je hebt veel met hem gewerkt als oud-trainer van Rijnsburgse Boys en Quick Boys.
,,Ja, heel leuk om hem weer eens in die hoedanigheid als trainer te spreken. Ook z’n vrouw heb ik nog even gesproken. Ted heeft z’n zaakjes goed voor elkaar en wordt gewaardeerd in Haarlem. De resultaten zijn ook goed. Hij heeft een ploeg vol nieuwe spelers en daar weer een team van weten te smeden. Ted is een echte ‘opbouwtrainer’. Ach, niemand hoeft nog een pleidooi voor hem te geven.”

Tijdens de wedstrijd kwam er via Voetbal247 wel een bericht binnen dat Niek Oosterlee in het ziekenhuis lag.
,,Ja, daar ben ik erg van geschrokken. Ik heb nog tijdens de wedstrijd contact met hem gezocht. Dat waardeerde hij ook. Ik hoop dat het snel weer goed met hem gaat. Ook vanaf deze plek wil ik Niek nog ontzettend veel beterschap toewensen.”

,,Ook bij GVVV laat hij weer zien dat hij een goede trainer is. Ze staan niet voor niets tweede. Gelukkig voor Niek wonnen ze zaterdag ook met 3-1 van IJsselmeervogels. Ik hoop dat hij snel weer op het veld staat.”

Hoe duid jij de nederlaag van Katwijk in de competitie?
,,Weet je, Frank. Die ‘kunnen ze hebben’, zeg maar. Natuurlijk hebben ze een slechte week achter de rug. Ze verloren van VVSB, krijgen die vreselijke blessure van Mike van den Ban er nog bij en dan verliezen ze ook nog in Maassluis. Maar er is echt geen paniek nu ineens in Katwijk.”

,,Ze moeten er vooral niet te zwaar aan tillen. Dat moet je pas doen als het je zesde nederlaag op rij is. Excelsior Maassluis is een angstgegner. Niets aan het handje dus.”

Heb je nog wat meegekregen van Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys?
,,Ja, ik heb de beelden gezien. Leek een beetje op een gestolen overwinning. En dat is ook wat ik verder hoorde. Maar het gaat goed met Rijnsburgse Boys. En dat vind ik mooi voor Pieter Mulders. Ze hebben nu negen punten uit de laatste drie duels. Ze zijn aan het groeien in de competitie.

Laten we het rondje Tweede Divisie even afmaken met FC Lisse. Daar was Martin van Eeuwijk weer het gespreksonderwerp. Hij kreeg een tweede gele kaart na het uittrekken van zijn shirt bij een wissel.
,,Ja, maar sorry hoor. Waarom geeft zo’n gozer, schrijf dat maar zo op, hem dan rood? Martin ziet z’n nummer staan, wil naar de kant en trekt z’n shirt uit. Z’n ondershirt was zelfs ook nog geel. Weet je, eigenlijk ben ik er gewoon een beetje boos om. Waarom kan zo’n scheidsrechter dat niet anders oplossen?”

,,Goed Martin pakt domme kaarten, dat is zo. Ik hoor mensen denken: ‘die Willem heeft een zwak voor Martin’, en dat is ook wel zo. Maar dan nog snap ik niks van zo’n scheidsrechter. Die man heeft thuis niks te vertellen. Serieus, als een ervaren scheidsrechter als Ron Karremans die wedstrijd had gefloten, dan had hij geen rode kaart gekregen.”

Het was een mooi weekendje in het Noordwijkse: twee periodekampioenen. Een unieke prestatie?
,,Het is razendknap en zeker een felicitatie waard. Je gaat als elftal toch lekkerder voetballen hoor met zo’n prijs op zak. Het zou toch fantastisch zijn als we volgend seizoen twee Noordwijkse clubs in de Derde Divisie hebben?”

Stel ik had in de zomer tegen je gezegd dat we eind oktober twee periodekampioenen hadden in Noordwijk. Hoe had je dan gereageerd?
,,Dan had ik je heel bedenkelijk aangekeken, haha. Vooral bij SJC vind ik het nog het meest verrassend. Een tweede jaar in de Hoofdklasse is altijd de lastigste. En dan ook nog eens met een nieuwe trainer. Maar het aanstellen van Sjaak Polak is blijkbaar een goede zet geweest.”

,,Maar vv Noordwijk is net zo goed hoor. Die club heeft een aardige status. Daar gaan heel veel elftallen met een flinke motivatie naar toe. En dat je dan ongeslagen bovenaan staat is knap. Helaas kan ik er verder niet veel meer van zien.”

In de Hoofdklasse blijft FC Rijnvogels maar aanmodderen, al was de 4-4 tegen Nootdorp ook erg ongelukkig, toch?
,,Het is ontzettend jammer dat ze die wedstrijd er niet alsnog uit wisten te slepen na de late goal van Joost Leonard. Ze hebben verloren met 4-4, zo noem ik dat.”

Waar was je zondag?
,,Bij HBS – Hercules. Het was een heel interessant duel, hoewel het 0-0 bleef. De eerste helft ging gelijk op. De tweede helft was duidelijk voor Hercules. Maar HBS heeft een goede keeper staan, Paul van der Helm. Ik heb Hercules nu toevallig drie keer gezien en weet je wat me nou opvalt bij die club? Dat raad je nooit..”

Nou?
,,Dat de vrouwen die in de bestuurskamer de mensen ontvangen hele zinnige dingen zeggen over voetbal. Dat zijn drie dames. Ze zaten zondag naast mij en misschien kijken die dames een beetje gekleurd naar het voetbal. Maar ze zeggen absoluut geen onzinnige dingen. Het kan dus wel, vrouwen met verstand van voetbal.”

Nou, daar hebben we er toch ook één van die in onze regio liep? Sarina Wiegman is het beste voorbeeld, toch?
,,Sarina ken ik al heel lang uit onze gezamenlijke ADO-tijd. Ik geloof dat ze ook met een trainer getrouwd is. Die vrouw ademt voetbal, die vrouw is voetbal. Je wil het natuurlijk over haar award hebben als beste trainster van de wereld? Maar je kan haar natuurlijk niet vergelijken met die vrouwen uit Utrecht hè, haha.”

,,Ik kan me trouwens nog wel herinneren dat toen Sarina bij Ter Leede trainers was, dat de hoofdtrainer van de Sassenheimers destijds alleen maar vond dat de dames in de weg liepen op het hoofdveld. Volgens mij vond Wiegman trouwens ook dat ik het vrouwenvoetbal niet serieus nam in de tijd dat ik bij ADO rondliep. Dat zou ik haar nog wel eens een keer willen vragen.”

Wat vond je van de koninklijke onderscheiding van Dirk Kuyt?
,,Dat snap ik wel. Hij was een boegbeeld van het Nederlands elftal. Maar ook bij Feyenoord heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het kampioenschap. Je merkt toch dat hij nu gemist wordt. De onderscheiding heeft natuurlijk ook een sterk sociaal maatschappelijk karakter. Dat heeft denk ik voor zestig procent, of wel meer meegespeeld bij de onderscheiding.”

Nu jij nog, Willem.
,,Haha, nee, dat is absoluut niet nodig!”

Foto Willem: Hubert Habers
Foto Noordwijk: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer