Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Ik zag je op Fox Sports zaterdag bij Katwijk – Rijnsburgse Boys. Ben jij nog wel te behouden voor de Bollenstreek?
,,Haha, nou ik denk niet dat Fox Sports nog op Willem van Zuilen zit te wachten.”

Wat mocht jij vertellen bij de collega’s van Fox?
,,Ik heb kort kunnen vertellen wat de derby inhield voor de Bollenstreek. Fox moest nog een twee minuutjes opvullen voordat ze weer naar de commentator Leo Driessen toe gingen. De presentatrice, Aletha Leidelmeijer, kwam naar mij toe of ik het leuk vond om iets over de derby te melden als ‘kenner van de Bollenstreek.’

,,Aletha en ik kennen elkaar nog van vroeger. Ze is stagiaire geweest bij Omroep West en ook bij mij. We hebben uiteindelijk de hele middag naast elkaar gezeten op de perstribune. Het was erg leuk om haar weer te zien. Ze is nog steeds hetzelfde spontane en lieve grietje van 12 jaar geleden.”

Je hebt Katwijk nu dit seizoen voor het eerst gezien. Wat vond je er van?
,,Ik was niet verrast door de sterkte van Katwijk. Eerder dat ze moeite hadden met Rijnsburgse Boys in de eerste helft. In de tweede helft werd elk foutje wel afgestraft. Dan zie je het kwaliteitsverschil tussen beide.”

Is de selectie van Katwijk beter?
,,Katwijk is gewoon verder. Vergeet niet dat Rijnsburgse Boys debutant is in de Tweede Divisie. Natuurlijk zie je bij Katwijk wel wat verloop qua spelers, maar dat is allemaal prima op te vangen.”

Er hing een mooi spandoek zaterdag op De Krom waarbij er werd gerefereerd naar de transfers van Donny van Oijen en Jeffrey Jongeneelen naar Rijnsburgse Boys. Dat spandoek hintte naar een transfer van Robbert Susan voor het komende jaar.
,,Ja, ludiek. Zo hoort het ook te zijn. Dit is rivaliteit op een mooie manier. Katwijk en Susan dat is één. Ik zal het hem deze week eens vragen hoe hij het vond als hij bij mij in de taxi zit. Nou, dan heb ik ook gelijk verklapt wie onze eerste gast is.”

Vielen andere spelers jou nog op?
,,Raoul Esseboom. Die vond ik erg sterk. En natuurlijk het duo Susan-Paul de Lange. Daar kan je altijd op rekenen. Ik vind Damiano Schet ook een heerlijke voetballer. En Stefan Plat viel op. Oké, die 4-0 van Plat was mooi, maar die eerste goal van hem was ook erg goed ingeschoten. Dat is een hele moeilijke goal hoor.”

,,Weet je wat ik nou het allermooiste moment van de wedstrijd vond? Dat Susan in z’n spurt van het juichen bij de 3-0 ineens Karim Hajji in het vizier krijgt tussen het publiek en dat hij daarna in zijn armen valt.”

Was Katwijk nu zo goed, of Rijnsburgse Boys nu zo matig?
,,Dat ligt ergens in het midden. Rijnsburgse Boys miste wel zijn aanjager, Wesley Goeman. Ik vond wel dat Cagri Kodalak het prima deed, maar de drive van Goeman vervang je niet zomaar.”

,,Het is geen schande dat Rijnsburgse Boys verliest op De Krom. Dat het uiteindelijk 5-0 wordt, kan gebeuren. Ik vond het mooi dat Marciano Mengerink zelf bij een 4-0 voorsprong nog de honger heeft om de vijfde goal te maken.”

Zijn jou verder nog dingen opgevallen aan de derby?
,,Ik neem niemand iets kwalijk, maar ik vond het een vervelend moment dat Van Oijen nog bij een 4-0 achterstand moest invallen. Je gunt hem een beter moment.”

Zit trainer Pieter Mulders in een moeilijk pakket bij Rijnsburgse Boys?
,,Nee, daar geloof ik niet in. Hij wordt breed gesteund door de technische commissie. Rijnsburgers moeten blijven beseffen dat hun cluppie een debutant is. Oké Rijnsburg heeft een aardige status in het land als grote amateurclub. Maar ze blijven nieuw in de Tweede Divisie.”

Hoe duid je de overwinning van FC Lisse bij De Dijk?
,,Lekker hoor. Die had ik van te voren niet verwacht. En hij is zo welkom. Ik las bij jullie op de site dat ze nu eindelijk rust in het hoofd hebben. Zo zal die overwinning inderdaad gevoeld hebben. Het is de afgelopen weken alleen maar over penalty’s gegaan.”

Hoe moet de selectie daar mee omgaan?
,,Ik denk dat Robbert de Ruiter de penalty’s uit de kleedkamer heeft weten te houden afgelopen zaterdag.”

VVSB verspeelde een 2-0 voorsprong na een slechte wissel van trainer Mark Schenning. Hij stak de hand in eigen boezem dat hij Vladimir Jozic niet had moeten wisselen.
,,Dat vind ik heel erg knap. Het is op een wat pijnlijke manier, maar nu weet hij ook dat hij in zo’n situatie Jozic niet moet vervangen. Jozic blijft een belangrijke tandwiel in de motor.”

