Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem, of moet ik zeggen: ‘Alaaf!’?
,,Nee joh, daar moet ik niks van hebben. Ik ben geen carnaval-liefhebber.”

Ben je daarom de streek ontvlucht dit weekend?
,,Nou, ik ben wel naar Noord-Brabant geweest. Daar ontkom je er niet aan. Ik zat daar met m’n vrouw op een gegeven moment wat te eten en toen zat er een gezinnetje verkleed vlak naast ons. Je wordt daar gewoon mee opgevoed. Maar mij niet gezien.”

Heel, heel, heel vers: Jack van den Berg is de nieuwe trainer van vv Katwijk. Wat vind je daarvan?
,,Toch weer eentje uit de onverwachtse hoek. Maar een uitstekende keus! Tactisch sterk. Een toptrainer die het maximale uit z’n spelersgroep altijd heeft weten te halen.

Maar even geen voetbal dit weekend dus?
,,Nee, even tijd voor andere dingen.”

Heb je nog wel wat van het voetbal meegekregen?
,,Toen ik zondagmiddag thuis kwam heb ik nog naar FC Groningen – ADO Den Haag gekeken en een stukje Feyenoord. En ik heb me mateloos geërgerd aan de arbitrage bij Excelsior – NAC Breda. Een ploeg die de punten zo hard nodig heeft, wordt een overwinning door de neus geboord door een grensrechter die een achterbal ziet. Het lijkt alsof de arbitrage zich aanpast aan het niveau van het Nederlandse voetbal.”

,,Hetzelfde gold voor een goal bij Sparta – PSV. Daar gingen gewoon twee overtredingen aan vooraf. Dat heeft niks met ‘het mannelijke fluiten’ te maken van scheidsrechter Bas Nijhuis.”

Ik bedoelde eigenlijk het voetbal in de Bollenstreek, haha..
,,Ja, van FC Lisse heb ik nog wat beelden gezien.”

Robbert de Ruiter vindt dat de FC nog steeds niet veilig is. Ook niet nu het toch zeven verliespunten los staat van de ‘gevaarlijke’ vijftiende plek?
,,Hij heeft gewoon gelijk.  In de Tweede Divisie heb je rond de 40 punten nodig om echt veilig te zijn. Kijk maar naar UNA vorig jaar. Dus dat hij dat roept, snap ik wel. Het is goed dat ze weer punten hebben gepakt tegen TEC. Die zijn binnen. Volgende week spelen ze tegen VVSB. Dat blijft een derby op zich.”

,,En inmiddels is er bij Achilles ’29 ook weer een aantal jongens teruggekeerd. Die worden dus weer sterker. Ik moet mijn woorden terugnemen van vorige week, toen ik zei dat Achilles geen pot meer zou winnen.”

Nu we het toch even over VVSB hebben. Hoe was je taxirit met Jack Honsbeek vond je?
,,Heerlijk. Zoals ik hem ken. Bescheiden. Hij is oprecht heel blij met deze kans in Noordwijkerhout. Hij doet er alles aan om te slagen. VVSB, ook al zijn ze met een goede reeks bezig, wint niet zomaar van FC Lisse.”

Ook op het spelersfront gebeurt het het nodige. Vers van der pers: Peet van der Slot blijft.
,,Dat is mooi voor VVSB. Hij is op meerdere plekken inzetbaar in de verdediging. Het verbaast me echter niet. Dit gebeurt vaker. Spelers komen wel vaker terug op hun besluit.”

En de Noordwijkerhouters maakten bekend dat Arno Dijkstra volgend jaar op De Boekhorst voetbalt. Een goede spits voor VVSB?
,,Het lijkt me ook logische stap voor hem. Dit jaar heeft hij lang een blessure gehad. Vergeet ook niet dat Hein van Heek toen hij ontslagen werd, niet de beschikking had over Dijkstra. Maar ik zeg dit allemaal op basis wat ik vorig seizoen van hem gezien heb.”

,,Ik weet niet wat de club gaat doen met de huidige spitsen; Guido Pauw en Pieter Koopman. Het zou kunnen dat één van die twee weggaat. VVSB is niet een club met het budget om posities driedubbel bezet te houden. Trouwens Dijkstra kan ook van de zijkant komen en volgens mij zelfs vanaf de tien-positie.”

