Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Heb een gekke vraag voor je misschien. Maar jij bent als taxichauffeur een ervaren automobilist. Wat moet je nou doen als je nu toch de weg op moet met deze sneeuw?
,,Zo min mogelijk remmen. Dat klinkt gek, maar je moet vooral remmen op de motor, niet via het rempedaal. En vooral goed anticiperen op situaties. Als jij een automobilist van rechts ziet komen en je denkt dat hij te hard gaat, laat hem vooral voor en ga niet vol op je rem.”

Je moest zondag zelf ook de weg op hè?
,,Ja, ik moest bij Omroep West twee wedstrijden inspreken en de eindstanden. Ik heb er drie en een half uur over gedaan. Ik heb wel veel glibberpartijtjes gezien, maar er zelf niet in terecht gekomen.”

Laten we eerst de zaterdag er nog even bijpakken. Je vertelde vorige week dat je bij de beide derby’s in de Bollenstreek aanwezig zou zijn. Het meest besproken moment was de rode kaart van Martin van Eeuwijk. Hoe beoordeel jij die?
,,Onterecht rood. Absoluut. En nou zag ik net dat er ook een website een beetje bijdehand ging doen door het filmpje online te zetten en er onder te zetten dat het een doodschop was. Die mensen van die website heb ik nog nooit in een bestuurskamer gezien, dus waar hebben ze het over?”

,,Maar als Martin bewust had doorgetrapt, wat hij dus niet gedaan heeft, dan zou Hidde Prijs z’n been hebben gebroken. Martin hield in. Mijn collega van Fox, Aletha Leidelmeier, wilde de scheidsrechter nog spreken. Die liet via een woordvoerder weten de beelden te hebben gezien en bij z’n besluit te blijven. Tja, ik houd daar niet zo van. Wees dan ook zo stoer om voor de camera te komen.”

,,Martin heeft deze kaart dankzij zijn naam gekregen. Als Rik Vermeulen in zo’n situatie was gekomen, dan was het niet gebeurd. Wat ik ook zo vreemd vond, is dat Hidde Prijs de eerste overtreding maakte. Als je als scheidsrechter fluit, moet je de vrije trap geven voor de eerste overtreding. Rijnsburgse Boys kreeg ‘m echter mee. Volgens mij heeft de scheids een black-out gehad op dat moment.”

Zo’n scheidsrechter moet in een split-second beslissen. Toen ik de beelden voor de eerste keer zag dacht ik ook: ‘poeh, dat is een nare actie’. De herhaling bewees mijn ongelijk. Martin kon niet anders in mijn ogen. Maar zo’n gekke eerste gedachte is het toch niet van de scheidsrechter?
,,Ik begrijp wat je bedoelt. Als hij een beetje slim was geweest had hij na het fluiten even gewacht. Had hij z’n vierde man of een grensrechter geraadpleegd in zo’n geval. Hij had best z’n beslissing even kunnen uitstellen. Maar goed ‘als je eens hebt gestolen, ben je altijd een dief.’ Dat is een beetje wat er boven het hoofd van Martin hangt.  Hij is gestraft op z’n verleden.”

Wat vond je van de wedstrijd zelf?
,,Ik had FC Lisse wel een puntje gegund. Maar wat Rijnsburgse Boys momenteel doet is heel knap. Na de 2-1 voorsprong en de rode kaart van Lisse haalde Rijnsburgse Boys alleen niet echt de trekker over.”

Speelden ze te laf dan?
,,Die geluiden heb ik ook gehoord. Dat is gewoon de tactiek geweest van de Rijnsburgers. Moeten ze dan de deur open gaan zetten? Waar ik niemand over hoor is dat Pieter Mulders na die rode kaart ook aanvallend heeft gewisseld. Hij bracht Max Hudepohl in het veld voor Prijs.”

Al met al genoten?
,,Ja, het was een echte derby met alles er op en er aan. Ik wil ook de complimenten geven voor FC Lisse. Ze hebben er nog alles aan gedaan om de 2-2 te maken. Maar ja, aan de complimenten van Van Zuilen heb je niet zo veel als verliezer.”

Daarna stapte je in de auto en reed je naar De Boekhorst. Wat trof je daar aan?
,,Nou laat ik beginnen met dat ik 18:00 uur eigenlijk een rottijd vind om te voetballen. Heel veel mensen hebben op zaterdagavond nog andere dingen te doen. Als je om 18:00 uur naar een wedstrijd gaat ben je niet voor of rond 20:00 uur thuis.”

,,Toen ik aankwam had Katwijk net de 0-1 gemaakt. Herman Nanninga zat er voor het live-verslag. Ik heb vooral sfeerreportages gemaakt. En dat was heel leuk. Ik heb met de A-1 van VVSB staan praten die net een biertje aan het doen waren. Met een politie-woordvoerder en wat andere supporters. Het was echt lekker werken. Je beleeft een wedstrijd dan toch anders.”

Was het een mooie uitzending?
,,Ja, echt mijn complimenten voor de hele ploeg. Voor iedereen die aan die uitzending heeft meegewerkt. Jim van der Deyl en Pim Markering zijn door weer en wind naar FC Twente – ADO Den Haag gegaan. Het sneeuwde toen al in het oosten. Jim was uiteindelijk om 3:00 uur pas thuis. We hebben een radioprogramma gedraaid van 14:00 uur tot 22:30 uur.”