Quick Boys won bij ODIN ’59 en lijkt weer wat aansluiting te vinden met de bovenste ploegen.
,,Ik heb het niet gezien, maar wel met wat fans gesproken. Het was misschien niet goed, maar als je slechte wedstrijden wint, kom je er wel weer bovenop.”

Wat vond je van het spelers-statement het afgelopen week waarop ze hardop hun vertrouwen in het systeem uitsproken. 
,,Ze moesten iets. De supporters gingen morren. En die hebben ze juist hard nodig. Ik geef toe dat ik ook liever een 4-3-3-systeem zie.”

Vond je niet dat de spelers daarmee juist olie op het vuur gooide?
,,Nee, juist niet. Niks zeggen en eigenwijs doorgaan wordt juist minder geaccepteerd. Daar is Quick Boys ook niet de club voor.”

In de Hoofdklasse won Noordwijk weer makkelijk. Sterk hè?
,,Ja, die denderen maar door.”

Doelman Mustafa Amezrine zei in een interview dat hij vind dat Kees Zethof het beste in spelers naar boven haalt.
,,Dat deed hij bij SJC ook, dat verbaast me niet. Kees is een gewone, no-nonsens man. Ik denk dat hij veel van spelers eist, maar dat hij ze tegelijkertijd ook de ruimte geeft. Dat hij rustig met spelers een biertje drinkt en over voetbal babbelt.”

Hoe welkom was de overwinning van FC Rijnvogels?
,,Die hadden ze echt nodig. Volgens mij hebben ze vorige week of die week daarvoor een praatweek met elkaar gehad. Een goal in de absolute slotminuut geeft vertrouwen. Nu is het zaak om een serie neer te zetten.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik zat bij Quick en ik heb bij vlagen een fantastische ploeg gezien. Ze wonnen met 5-2 van Dongen. Dat is geen slechte tegenstander hoor. Die speelden tegen FC Lisse in de nacompetitie. Paul van der Zwaan heeft het daar uitstekend op de rit. Er spelen ook twee ex-Noordwijkers in die ploeg. Kai van Hese en Sybren Bartlema.”

We moeten het toch ook even over de koppositie hebben van SJC lijkt me.
,,Knap hè? Volgens mij hebben de spelers van SJC hun huiswerk goed gedaan. De ploeg is ook echt fitter geworden las ik.”

Dat liet David Verweij inderdaad doorschemeren. Jij bent wel gecharmeerd van hem als verdediger, maar hij staat nu op het middenveld. Kan Verweij dat ook vind jij?
,,Ik zag het zondag ook bij Quick, daar stond Bartlema, die ik als back ken bij Noordwijk, op het middenveld bij Quick. Dat deed hij prima. Ik vind ook dat spelers op meerdere posities uit de voeten moeten kunnen.”

Foreholte – Teylingen stond weer op het programma. Hoe belangrijk is dat duel voor beide clubs?
,,Dat is een feestje voor allebei. Tussen die twee clubs ligt alleen de wijk Oosthout. Het zal als een familiedag hebben aangevoeld.”

Snap jij de uitslagen van Warmunda nog? 3-0, 2-6, 3-0.. Ze winnen nu wel weer de tweede wedstrijd van het seizoen en staan vierde.
,,Ik hoop echt dat die club uit de problemen blijft in de Derde Klasse. Ik vind het een compliment naar de trainer dat hij met de beschikbare middelen nu wel een elftal lijkt te hebben waarmee dat moet kunnen. Als die nou eens stabiel worden in de competitie…”

Woensdag staat de penaltysoap op het programma.
,,Ja, nou weet je wat ik daar over hoorde. Dat dezelfde spelers de penalty’s moeten gaan nemen, die ook op het lijstje stonden in de eerste wedstrijd. Als dat zo is, zijn ze bij de KNVB van het dak gevallen. Ze hebben zelf die serie ongeldig verklaard. Robbert moet gewoon een nieuw lijstje kunne indienen.”

,,Wist je trouwens dat Lisse hier wel ervaring mee heeft? Ergens in de jaren 90 hebben ze ook alleen penalty’s over moeten nemen tegen MMO in de Districtsbeker. Toen hadden ze na een gelijkspel eerst een verlenging gedaan. Dat was toen helemaal niet het reglement. De vader van Rowdy van der Putten speelde toen ook bij Lisse.”

Nog even een serieus moment. De Amsterdamse burgemeester is afgelopen vrijdag overleden. Bij RTL Late Night ging het nog over zijn afkomst. Eberhard van der Laan was een Rijnsburger. Dat had jij ook gezien hè? Ik zag dat je er iets over zei op Facebook.
,,Ja, ze hadden het er over dat Rijnsburgse Boys fans ‘uien’ zijn, maar dat is gewoon de algehele bijnaam van Rijnsburgers. De fans van Rijnsburgse Boys hebben dat alleen als een geuzennaam gebruikt.”

,,Maar Eberhard, of Epie zoals hij werd genoemd, was de zoon van mijn huisarts. Als jonge jongen heb ik Eberhard nog z’n eerste invalbeurt zien maken in Rijnsburg één. Hij was samen met zijn goede vriend Peter de Mooij één van de jongens die tegen het eerste aanhikten. Peter is nu nog sponsor bij Rijnsburgse Boys. Zo’n bericht blijft schrikken. In heb wel gemerkt dat het ook in het dorp best wel is ingeslagen als een bom.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude