Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Zo, Willem… Weer lekker aan het werk geweest afgelopen weekend?
,,Het weekendje weg was heerlijk, maar ik doe het werk met zoveel plezier. Ik vond het heerlijk om weer langs de lijn te zitten.”

Je viel gelijk met je neus in de boter hè?
,,Dat klopt. Ik was bij Katwijk. Toen ik daar rondliep werd bekend gemaakt dat Dick Schreuder z’n contract had verlengd. Daarna ben ik direct naar m’n reportofoon gelopen om in te breken in de uitzending van Omroep West. Dat moest ik gelijk op de radio melden.”

Wat vond je van het nieuws?
,,Nou, hij vertelde mij in het interview dat hij vrijdag was wezen praten op de club en dat ze twee uur later er al uit waren. Dat vond ik verbazingwekkend snel.”

Vond je de verlenging ook niet vroeg?
,,Waarom? Katwijk heeft geen reden om niet door te gaan met hem, Schreuder heeft op zijn beurt geen reden om weg te gaan. Hij heeft in de afgelopen vier jaar op De Krom dingen naar z’n hand kunnen zetten. Ze waren er blijkbaar snel uit.”

,,We hebben het er wel eens vaker over gehad, maar er staat daar zo’n professionele organisatie. De spelers moeten gelijk na het duel een shake drinken. Nu hebben ze na de wedstrijd ook gelijk wat met elkaar gegeten, omdat ze een korte hersteltijd hebben met het bekerduel van dinsdag op het programma.”

,,Blijkbaar levert het resultaat op, dat zie je nu aan de uitslagen. Maar ook zonder die goede uitslagen, zie je dat er gewoon een goed team staat. Van de spelers tot aan de technische staf, van het bestuur tot aan de technische commissie.”

Denk je dat het nieuws dat Schreuder niet is toegelaten tot de cursus ‘Coach Betaald Voetbal’ heeft meegespeeld in de snelle contractverlenging?
,,Nee. Het nieuws was voor intimi deze zomer al bekend. Maar dat het nieuws dit weekend bekend werd, had te maken met het nieuwtje over Manchester City. Er is waarschijnlijk een aantal mensen gaan graven in het nieuws wie er waren doorgelaten tot de cursus en dat Schreuder daar niet bij zat.”

,,De afspraak om te gaan praten over een contractverlenging stond al langer. Er zullen nu ook spelers volgen. Dat weet ik zeker. Er zullen vast al kapers op de kust zijn nu het zo goed gaat met Katwijk. Misschien wel uit het betaald voetbal. Je zag het vorig jaar ook, toen begin november al bekend werd dat Robbert Olijfveld van ASWH naar IJsselmeervogels vertrok.”

,,Overigens snap ik helemaal niks van het niet toelaten van Schreuder. Dat heeft dan weer met bepaalde regels te maken over hoeveel wedstrijden hij in het betaald voetbal heeft gespeeld, en dat soort dingen? Welke wijze heren bepalen dit?”

Nog even de wedstrijd zelf. Hoe speelde Katwijk tegen Barendrecht?
,,Mensen zeggen dat er op Katwijk geen maat staat. Qua resultaat is dat misschien zo, maar ze moesten er tegen Barendrecht wel heel erg voor knokken. Maar Katwijk weet dat ook te koppelen aan voetballend vermogen. Op die manier wordt het elftal echt heel moeilijk te kloppen.”

,,Schreuder hield bewust vier spelers aan de kant met het oog op VVSB, maar de ploeg wordt er dan niet slechter op. Er staan heel veel gelijkwaardige spelers op de loonlijst. Steven Sanchez Angulo en Killian Berkhout, die normaal niet spelen, maakten een hartstikke goede indruk. Katwijk heeft geen elftal. Katwijk heeft een team.”

Lisse boekte bij TEC een 0-2 overwinning met Brian van der Werff en Martin van Eeuwijk in de basis. Maken die jongens het absolute verschil bij de Lissenaren?
,,Ik heb de volledige opstelling gezien en daarbij zie je bijna allemaal dezelfde namen die vorig jaar zo goed startten in de Derde Divisie. Alles is nu weer aan boord.”

,,En om een antwoord te geven op je vraag: ja, natuurlijk scheelt dat. Met alle respect voor bijvoorbeeld Wesley Storm en Björn Haggerty, maar de verdediging is ingespeeld met Van der Werff als keeper. Er zijn gelijk weer vastigheden terug. En dat juichen van Van der Werff met z’n teamgenoten aan de andere kant van het veld, kan ik altijd wel om lachen. Ik denk dat André Onana dat van Van der Werff heeft gejat, haha.”

Hoe beoordeel jij de overwinning van Rijnsburgse Boys in Hardenberg?
,,Wat me het meeste opviel was de basisplaats en de goal van Donny van Oijen. Het is die jongen zo gegund. Hij viel bij Katwijk buiten de boot en ook bij Rijnsburgse Boys werd het hem weer niet makkelijk gemaakt. Maar Donny is blijven vechten en heeft zich altijd professioneel gedragen.”

Het ging wel ten koste van Giovialli Serbony. Een spits waar jij wel van gecharmeerd bent toch?
,,Maar als je heel eerlijk naar de prestaties van Serbony kijkt, dan is hij nog niet de spits die hij was bij VVSB, toch? Hij komt nog niet helemaal uit de verf in Rijnsburg. Hij werkt hard, dat doet hij altijd, maar hij laat het nog niet zien met goals.”

,,Uiteindelijk kan je er maar elf opstellen. En de credits gaan nu gewoon naar Donny. Hij heeft de hand in eigen boezem gestoken toen het minder ging en staat nu op.”

