Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Waar was jij dit weekend? Niet op een voetbalveld, toch?
,,Ik was er even lekker tussenuit. Dat doet een mens ook goed. Samen met m’n vrouw naar Drenthe.”

Ik zag op social media een foto van het sportpark van WKE. Ben je daar geweest? Bracht het goede herinneringen naar boven?
,,We zaten een half uurtje van Hardenberg vandaan. Ik had eerst nog het idee om daar even naar toe te gaan: HHC tegen Katwijk. Maar als je er even uit bent, moet je er echt even uit vind ik.”

,,We zijn inderdaad wel langs het sportpark van WKE gefietst. Maar was daar zelf nooit eerder geweest. Ik was niet bij die bizarre wedstrijd met Rijnsburgse Boys. Ik was op die dag 25 jaar getrouwd.”

En toch, Willem.. Jij hebt vast wel wat van het weekend meegekregen?
,,Ja, zo gaat dat hè? HHC Hardenberg – Katwijk schijnt een beste wedstrijd te zijn geweest. Daar heb je niet alleen Katwijk voor nodig, maar ook een goede tegenstander. HHC is een listig ploegje. En ik merkte al toen Robbert Susan bij mij in de taxi zat, dat ze in Katwijk echt niet heel zeker waren over dit duel.”

,,Ook heb ik nog naar een stukje persconferentie zitten kijken van FC Lisse met trainer Robbert de Ruiter en de trainer van Excelsior Maassluis, Jeroen Rijsdijk.”

Wat viel je daar aan op?
,,Robbert zei het goed: FC Lisse moet er voor zorgen dat ze vier ploegen onder zich houden. Op die manier blijf je uit de degradatiezone. Dat is taak nummer één voor de FC. Thuis kan je verliezen van Excelsior Maassluis, dat is absoluut geen schande.”

Zaterdag spelen ze uit bij TEC, de nummer dertien. Gelijk een belangrijk duel dus zo vroeg in het seizoen?
,,Elke wedstrijd is voor FC Lisse een finale. Nu al. Daarom was die overwinning bij De Dijk vorige week ook zo lekker. Er gaat binnenkort in de Tweede Divisie echt wel een schifting ontstaan tussen ploegen die voor het linkerrijtje gaan strijden en dus plek twee als je het mij vraagt, en het rechterrijtje.”

,,Martin van Eeuwijk keert volgens mij ook snel weer terug in de selectie van de Lissenaren. Ik vind dat wel dat we met Martin er bij pas kunnen peilen waar Lisse staat. Hij maakt anderen beter. Houdt tegenstanders bezig en heeft een goed schot.”

Uit jouw opmerking begrijp ik ook dat je denkt dat Katwijk de absolute nummer één is?
,,Katwijk gaat het Jong AZ-scenario achterna. Die hebben zo’n brede selectie met zulke goede spelers. Als je dan ook weer die beelden uit de kleedkamer ziet, waarbij je iedereen ziet dansen, inclusief de wisselspelers, dan zit het daar wel goed.”

Toch komt er ooit die nederlaag, zou je denken..
,,Ja, maar het is een nobel streven om die zo lang mogelijk uit te stellen. Katwijk barst van het vertrouwen.”

Heb je trouwens goede reacties gekregen op je taxi-rit met Susan?
,,Ontzettend! Heel veel reacties zelfs. Robbert is ook een goede prater hè. Ik ken hem al een tijdje en kwam hem zelfs ook regelmatig op feestjes tegen. Het was heel plezierig.”

In de Hoofdklasse blijft het moeizaam gaan met FC Rijnvogels. Hoe penibel is die situatie?
,,Als je doelt op de plek van de trainer kan ik kort zijn: ik denk niet dat de Hein van Heek ter discussie staat. Als het materiaal niet beter is, is het gewoon niet beter. Klaar. Rijmvogels is een club die kalm blijft.”

VVSB won zondag toch een mini-klassieker in het zondagvoetbal tegen AFC. Zijn de Noordwijkerhouters op de weg terug?
,,Ik hoorde dat Mo El Osrouti geweldig was. Klopt dat?

Ik was er zelf bij. Er ging genoeg fout bij de aanvaller, maar hij was uiteindelijk wel weer beslissend. Een voetballer die je tot waanzin af en toe kan drijven met z’n acties, maar wel AFC op de knieën krijgt.
,,Beslissende voetballers zijn niet de makkelijkste. Kijk maar naar Martin, of Jaapie (Van Duijn red.) en natuurlijk Mo. Vroeger had je ook Ricky van den Bergh of Edwin Grunholz bij FC Kranenburg. Ik ben altijd wel gecharmeerd van dat soort gasten.”

,,Dit soort voetballers hebben wel een speler achter zich nodig die het vuile werk opknapt. Dat moeten die ‘stofzuigers’ ook wel willen. Maar zolang spelers beslissend zijn, willen anderen wel een extra stapje lopen. Vroeger was Huug Aandewiel ook zo’n beslissende speler, maar die had altijd Fred Arroyo achter zich.”

Heb je het scoreverloop gezien bij SJC – Silvolde? Die zie je niet zo vaak. Van 1-0 voor in drie minuten naar 1-3 achter en toch nog met 4-3 winnen.
,,Ah, ik vind het zo mooi dat en SJC en Noordwijk bovenaan staan in de Hoofdklasse op respectievelijk zondag en zaterdag. Ik zie Sjaak Polak voor me die zich op de rand van het veld gigantisch druk maakt tijdens zo’n wedstrijd. Als een kleine jongen. Maar bij Polak heb ik wel het gevoel dat hij zinnige dingen roept dan.”

We kunnen nog even terug kijken op de afgelopen week? Het lijkt alweer ver weg, maar ben je nog naar de penaltyreeks geweest tussen FC Lisse en Hoek?
,,Eigenlijk wilde ik wel even gaan kijken, maar ik moest die dag erna vroeg op voor de taxi. Dat heb ik dunste gedaan. Tja, goed zo’n reeks kan je verliezen. Maar de weg naar de serie toe was ronduit belachelijk. De KNVB heeft zichzelf weer eens goed voor lul gezet.”

Lisse-voorzitter Leon Annokkee wilde zelfs een statement maken na afloop, door FC Lisse volgend jaar niet aan te melden voor de KNVB-beker. Snap je dat?
,,Ik denk dat Leon dat gezegd heeft in een emotie. Dat snap ik wel. Maar het daadwerkelijk doen is een ander ding. Dat lijkt me niet verstandig. Als je jezelf niet inschrijft ontneem je de club een kans om een mooie tegenstander te loten. Dat moet je niet doen.”

Gaan we een saaie zomer tegemoet zonder Oranje op het WK?
,,Dat hoeft niet. Maar dit Nederlands Elftal heeft toch ook niks te zoeken op het WK? Neem het middenveld, daar missen we aanvallende kwaliteiten. Maar op elke linie valt wel wat aan te merken.”

Tijd om nu echt te gaan doorselecteren?
,,Een Nederlands elftal ken je niet bouwen. Dat kan alleen bij clubs. Maar daarvoor ben je als Oranje te weinig voor bij elkaar. De beste voetballer moet op z’n positie altijd spelen. Als Wesley Sneijder op zijn positie de beste is, beter dan bijvoorbeeld Davy Klaassen, dan moet Sneijder spelen. Nu Arjen Robben is gestopt, zie ik daar als beste speler voor dit moment Steven Berghuis.”

En wie moet onze nieuwe bondscoach worden?
,,Eigenlijk heb ik nog geen idee. Ronald Koeman heeft bedankt hè? Want ik vind hem wel een goede kandidaat. Dat geldt ook voor Frank de Boer. Zij weten hoe het werkt bij het Nederlands elftal. Dit zijn prima gasten die ook grote toernooien hebben gewonnen en die druk dus kennen.”

En een buitenlandse coach?
,,Die dan in Nederland moet gaan wonen, Nederlandse wedstrijden moet gaan kijken? Nee, niet doen.”

De documentaire van Dirk Kuijt nog gekeken?
,,Ja, die heb ik zondag wel even aangezet in het vakantiehuisje. Ik vond het een heerlijke docu. Hij gaf een mooi kijkje in z’n leven. Ik vond het ook mooi dat z’n vrouw, Gertrude, tegen Bennie Wijnstekers begon over de bankpositie van Dirk. Een vrouw die trots is op der man.”

Vond je het vernieuwend?
,,Ik vond er mooie gesprekken bij zitten. Bijvoorbeeld van Dirk samen met z’n zaakwaarnemer Rob Jansen op de golfbaan. De drive die er dan nog steeds in zit bij Dirk is mooi om te zien. Hij maakte zich echt druk of hij wel een basisplaats had tegen Excelsior.”

En dat gesprek met Jansen aan de tafel over of hij nog een jaartje door moest dan?
,,Dirk voelde het zelf aan. Dit waren z’n laatste weken of maanden bij Feyenoord als speler. Dirk is geen ‘aanvoerder in de kleedkamer’. Hij moet spelen. Een andere rol past hem niet.”

Lees ook: ‘In de Taxi bij Willem: Robbert Susan’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer