Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, heb je het leuk gehad bij Haaglandia, dat gastheer was van FC Rijnvogels?

,,Ik ben daar vroeger, toen we met West nog uitzending op zondag hadden, vaak geweest. Ook bij Kranenburg, dat later met RVC fuseerde tot Haaglandia. Diezelfde mensen lopen er nog steeds rond. Leuk om mee te maken. Het is een echte traditieclub, met bijvoorbeeld gebak voor de wedstrijd in de bestuurskamer. Een mooie club.”

Volgens Sander van der Horst was het een heel matig schouwspel. Deel jij zijn mening?

,,De eerste helft was van een bedenkelijk niveau. De tweede helft was iets beter. Daarin was Rijnvogels de minst slechte. Als ik een winnaar had moeten aanwijzen, ben ik op basis daarvan geneigd Rijnvogels te zeggen. Maar als Peter Messemaker na afloop roept dat je ook deze slechte wedstrijden moet winnen, zegt dat genoeg.”

,,Rijnvogels moet en kan beter. Dat geldt ook voor Haaglandia, dat een aardige ploeg heeft. Dit was geen wedstrijd waar over vijf jaar nog steeds over wordt gepraat.”

Viel het niveau je tegen?

,,Eigenlijk wel. Voor twee subtoppers was het niveau niet best. Er werd veel balverlies geleden. Natuurlijk waren er wel positieve uitzonderingen. Ik vond bij Haaglandia Boukhari goed spelen. Na afloop zei de trainer van Haaglandia dat hij nog veel beter kan. Het is nog een jonge jongen, dus dat is goed mogelijk. Daarnaast vond ik Peter Messemaker ook goed, die pakte nog een paar aardige ballen. Ook Joey Zandbergen speelde een prima wedstrijd.”

Hoe bevalt Haaglandia de overstap naar de zaterdag?

,,Ik heb aardig wat mensen gesproken en die waren er allemaal heel blij mee. Ze hebben ook nog een paar jaar zaterdag en zondag gehad. Nu er definitief voor de zaterdag is gekozen, merken ze dat het weer aantrekt. De publieke belangstelling is groter en ze vinden de tegenstanders leuker. Ze hebben er geen spijt van. Haaglandia is twee keer gepromoveerd. Dit seizoen is het een kwestie van handhaven en dat weten ze ook.”

Het is eigenlijk wel triest dat de Eerste Klasse en Hoofdklasse op zaterdag meer publiek trekken dan het hoogste niveau op zondag?

,,In dit geval wel. Maar stel dat Westlandia promoveert, is het weer anders. Daar komen wel veel mensen kijken. Bij Haaglandia zijn ze er echt content mee, maar er moet nog wel veel gebeuren. Ik geloof dat het tweede in de Vierde Klasse speelt. Voor elke club die aan een opmars bezig is, is Rijnvogels overigens het perfecte voorbeeld. Die hebben de weg der geleidelijkheid bewandeld en kloppen nu, hoe je het ook wendt of keert, op de deur van de Topklasse met een periodetitel op zak.”

Op basis van wat je zaterdag hebt gezien: is Rijnvogels dan rijp voor promotie?

,,Dit was een momentopname. Ik heb ze wel beter gezien, vooral vorig seizoen toen ik ze vaker heb zien spelen. De insteek moet zijn om weer een stapje te maken. De selectie wordt weer versterkt met een aantal nieuwe spelers. Daarnaast is er geen druk en geen paniek, dat scheelt enorm. Het lastige vind ik wel, en Hein van Heek gaf daar een prima antwoord op, om gemotiveerd te blijven in de competitie. Ze hebben natuurlijk die periodetitel al op zak. Maar Hein houdt nog rekening met eventuele misstappen van Quick Boys en Noordwijk en heeft de titelstrijd nog niet opgegeven.”

Was de remise van Noordwijk bij Sportlust een verrassing voor jou?

,,Aan de ene kant wel, als je kijkt naar de stand op de ranglijst. Aan de andere kant kun je wel eens tegen een zeperd aanlopen. Bovendien was dit de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft. Het is altijd afwachten hoe je uit de winterstop komt. Dit puntenverlies zou wel eens heel duur kunnen blijken aan het einde van het seizoen.”

Volgens Yordi Teijsse wordt Quick Boys hoe dan ook kampioen, omdat Quick Boys meer kwaliteit heeft dan Noordwijk…

,,Dat zal moeten blijken, het kan ook een beetje bluf zijn. Of misschien het begin van een beetje ‘Koude Oorlog’. Ik vind dat Quick Boys een goede, brede selectie heeft. De eerste elf zullen elkaar niet veel ontlopen, maar ik schaal Quick Boys in de breedte iets sterker in.”

