Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Ha Willem. Is Sinterklaas al bij jouw huis langs gereden?
,,Ja, wel bij ons thuis, maar hij kwam alleen met cadeautjes voor de kleinkinderen. Die zijn lief geweest.”

Dat betekent dat je een ‘vrije zondag’ had?
,,De zondag ging naar de familie en dat is fijn dat het kan. Ik heb uiteindelijk nog wel wat wedstrijdjes ingesproken voor Omroep West, maar ben zondag niet naar een wedstrijd geweest.”

Wat was het voor weekje, Willem?
,,Nou, er gebeurde voldoende hè? Zullen we bij Wilfred van Leeuwen beginnen?”

Het is jouw analyse hè, maar dat lijkt me prima. Was je verrast dat het zo relatief snel bekend werd na zijn aangekondigde vertrek bij FC Eindhoven?
,,Nee, want ik wist het al. We hadden bij Omroep West dus al een berichtje klaar staan toen het online ging.”

Wat vind je van zijn overgang naar Rijnsburgse Boys?
,,Ik vind het een logische keus van beide partijen. Wilfred en Rijnsburgse Boys passen bij elkaar. Sowieso is hij iemand die zich makkelijk aanpast bij een nieuwe club hoor. Ze zijn allebei altijd al gecharmeerd van elkaar geweest. Daarnaast is Eindhoven geen makkelijke club. Het regent trainers daar. Er gebeuren daar nu dingen waar hij niet meer helemaal honderd procent achter kon staan.”

,,Dan gaat het reizen in combinatie met z’n bedrijf en de thuissituatie, z’n vriendin en haar kind wonen gewoon in Den Haag, natuurlijk wel een rol spelen. Ik heb trouwens ook geen idee wat die ‘dingen’ zijn hoor. Overigens laat Pieter Mulders nu wel weer met de uitslagen zien dat hij prima coach is.”

Ja, zal Rijnsburgse Boys zich nog wel eens achter de oren krabben of ze wel een goede keuze hebben gemaakt om het contract niet te verlengen van Mulders?
,,Hoe je het wendt of keert, hij is natuurlijk wel goed bezig voor z’n cv. Hij bewijst zich wel voor andere clubs. Die staat volgend jaar wel weer voor een groep hoor. Welke club? Geen idee. Als ik hem voor mijn microfoon heb, vraag ik het altijd. Dat is m’n werk. Maar ook lang niet alle clubs weten we nu van of er een vacature vrij komt als hoofdtrainer.”

,,Kijk, Mulders contract liep af. Het is de club z’n goed recht die niet te verlengen. Daarvoor hoeft het geen excuses te zoeken. En ja, aan het begin oogden de Rijnsburgers ook verdedigend. Dat ze nu al zoveel duels achter elkaar hebben gewonnen, dat is alleen maar fijn voor iedereen.”

Een opvallende quote was nog dat Rijnsburgse Boys zocht naar een trainer met diploma ‘betaald voetbal’. Is dit gedaan met het oog op de toekomst of zoek ik dan te ver?
,,Ik vind het niet zo bijzonder. Hoe hoger het diploma, hoe beter de coach vaak is. De club is na het vertrek van Niek Oosterlee geadviseerd om een trainer aan te trekken met zo’n diploma op zak. En weet je wat het is. De grote clubs in de Tweede Divisie moet je ook leiden alsof het een profclub betaamd.”

Het zijn gewoon semi-profs. Oké, er zijn genoeg spelers die er nog een full-time baan naast hebben als Richard van Nieuwkoop of Vladimir Jozic, maar er zijn ook jongens die van voetbal leven. Of anders er nog een klein baantje naast hebben. Dat zegt ook al genoeg.”

Nog even over de wedstrijd van afgelopen zaterdag: het moet jou goed hebben gedaan dat Giovially Serbony Rijnsburgse Boys langs TEC hielp?
,,Kijk, de mensen die deze analyse lezen en dat al jaren doen, die weten dat ik gecharmeerd ben van ‘Gio’. Maar de Serbony van VVSB hebben we in Rijnsburg nog te weinig gezien. Dat zei hij zelf ook tegen jullie op de website heb ik gelezen. Als je dat van jezelf zegt en weet en je laat je bij je terugkeer in de basis zo zien? Dan ben je wat mij betreft een koning.”