Wat heb je van de wedstrijd meegekregen uiteindelijk?
,,Niet gek veel. Maar ik heb nog wel even met de beide trainers staan praten. Jack Honsbeek was heel realistisch. Hij zag dat het elftal van Katwijk net wat meer ervaring toonde, wat geslepener was en eigenlijk ook net wat meer kwaliteit bezat. Jack concludeerde nuchter dat Katwijk in die wedstrijd een maatje te groot was. Ik heb het gevoel dat als het geen bekerwedstrijd is, dat VVSB niet kan winnen van Katwijk, haha.”

,,Dick Schreuder was blij met de overwinning op VVSB. Volgens hem was er geen paniek geweest de afgelopen twee wedstrijden, maar voelde de overwinning toch wel erg lekker. Hij maakte zich zorgen over de volle ziekenboeg.”

,,Ik heb altijd gezegd dat Katwijk zo’n grote en goede selectie heeft dat ze dat makkelijk kunnen opvangen. Dick zei tegen mij: ‘jij zegt altijd maar dat wij dat zo kunnen opvangen, maar dat ben ik niet met je eens’. Toch blijf ik wel bij die uitspraak. Als Katwijk wisselt, worden ze er niet slechter op. Ze hebben de beste wisselspelers, zeg maar.”

Laten we naar andere zaterdagclubs kijken. Quick Boys verloor wéér thuis. Hebben ze een probleem?
,,Ik heb de samenvatting gezien. Ze hebben ook wel een partijtje pech gehad hoor met ballen op de paal bijvoorbeeld. Normaliter als Quick Boys en Scheveningen tegen elkaar voetballen zeg ik dat is fifty-fifty. Het zijn twee tactisch goede trainers die tegenover elkaar staan.”

,,Ik was niet zo verrast door de einduitslag. Volgens mij hebben we het vorige week ook al over gehad, maar als ploegen op bezoek komen op Nieuw Zuid spelen ze vaak de beste wedstrijd van het seizoen. Dat is wat zo’n club en complex losmaakt.”

Emiel Wendt is bij Noordwijk de eerste speler die heeft verlengd. Verbaasde jou dat? Hij zei bij jou in de taxi dat hij ook nog andere toekomstplannen had.
,,Ja, voetballen in Amerika bijvoorbeeld. Maar dat kan gewoon in de zomer. Als dat nog steeds kan en mag van Noordwijk, dan heeft hij dat goed afgedwongen. Hij kon eerder naar Quick Boys, dus het is voor Noordwijk fijn dat hij gewoon bij de club is gebleven.”

,,Met Wendt houd je ook doelpunten in je elftal. Hij schiet er per seizoen altijd wel 15 of 20 binnen. En hij is als dorpsjongen een echt uithangbord voor de club.”

Jimmy Simons heeft z’n eerste overwinning binnen als coach van FC Rijnvogels. Hoe lekker is dat voor een trainer die kort bij een club is?
,,Ik ben blij voor hem. Hij is net met het elftal bezig. Hij is nu net bezig met wie waar moet staan om het beste elftal te hebben. Misschien heeft hij ook nog wel even met Hein van Heek gebeld? Het zou prettig zijn voor hem om een goede reeks neer te zetten. Hij speelt volgende week tegen SteDoCo met FC Rijnvogels. Dat is geen makkelijk duel.”

Die sneeuwval van zondag heeft in de voetbalwereld wat tongen losgemaakt. Veel mensen riepen dat Ajax – PSV afgelast had moeten worden omdat de veiligheid van de supporters op de weg niet gewaarborgd kon worden. Hoe kijk jij daar tegenaan?
,,Dat vind ik ook eigenlijk. Weerstations kunnen steeds beter voorspellen wat het weer gaat doen. Tot op de minuut zo ongeveer. Als je nou Ajax-supporter bent en je hebt een duur kaartje gekocht dan wil je ook graag naar Amsterdam toe.”

,,Het was klantvriendelijk geweest van de KNVB als ze om 12:00 uur hadden besloten alles er uit te gooien. Bij Sparta – Vitesse en Utrecht – Feyenoord hebben ze ook constant maar zitten tobben. In de amateurwereld hebben ze het besluit wel gewoon durven nemen. Ze hadden één lijn moeten trekken.”

Maar er hangen ook commerciële belangen aan zo’n topduel vast. Zal dat de doorslag hebben gegeven?
,,Geen commercieel belang is meer waar dan een mensenleven. De KNMI had voor zondag al een code-Oranje afgegeven. Vroeger zaten de weerdiensten er wel een naast. Nu echt niet meer. Je moet dit soort beslissingen ook niet bij de gemeente leggen. Dat is laf. Daarnaast speelt niemand meer in Europa, dus had Ajax-PSV makkelijk ingehaald kunnen worden ergens doordeweeks.”

Wil je nog iets kwijt?
,,Ehm, nou ik wil nog wel wat kwijt over trainers.”

Wat dan?
,,Ik heb een gerucht gehoord dat René Ras de nieuwe trainer gaat worden van Kagia. Dat zou me dus niks verbazen. Daarnaast heb ik gewoon het gevoel dat Pieter Mulders volgend jaar bij IJsselmeervogels aan de slag gaat. Hij is daar zelf ook assistent-trainer geweest. En mocht VVSB nou niet met Jack Honsbeek doorgaan als hoofdcoach dan zegt ook iets in mij dat ze voor Ted Verdonkschot willen gaan. Maar ik zeg dit puur op gevoel hè?”

Lees ook: ‘Teeken: ,,Denk en hoop dat ik toen een goede indruk heb achter gelaten”

Foto Noordwijk: Orange PicturesPOPULAIRE BERICHTEN