Wat heb jij van Rijnsburgse Boys – FC Lisse meegekregen?

,,Veel via mijn oren, via de radio-uitzending. Ik begreep dat Rijnsburgse Boys de eerste helft dramatisch was. De tweede helft herpakten ze zich, maar de marge was al te groot om het nog recht te kunnen breien. Dat is voor Lisse heel goed en voor Rijnsburgse Boys niet. Ik begreep van mijn collega Jim van der Deijl verder dat Renee Troost de eerste helft bedroevend speelde. Hij werd ook gewisseld in de rust.”

,,Ik las ook een artikel op VIDB waarin Oosterlee en De Ruiter een aantal negatieve dingen over elkaars ploegen zeiden. Dat vind ik geen goede zaak en slechte journalistiek bovendien. Trainers moeten geen dingen over tegenstanders gaan roepen en zich met hun eigen team bezighouden.”

Hoezo is dat slechte journalistiek? Waarom zouden journalisten zulke uitspraken niet mogen opschrijven?

,,Als trainers er uit zichzelf over zijn begonnen, dan mag je het inderdaad opschrijven. Dat is waar. Maar ik vind niet dat je er naar moet vragen.”

De eerste helft van Rijnsburgse Boys was bedroevend. Is die goede wedstrijd bij Barendrecht dan een opleving geweest, of kun je er geen conclusies aan verbinden?

,,Het zegt dat de ploeg niet in de wedstrijd zat. Het scoreverloop zat ook tegen. Scheidsrechter Clay Ruperti legde hem gelijk op de stip. Dan moet er bij hem weinig reden voor twijfel zijn geweest. Het zat Rijnsburg gewoon niet mee.”

Ruperti is een oud-collega van jou, toch?

,,Ik weet niet of hij dit werk nog doet, en of hij nog bij RTV Rijnmond zit. Maar hij heeft inderdaad ook een paar maanden bij ons gezeten.”

Bijna achteloos handhaafde Katwijk zich aan kop van de zaterdagse Topklasse…

,,Ja, still going strong. Ook zonder Mengerink en Susan winnen ze gewoon bij RVVH. Het wordt dringen bij het gemeentehuis in Katwijk. Als Teijsse gelijk krijgt, mag Quick Boys zich daar melden, en ik geef Katwijk ook wel een goede kans.”

,,Het draait momenteel uitstekend bij Katwijk. Ze zijn aan een goede serie bezig en er is rust in de tent. Iedereen heeft duidelijkheid over zijn toekomst en er is al volop zicht op het team voor volgend seizoen. Er gaan niet gek veel spelers van de basis weg. Alleen Koroglu en Jongeneelen. Katwijk heeft een goede, brede selectie en een trainer die er kort op zit. Ik zie ze zeker tot het einde bovenin meedraaien.”

En Quick Boys?

,,Quick Boys en Noordwijk gaan het samen uitmaken. Over een paar weken spelen ze tegen elkaar. Dat duel wordt belangrijk, maar niet beslissend. Ervan uitgaande dat Noordwijk het gewoon weer gaat oppakken en het gelijkspel bij Sportlust een incident was. Het wordt, denk ik, een spannende strijd. De ploeg die aan het kortste eind trekt, mag zeer waarschijnlijk nog een poging wagen in de nacompetitie. Het zou zomaar kunnen dat er drie regioclubs promoveren: één via het kampioenschap en de andere twee via de nacompetitie.”

Een goede vriend van jou is het niet geworden bij Valken ’68: Andries Wendt

,,Ha! Ze hebben voor Arie van Duijn gekozen. Ik denk dat Dries wel had gewild. Maar Valken heeft niet gekozen voor een trainer die ze al eerder hebben gehad. Dat zie je toch weinig, omdat het niet altijd goed uitpakt. Maar goed, Van Duijn naar Valken. Wat moet ik er nog meer over zeggen?

Ken je hem goed?

,,Redelijk goed. Zijn schoonzoon is Martijn de Zwart. Mijn zoon heeft ook nog verkering gehad met zijn dochter. Arie ken ik ook nog als voetballer. Hij was een echte kuitenbijter. Hij is nu trainer van Quick Boys 3.”

Best opvallend dat Valken recentelijk afscheid nam van De Geus. Een tussentijds vertrek zou je niet verwachten op ’t Duyfrak. 

,,In de winterstop heb ik Vincent Zandbergen van de technische commissie nog op de app gehad. Toen zei hij dat Valken een nette club is en als het niet nodig was, ze niemand weg zouden sturen. Ze hebben het toch gedaan. Het was geen goed huwelijk met De Geus. Het zij zo.”