,,Hij heeft zelf ook last van blessures gehad, was niet in vorm. En dat wist hij. Nu grijpt hij z’n kans vanwege de blessure van Donny van Oijen. Het is aan Mulders om nu te gaan kiezen. Misschien kunnen ze ook allebei wel spelen. Voor Serbony is het sowieso een goed weekend geweest.”

Waar was je zelf zaterdag?
,,Ik zat bij FC Lisse – AFC. Dat was absoluut geen beste wedstrijd. Maar FC Lisse miste veel jongens. Ze hebben wel terecht gewonnen overigens. AFC mist scorend vermogen. Ze hebben nu Railey Ignacio aangetrokken voor na de winterstop. Hij gaat ook al meetrainen trouwens.”

Daarover misschien zo meer. Eerst nog even de pot zelf. Niet goed dus?
,,Nee, maar het gaat natuurlijk om het resultaat. Ik las na afloop veel over een goede Martin van Eeuwijk. En die was inderdaad goed. Maar waar ik niemand over hoorde was Hanne Hagary. Die was overal te vinden tijdens de wedstrijd. En dat vind ik knap. Hij staat niet altijd in de basis. Maar hij heeft z’n rol prima ingevuld zaterdag. Blijkbaar ben ik de enige die het gezien heeft. Of misschien zie ik het wel verkeerd.”

Vielen je verder nog dingen op?
,,FC Lisse is prima bezig voor volgende seizoen. Arno Lancel blijft weer een extra jaar. Ook Kevin van der Zwet heeft bijgetekend. Hij is nog jong en speelt toch al zo goed en volwassen in de achterhoede. Ik vond dat Wesley Storm als vervanger van de geschorst Brian van der Werff ook een degelijke indruk maakte.”

Sprak men daar in Lisse ook over de nieuwe accommodatie? Er viel vorig week een politiek besluit in het nadeel uit van de club.
,,Ik volg de Lissese politiek niet. Ik vind wel dat die club absoluut een nieuwe accommodatie verdient. Ik merkte dat men het echt jammer vindt dat de politiek niet akkoord is gegaan met de nieuwe plannen. Er wordt door de achterbaan naar de politiek gewezen.”

,,Zo lang ik bij Lisse kom als verslaggever zit ik al op dezelfde tribune. En dat is niet verkeerd hoor, maar wel echt aan vernieuwing toe. Ik weet dat de club gecharmeerd is van de complexen van onder andere vv Noordwijk of Hillegom.”

Hoe duid jij de nederlaag van Katwijk tegen De Treffers?
,,Ik kon het via mijn koptelefoon redelijk volgen. We zaten daar ook met West. Tja, de ballen vliegen er gewoon even niet in. Maar niks om je druk om te maken. Ik zag op de beelden dat De Treffers de overwinning vierde als een kampioenschap. Nou ja, is dat gek? Ze wonnen van de koploper.”

,,Katwijk was de betere ploeg. Dus er is absoluut geen reden tot paniek. Daarnaast is het verschil met nummer twee GVVV nog steeds zeven punten.”

VVSB heeft onder Jack Honsbeek nog steeds de honderd procent score. Het ‘Honsbeek-effect’ in optima forma?
,,Als ik op de beelden af moet gaan, was de overwinning terecht. Dat vind ik mooi voor Jack. En in de verslagen las ik dat er weer een team staat. Dat heeft hij goed gedaan. Hij heeft de spelers letterlijk een spiegel voorgehouden.”

,,Jack heeft het nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij graag ergens de hoofdverantwoordelijke wil zijn. Misschien gaat het wel zo goed straks dat VVSB hem een contract aanbiedt voor anderhalf jaar. Jack heeft misschien geen ervaring als trainer bij zo’n grote club, maar wel als voetballer. Hij heeft bij UVS, Ter Leede, Katwijk en Spakenburg ondermeer gevoetbald.”

,,Hij is van het groepje trainers waar je Frank Bloemheuvel ook onder kan scharen. Van de ‘school Arie Lagendijk’. Dat is een groep trainers die niks aan het toeval overlaat. Lagendijk liet een elftal nog een keer extra trainen op vrijdagavond als het nodig was. Hij was z’n tijd ver vooruit. Hij had destijds al een analist die tegenstanders ging observeren. Alan Campfens van Warmunda hoort ook bij die groep trainers.”

