Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Als ik zeg vv Katwijk, wat zeg jij dan?
,,Waar zullen we beginnen, haha? Bij afgelopen dinsdag of afgelopen zaterdag?

Laten we het vertrek van Schreuder er als eerst bijpakken. Wat dacht jij toen je het hoorde?
,,Ik moet gelijk aan de slag. Serieus, dat is het eerst wat je denkt als journalist. We kregen het even van te voren te horen, zodat ik nog snel die kant op kon. Collega Danny van den Bosch ging mee met de apparatuur en zo konden we al heel snel een interview opnemen. Met dank dus aan het team van West. Daarna ga je pas nadenken over wat het voor Katwijk betekent.”

En wat denk je dan…?
,,Dat zijn eigenlijk de open deuren intrappen. Het is een positieverbetering voor Dick Schreuder. En blijkbaar stellen contracten in het amateurvoetbal ook niet zo veel voor. Cees Bruinink legde het goed uit. Het heeft met arbeidsrecht te maken. Het enige dat ze hadden kunnen doen, is hem aan z’n opzegtermijn kunnen houden. Maar het is allemaal in goede harmonie gegaan. Katwijk heeft veel aan Schreuder te danken en vice versa.”

Wat nu?
,,Tja, wat willen ze? Willen ze nu voorlopig iemand die het seizoen kan afmaken of willen ze al iemand voor de langere termijn? En wie is er beschikbaar? Het is lastig om een vervanger te vinden voor Schreuder.”

Mag ik namen horen?
,,Als ik aan namen ga denken die er nu bij passen denk ik direct aan Danny Buijs. Maar wil hij wel? Mocht hij echt naar FC Groningen kunnen, dan is dat natuurlijk een schitterende uitdaging. Hij kan sowieso wel naar een betaald voetbal organisatie. Hij heeft IJsselmeervogels ook al afgeslagen.”

,,Ted Verdonkschot had ik ook een prima naam gevonden voor vv Katwijk, maar die gaat al naar ‘de Vogels’ toe. We kunnen ook namen gaan roepen van mannen die nu vrij zijn, maar al wel onder contract liggen voor volgend jaar. Wilfred van Leeuwen of Hein van Heek zouden de klus tot de zomer kunnen doen.”

,,Maar goed, ga er maar aanstaan als trainer hè? Je stapt in bij de koploper van de Tweede Divisie. Johan Plat en Patrick Heijmans hebben een prima resultaat gehaald, maar mogen het seizoen niet afmaken. Ze hebben nu dispensatie van de KNVB. Uiteindelijk mogen ze het seizoen niet afmaken.”

,,Bruinink zou het zelf ook mogen doen. Alleen wil hij het niet meer, als ik hem goed begreep. Weet je, terwijl we nu met elkaar zitten te bellen zou Katwijk ook al een nieuwe naam kunnen hebben. Ik heb zelfs de naam van Marcel Keizer voorbij horen komen. En zelf zit ik nog aan Alex Pastoor te denken.”

Zo, daar noem je er twee..
,,Ja, ik sprak Cees van het weekend nog. Over namen had hij het niet. Dat blijft gissen. Misschien komt hij wel iemand waar we totaal niet aan gedacht hebben. Dat was bij Schreuder ook zo. Ik denk ook nog aan Richard Grootscholten. Maar ik weet niet hoeveel tijd hij heeft naast z’n werk bij Feyenoord. Als ik het voor het zeggen had, dan had ik het toch nog een keer bij Buijs geprobeerd.”

Ik heb de namen van Jan Zoutman en Pieter Mulders ook langs horen komen.
,,Ja, ik ook. Alleen kunnen we er allemaal niet zo veel mee. We kunnen wel dertig namen noemen en later roepen: ‘kijk hij zat er bij’. Maar dat is eigenlijk gewoon lulkoek. Ik denk dat de ervaren spelers in dit team ook wel even gehoord worden.”

,,Wat dacht je bijvoorbeeld nog van Martin Haar? Die was succesvol bij Jong AZ. Nu heeft hij geloof ik bij Velsen getekend. Maar we hebben aan Schreuder kunnen zien dat contracten niet alles zeggen.”

Hoe was het zaterdag bij Katwijk – Excelsior Maassluis? Heb je er nog spelers over gesproken?
,,Ja, meer in de trant van: hoe was je week? Ook dat zijn open deuren: iedereen gunt het Dick, maar men baalt er wel van.”

Hoe was de wedstrijd?
,,Best interessant. Maassluis is een tegenstander waar Katwijk het traditioneel lastig tegen heeft. Ze groeven zich ook echt in. Maar dat gaat Katwijk vaker krijgen als koploper. Het valt Excelsior Maassluis ook niet kwalijk te nemen. Ze hadden het tactisch gewoon goed staan.”

,,De eerste goal van Katwijk was zo’n typisch gevalletje van: hij moest een keer goed vallen’. Kijk, die penalty waar de 2-1 uit voortkwam kan je veel over zeggen. Was het wel een overtreding? En was hij er niet buiten? Maar het mooie vond ik hoe Robbert Susan zich op dat moment, diep in blessuretijd helemaal kon afzonderen.”

,,Weet je wat hij daar achteraf over zei? Dat hij dat geleerd had van Nico van der Salm bij UDO. Dat vind ik mooi. Hij verloochend zijn afkomst niet. Dat hij nu jaren later daar nog steeds aan denkt en iets mee doet, zegt wel wat over de mens Susan.”

Hoe hebben Johan Plat en Patrick Heijmans het gedaan?
,,Johan is een vrij nuchtere Volendamse gozer. Terwijl Jeroen Rijsdijk (trainer Excelsior Maassluis red.) een beetje de vierde man zat te bespelen bleef Johan er rustig bij kijken. Het mooie was dat Patrick, die normaal vrij temperamentvol is, ook rustig bleef.”

,,Ze hebben het klasse gedaan met elkaar en verdiend gewonnen. Katwijk had de bal veel, maar dat mocht van Maassluis. Je kan er op afgeven, maar hebben we dat ook gedaan bij Louis van Gaal op het WK van 2014 met zijn 5-3-2-voetbal? Toen liep iedereen de polonaise.”

,,Ik vond het ook wel mooi dat voordat de wedstrijd begon ik Katwijk tegen Valken JO-16 zag voetballen. Weet je wie liep te fluiten? Hugo van Duijn, alias ‘de Kouwe’. Oud-Katwijk-keeper. En hij stond nog goed te fluiten ook hè. Een echte clubjongen.”

Rijnsburgse Boys verloor van Kozakken Boys. Ze hadden de Katwijkers juist kunnen helpen in de titelstrijd.
,,Van Kozakken Boys kan je verliezen. Ik was vanmorgen (maandag red.) in de sportschool, waar veel klaagden over dat het niks was. Ik kan er geen verklaring voor geven. Ja, misschien dat de meest creatieve jongens niet spelen. Maar daar hebben we het vorige week ook al over gehad.”

FC Lisse won met een relatief gehavend elftal makkelijk van Achilles ’29. Is dat knap, of moeten we daar weinig waarde aan hechten?
,,Alle concurrenten gaan tegen dit Achilles winnen. Ze zullen bij Lisse nog geen polonaise zijn gaan lopen na deze driepunter. Tegen zo’n tegenstander als dit kan je jongens als Rik Vermeulen of Roel de Goede best een keer missen. Maar tegen clubs als Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys of Katwijk wordt dat echt anders.”

,,Belangrijker is de wedstrijd van komende zaterdag tegen TEC. Dan kunnen ze echt naar boven kijken. Maar dit Lisse komt echt niet in de problemen in de Tweede Divisie.”

Een paar maanden geleden spraken we nog over hoe moeizaam het bij VVSB ging. En kijk eens nu..
,,Ze staan in eens in de subtop. Ja, mooi! Ik heb ze twee keer gezien onder Jack Honsbeek. Die doet het fantastisch. We hebben hem deze week in de taxi. Hij heeft natuurlijk in de zomer getekend als assistent, maar dat is hij gewoon niet. Dat ga ik hem wel even vragen.”