Kagia pakte (alleen) de koppositie in de Derde Klasse. Volg jij dat nog een beetje?

,,Heel knap. Ik volg het van een afstandje, omdat ik op zaterdag voor West natuurlijk altijd ergens anders ben. Maar ik lees de verslagen en vind het erg leuk om te zien dat ze het zo goed doen.”

Een club waar jij graag op zondag komt, lijkt mis te gaan grijpen: Teylingen.

,,Dat vind ik aan de voorbarige kant. Ze kunnen toch nog gewoon via de nacompetitie promoveren? Teylingen is een mooie, rustige club. Als ze het niet halen, raakt er niemand in paniek. Ik geloof niet dat het roodzwarte gedeelte van Sassenheim dan in mineur is.”

Een goede bekende van jou, die bij Teylingen begon, zal daar ongetwijfeld anders over denken mocht hij met zijn ploeg misgrijpen…

,,Je doelt dan op Wilfred van Leeuwen en VVSB, en het bereiken van de Tweede Divisie zeker? Ik wilde eigenlijk nog even gaan kijken zondag, maar ben even bij Foreholte geweest. Daar komen we zo nog wel even op. Dit soort dingen gebeuren. Van De Treffers thuis kun je verliezen. Het tij zal toch wel gekeerd gaan worden? Op basis van de kwaliteit zie ik dat wel gebeuren.”

,,Ik las dat Van Leeuwen riep dat hij niet weet hoe het komt. Voor hem, de spelers en de supporters zal het ongetwijfeld iets zijn om moedeloos van te worden. Maar dat ze genoeg kansen creëren is iets om aan vast te houden. Het zou erger zijn als ze veel goals tegen krijgen en zelf niets creëerden, maar dat is niet het geval. Twee jaar geleden was er ook veel kritiek op Serbony, die veel kansen nodig had. Serbony is vervolgens ook gaan scoren. Ik verwacht dat het met VVSB ook gaat gebeuren. Ze hebben voorop genoeg mensen die een doelpunt kunnen maken. Datzelfde geldt voor het middenveld. En ook achterin zijn er jongens die af en toe een goaltje meepikken, zoals Van der Slot. Ze moeten gewoon een serie neerzetten en dan staan ze er gewoon weer bij. Ik zie VVSB daar zeker toe in staat.”

Wellicht krijgt VVSB een steuntje uit onverwachte hoek, gezien de financiële perikelen bij WKE. 

,,Daar mag je niet op hopen en niet vanuit gaan. Ik hoorde dat er weer iemand met geld is opgestaan en er ook een nieuw bestuur is. Wel of geen WKE mag voor VVSB niet uitmaken. Ze moeten het op eigen kracht afdwingen. En nogmaals, ik acht de kans groot dat ze het gewoon halen.”

Zondag was je dus bij Foreholte?

,,Ik had een spinningmarathon in Den Haag. Ik was om twee uur klaar en toen dacht ik: laat ik even naar VUC rijden. Alleen is anderhalf uur volle bak spinnen best intensief. Vervolgens kreeg ik een hongerklop. Ik ben toe naar huis gegaan om wat te gaan eten. Anders zou ik in de kantine zijn gaan snacken en daar had ik geen zin in.”

,,Ik heb in totaal tien of vijftien minuten gezien. Heb nog even met de voorzitter gebabbeld en zag die invaldoelman (Duindam) een paar goede reddingen maken. Ook Guijt, dat jonge ventje, zag ik lopen en nog een paar aardige acties maken.”

Tot slot nog iets?

,,Wat ik nog wel kwijt wil is dat de positie van Rijnsburgse Boys, en dat geldt ook een beetje voor VVSB, met nieuwe spelers nu wel lastig is. Met het oog op de Tweede Divisie. Omdat het onzeker is, of ze zich zullen plaatsen, wordt het verhaal moeilijker. Ik sprak voor de winterstop Jordy Strooker van Spakenburg. Die vertelde dat hij best terug wil naar Rijnsburgse Boys, maar hij wil wel Tweede Divisie spelen. Ga dan nu maar eens als Rijnsburg zijnde met Strooker praten. Hij wordt nu in het geruchtencircuit aan Katwijk gekoppeld. Die zitten wat dat betreft in een zetel.”

,,En in datzelfde circuit wordt Jaap van Duijn aan Rijnsburgse Boys gelinkt. Of dat een optie is? Waarom niet. Jaap is een goede speler, dat weten we allemaal, en dit seizoen is het lekker rustig rondom hem.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)