,,Maar goed: stel VVSB verliest de komende drie wedstrijden, de twee competitiewedstrijden en in de beker. Dan zou de club toch zomaar na de winterstop voor een nieuwe naam kunnen kiezen en dan is Jack een ‘voorbijganger’ geweest. Maar het is positief dat er weer een eenheid staat.”

Komende zaterdag is er een superweekend: Rijnsburgse Boys – FC Lisse en VVSB – Katwijk. Zin in?
,,Ja, want ik mag naar twee duels. Ik ga eerst naar Rijnsburg en daarna stap ik nog in de auto om naar VVSB te gaan om daar nog wat sfeerreportages te maken. Als ik m’n geld zou moeten zetten op beide duels dan denk ik dat Rijnsburgse Boys favoriet is. Bij VVSB – Katwijk weet ik het echt niet. Op basis van de afgelopen jaren zeg ik echt fifty-fifty.

Vind jij het ook zo stil op Nieuw Zuid qua nieuwe trainers?
,,Dat ben ik wel met je eens. Het blijft afwachten. We hebben het vorig week al besproken en toen noemde ik Dirk Kuijt. Daar heb ik wel commentaar op gekregen. Maar goed, je weet het nooit. Met een ervaren trainer er naast? Zou kunnen toch? We noemden het misschien een publiciteitsstunt vorig week, maar het kan natuurlijk ook helpen om goede voetballers naar Quick Boys te krijgen? Wie wilt nu niet trainen onder Dirk?”

Dan de wedstrijd tegen DVS’33. Die won Quick Boys makkelijk. Het lijkt ze uit beter af te gaan dan thuis.
,,Tja, tegenstanders horen het juist lastig te hebben op Nieuw Zuid hè? Kijk, die seizoen heb ik ze niet gezien. Maar in het verleden weet ik wel dat clubs altijd hun beste wedstrijden vaak speelden in Katwijk. Ik heb vroeger topelftallen gezien die daar maling aan hadden. Die echt thuis de baas waren in die duinpan.”

Nog even een blik in de Hoofdklasse. FC Rijnsburg verloor de eerste wedstrijd onder Jimmy Simons, maar hij liet het elftal in ieder geval met de borst vooruit voetballen.
,,Ik ken ‘m vooral als speler en en klein beetje als trainer. Ik geloof ook wel dat hij een elftal zo kan laten spelen. Het is absoluut geen slechte jongen. Ik las dat het een nederlaag was waar het elftal nog wel iets aan had.”

,,Noordwijk moet overigens niet schrikken van de nederlaag tegen Hoek. Het is wel leuk voor de competitie. Want Ter Leede komt dichterbij. Niet dat ze daar in Noordwijk op zitten te wachten, haha…”

Vorig jaar had je beide trainers nog in je taxi: Anton Wijsman en René Ras. Beide trainers stoppen nu bij hun clubs.
,,En ik zie het zomaar gebeuren dat die trainers van clubs wisselen. Dus René naar Kagia en Anton naar Van Nispen. Ik zou het niet eens zo’n gek idee vinden hoor. Maar Hillegom zoekt ook nog een trainer. Misschien dat één van hun die kant wel opgaat.”

Foreholte heeft in Bloemheuvel een nieuwe trainer gevonden. Wat vind jij daarvan?
,,Een goede zet. Het is een hele andere man als Marcel IJzendoorn, maar wel iemand die buiten het voetbalaspect de club ook met andere dingen verder kan helpen. De organisatie om het team heen. Hij gaat nu ook vaak bij andere clubs kijken om zichzelf te verrijken. Dat zegt iets over hem.”

Nog even kort over Ignacio. Een aparte overgang?
,,Nou ja, dat mag tegenwoordig hè? Het is misschien een noodsprong van AFC, maar ik vind wel dat deze deal alleen maar winnaars kent. AFC heeft er doelpunten bij gehaald en Ignacio en Danny Buijs, trainer bij Kozakken Boys, waren klaar met elkaar Daarnaast lag Raily natuurlijk ook wel op de begroting.”

Is je verder nog iets opgevallen?
,,Ja, de 7-1 nederlaag van Quick tegen Jong Vitesse. Er zaten bij de Arnhemmers acht spelers  met een A-contract bij de selectie. Pure competitievervalsing. Dit kan echt niet. KNVB, kom nou eens snel met de regel dat er een lijst met namen moet komen en dat de beloftenteams zich daar aan moeten houden. Het is gebeurd, het is nu ook nog toegestaan, maar daar moet echt wat aan gebeuren.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)