De afgelopen week werd bekend dat Quick Boys, Marc de Kruijs heeft aangetrokken voor volgend seizoen. Goede transfer?
,,Ja, een aanwinst voor Quick Boys. Al moet ik zeggen dat Marc niet heel veel heb zien spelen, maar wat ik heb gezien, zag er goed uit.”

Jij kent ‘pa De Kruijs’ ook goed hè?
,,Hans? Die heb ik vaker gezien bij UVS. Marc komt uit een echte voetbalfamilie. Ook z’n oom was een UVS-er. En z’n opa was er voorzitter. En is er nu nog ere-voorzitter. Marc heeft in de jeugd gespeeld van Ter Leede omdat pa en ma naar Sassenheim zijn verhuisd.”

En toch maakte hij na zo’n week een belangrijke goal voor Ter Leede. Is dat knap? Dat hij zo stoïcijns is?
,,Hij zal vast wat whatsappjes hebben gekregen, maar daar gaat zo’n jongen niet gek van doen. Het kan hem ook juist het nodige vertrouwen geven. Voor Quick Boys kan hij uitgroeien tot een publiekslieveling.”

Quick Boys gaat ook verder met Laurens Mouter en hebben Derek van der Plas aangesteld als assistent voor volgend seizoen. Goede keuzes?
,,Mouter heeft natuurlijk zo’n bak aan ervaring. En Derek is een aankomende clubjongen. Je ziet wel vaker dat clubs van dat soort clubiconen naar voren schuift; Heijmans bij Katwijk of Dick Heemskerk bij Rijnsburgse Boys.”

FC Rijnvogels is flink bezig op de transfermarkt. Hoe kijk jij daar naar?
,,Ze hebben zich aardig versterkt voor volgend seizoen met jongens als Max van Steen en Niek Ossevoort. Die komen van respectievelijk Quick Boys en Rijnsburgse Boys en hebben het daar net niet gered. Ik vind dat FC Rijnvogels daar wel slim op inspeelt. Het enige dat ik me afvraag is of ze het daadwerkelijk met dat soort jongens gaan redden?”

,,Ik snap die jongens zelf wel. Bij FC Rijnvogels hebben ze veel meer mogelijkheden tot speelminuten. En het kan ook goed vallen uiteindelijk. We gaan het zien.”

Waar was je zondag?
,,Bij Quick – ADO ’20. Als je naar Quick gaat weet je dat er veel goals vallen.”

Hoeveel is het geworden?
,,4-3. Quick staat voor aanvallend voetbal. Het is leuk om naar te kijken. Ik ga daar bijna nooit weg met een 0-0.”

Ik zag dat Quick-speler Nabil Hadui naar Scheveningen gaat.
,,Oh, is dat rond? Gisteren toen ik daar was nog niet. Ze hebben meer van dat soort aanvallers. Het fijne van die club is: het hoeft allemaal niet zo nodig. Ze hoeven niet te promoveren naar de Tweede Divisie. Liever niet zelfs. Dan moeten ze aan contractspelers gaan voldoen.”

Marcel IJzendoorn gaat van Foreholte naar FC Boshuizen. Past die club wel bij hem?
,,Het is wel een hele andere club dan Foreholte. Maar IJzendoorn is een Leidenaar, die spreekt die taal wel. Hij heeft ook wel wat neergezet hoor bij Foreholte. Daar komen weer aardig wat mensen kijken. Hij heeft de club weer wat nieuw leven in geblazen.”

,,Wie weet kan hij dat ook in Leiden. Die stad verdiend wel weer een hoog spelende club. Noem FC Boshuizen maar een ‘sleeping giant’. Maar goed, hij moet zich eerst maar even richten op het eerste elftal daar.”

Wil je verder nog wat kwijt?
,,Sander Molenaar zat gewoon weer op de bank bij vv Katwijk. Ik heb ‘m nog even gesproken zaterdag. Het doet me goed, om hem daar te zien zitten.”POPULAIRE BERICHTEN