We blijven even in de Tweede Divisie. Rijnsburgse Boys maakte de komst van Bram Ros bekend. Jij hebt HBS dit seizoen vaker gezien. Wat kan je over hem vertellen?
,,Ros is een topper. Hij stak er bij de wedstrijden van HBS met kop-en-schouders bovenuit. Hij is een ‘zes’ op het veld. Een type Robbert Susan, maar dan iets jonger. Hij maakt vuile meters en is multifunctioneel. Ik zeg niet dat hij gelijk in de basis staat, maar ik ben zeker gecharmeerd van hem.”

Vind jij dat er bij Quick Boys met het vertrek van Arie de Vreugd, Jan de Bruin, Max van Steen, Jesse Driebergen en Jim Gillissen sprake is van een leegloop van jeugdexponenten?
,,Ik heb De Bruin regelmatig gezien bij het tweede van Quick Boys. Daar viel hij wel altijd op in positieve zin. Ik denk dat het geduld een beetje op is geraakt bij deze jongens. Misschien hebben ze allemaal hun eigen verhaal. Jan is bijvoorbeeld ook al 22. Het is geen verwijt richting de jongens of richting Quick Boys. Maar de kans dat ze bij FC Rijnvogels bijvoorbeeld wel aan het voetballen komen is natuurlijk groter.”

Ik was eerder verbaasd over De Vreugd, die dit seizoen begon met een basisplek, dan bijvoorbeeld een Van Steen.
,,Ja, Max heeft natuurlijk Yordi Teijsse voor z’n neus. Zijn keuze valt wel te billijken. Wist je dat Rijnsburgse Boys dat probleem vroeger ook had? Veel spitsen die de club op de korrel had kwamen niet omdat de Rijnsburgers Raily Ignacio in de spits hadden staan.”

Slaat FC Rijnvogels een goede slag met bijvoorbeeld De Vreugd, De Bruin en ook Dirk Jan van den Oever?
,,Nou laten we het eerst even over hun prestaties hebben. Die hebben toch een puike serie neergezet. Ook die Ivailo Staal, die naar Quick Boys gaat, begint ineens te scoren. Als verdediger zelfs. De derby van zaterdag ‘Noordwijk – FC Rijnvogels’ is een heel interessant potje.”

,,Voor de Katwijkers is het een belangrijk duel voor de periode. Ondertussen zijn ze natuurlijk bezig met volgend seizoen. Dat is de normaalste zaak van de wereld. ‘Brug’ (Willem Brugmans red.) whatsappte mij vorige week dat ik wel wat positiever mocht zijn over FC Rijnvogels. Ze hebben eenmaal geen eindeloos budget. Dit is hun manier om op een zo’n hoog mogelijk niveau te kunnen acteren.”

Kijk jij nog een beetje naar de Olympische Spelen?
,,Ik zal er niet zo snel voor thuisblijven. Maar als ik niet onderweg ben zet ik het wel op.”

Wat vind je van de prestaties?
,,Ongelooflijk knap. De Olympische sporters trainen jaar in jaar uit, dag in dag uit, om hier optimaal te zijn.  Heel knap.”

Toch lees ik op Twitter wat zure berichten dat het te veel een ‘open Nederlands kampioenschap is’. Onder andere van Martijn Krabbendam, clubwatcher van Feyenoord van de VI. Hoe kijk jij daar naar?
,,Onzin. Moet hij lekker naar Feyenoord blijven kijken. Alsof dat zo leuk is. Ajax, Feyenoord en PSV zijn dit seizoen nooit de echt honderd procent de baas geweest in wedstrijden. Er worden zoveel fouten gemaakt in de Eredivisie. Dat is het enige wat het leuk maakt. Overigens die Tyrell Malacia die gaat wel duizend procent zeker het Nederlands Elftal halen.”

,,Ik vind het ook trouwens ontzettend appels met peren vergelijken: voetbal en schaatsen. Vind je het niet leuk? Zap dan weg. Ik ben zelf opgegroeid met ‘Ard en Keesie’. Lekker met het hele gezin voor de tv en een kop snert. Ik kon dan de hele zaterdag voor de tv zitten. En als er valpartij voorbij kwam, ging kleine Willem gewoon huilen.”

,,Trouwens, ik heb de 3000 meter op de radio gehoord en de 1500 meter op tv gekeken. Wat een vakmensen van de NOS. Ze weten precies te vertellen wat de tussentijden inhouden. En op de radio, die Sebastiaan Timmerman, die liet me net voelen alsof ik erbij was. Dat compliment heb ik ook wel eens gehad. Dat is als radioverslaggever het mooiste wat iemand je kan zeggen.”

POPULAIRE BERICHTEN