Zo lijkt bij VVSB nu Guido Pauw op te staan. Hij staat in de basis en scoorde tegen Achilles ’29. Knap?
,,Ten kosten van Pieter Koopman toch? De trainer heeft daar ook even naar zijn ideale elf moeten zoeken. Vorig seizoen zat Pauw er al dicht tegenaan. Ook hij is zonder zeuren altijd blijven knokken. Of Koopman nu even niet goed genoeg is voor in de spits bij VVSB kan ik niet beoordelen. Daarvoor heb ik hem nog te weinig zien voetballen.”

Het was een vrij goede zaterdag voor ons meest hoog spelende ploegen hè?
,,Ja, Quick Boys pakt door de overwinning in Friesland de aansluiting in de Derde Divisie. Die gaan nu echt een rol van betekenis spelen. Voor Noordwijk blijft het sprookje doorgaan. Misschien is de wedstrijd van komend weekend tegen Achilles Veen, de nummer twee, de eerste echte testcase?”

Rijnvogels zit nog steeds in de hoek waar de klappen vallen hè? Ook tegen Ter Leede liep het weer tegen een nederlaag op.
,,Ja, die wedstrijd heb ik met een schuin oog proberen te volgen. Ik vond het mooi dat Ter Leede-coach Henk Wisman ook na de overwinning toch niet tevreden was.”

,,Maar laten we het even over Rijnvogels hebben. Ik zat te denken… Ze hebben toch die samenwerking met vv Katwijk? Kunnen die niet in de winterstop een paar spelers verhuren aan FC Rijnvogels als dat nodig is? Verder moet een klinkende overwinning daar eens voor vertrouwen gaan zorgen. Dat is het enige wat je echt nodig hebt.”

Jaap van Duyn zei vlak voor het weekend dat FC Rijnvogels het negatieve gevoel van vorig jaar heeft meegenomen.
,,Dat kan ik me best voorstellen. Ik snap wel dat je zo’n negatieve spiraal niet ineens doorbreekt. Ik spreek wel eens wat mensen rondom de club. het wordt er echt niet leuker op per nederlaag daar. Maar let op m’n woorden. Als er daar een klinkende overwinning wordt geboekt, kan het zomaar omdraaien. Daar is de selectie goed genoeg voor. Vergeet niet dat ze alle goede ploegen al gehad hebben in de Hoofdklasse.”

,,Overigens viel me de nederlaag van Valken ’68 tegen RCL ook wel op. Ze misten Niels Hogewoning en Jaap van der Plas. Dat is misschien iets te veel van het goede.”

Waar was je zondag?
,,Bij Quick – Westlandia. Een streekderby. Ik heb een leuk potje gezien waar Westlandia in de blessuretijd nog op 2-2 kwam. Voor Quick-trainer Paul van der Zwaan waren het twee verloren punten. Edwin Grunholz was juist opgelucht.”

Is die derby te vergelijken met een streekderby bij ons in de Bollenstreek?
,,De echte derby komt nog. Op zaterdag 4 november spelen HBS en Quick tegen elkaar. Dan gaan we ook uitpakken met een mini-special bij Omroep West. De supporters doen dan de ‘Quick-mars’. Het sportpark van Quick is op loopafstand van die van HBS.”

,,Zonder een stempel op mensen te willen plakken, zijn het wel twee elitaire clubs. Helemaal te vergelijken met onze derby’s valt het dus niet. Het zijn twee oude clubs met veel voetbalgeschiedenis. De wedstrijd is naar zaterdag verzet omdat op zondag ADO Den Haag en Feyenoord tegen elkaar spelen.”

Foreholte en Van Nispen gaan voorlopig dramatisch in hun competities. Hoe wordt dat ervaren bij die clubs denk je?
,,Marcel IJzendoorn (trainer Foreholte red.) ligt hier wakker van. Dat weet ik zeker. Hij heeft lang dit soort situaties niet meegemaakt, Foreholte ook niet. Ik ken Marcel als iemand die hier continue mee bezig is. Die dit heel graag recht wil zetten. Hij zit niet lekker in z’n vel zo, hoor.”

,,Voor de trainer van Van Nispen, René Ras, zijn de huidige resultaten ook een domper. Alleen staat die er denk ik iets nuchterder in. Zo ken ik hem althans. Maar neem maar van mij aan dat beide trainers, en schaar daar ook nog maar Hein van Heek onder, deze resultaten mee naar huis nemen.”

Heb je nog wat van De Klassieker meegekregen?
,,Nou, ik zat op dat moment zelf bij Quick – Westlandia. Dan hoor je wel om je heen dat er doelpunten vallen, maar verder ben je met de wedstrijd voor je ogen bezig.”

,,Ik vond wel dat na afloop alle ‘kenners’ zo gigantisch negatief waren. Denk je dat ze daar in Amsterdam ook maar één seconde van wakker liggen? En je ziet maar weer hoe opportunistisch de voetbalwereld is. Marcel Keizer kon er toch niks van? Nu heeft hij negen punten uit drie en hoor je echt niemand daar meer over. En nu kan Giovanni van Bronckhorst er ineens niks meer van? Heeft hij verkeerde keuzes gemaakt? Je ziet maar weer hoe belangrijk Dirk Kuyt wordt gemist in Rotterdam…”

Ga je morgen nog naar Katwijk – VVSB in de KNVB-beker?
,,Als het lukt wel. Ik denk dat Katwijk de favoriet is. Schreuder heeft me op het hart gedrukt dat Katwijk erg graag wil winnen. Het mooie is, dat er een winnaar komt. Als het strafschoppen wordt, dan zal daar in ieder geval geen ABBA-systeem worden gebruikt, denk je niet?”

Foto FC Lisse: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude