De verbazing was groot toen bekend werd gemaakt dat Toon Zwetsloot zijn contract had verlengd. De middenvelder is ook volgend seizoen te bewonderen op De Roodemolen en dat hadden veel mensen niet gedacht. Trouwe volgers van Ter Leede dachten aan een stap hogerop voor de dragende speler. De jongeling zelf dacht er toch anders over. 

Open en eerlijk vertelt hij hoe zijn verlenging tot stand kwam. Vanaf het moment dat bekend werd gemaakt dat zijn goede vriend en teamgenoot Marc de Kruijs volgend seizoen in het shirt van Quick Boys gaat spelen, werd ook verwacht dat, dat andere grote talent zou vertrekken bij de Sassenheimers. Volgens Zwetsloot was de ‘angst’ voor zijn vertrek onnodig.

,,Er waren inderdaad een paar mensen die vroegen of ik zou blijven bij Ter Leede”, vertelt de middenvelder over zijn verlenging bij de club. ,,Het is heel simpel. Als er geen één club zich voor je meldt, dan heb je weinig keuze. Het is misschien nu makkelijk praten. Maar als er een club zich had gemeld, dan was ik waarschijnlijk ook niet gegaan. Dan had ik er echt heel goed over moeten nadenken.”

Clubliefde
Er zijn meerdere redenen te verzinnen voor Zwetsloot om zijn ‘cluppie’ niet te verlaten. De Sassenheimer speelt al sinds zijn vijfde voor de club en ziet zich daarom ook niet snel vertrekken. Mocht hij ooit een stap maken naar een andere club, dan zal het totale plaatje goed moeten kloppen. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat de controleur zijn gehele carrière bij Ter Leede gaat doorbrengen.

,,Als ik mezelf met afgelopen seizoen vergelijk, dan vind ik dat ik beter ben geworden.”

In een tijd dat iconen zoals Vladimir Jozic en Roel de Goede afscheid nemen, biedt het voor de volgers in de streek perspectief dat ‘de nieuwe Jozic’ erover nadenkt om zijn club niet te verlaten. ,,Je kunt wel stellen dat ik een echte clubjongen ben, ja. Ik heb nog nooit voor een andere club dan Ter Leede gespeeld. Ik zit hier goed op mijn plek. Het is ook niet zo dat het gaat kriebelen als ik Marc (de Kruijs, red.) en Oussama (Siali, red.) zie vertrekken.”

Ontwikkeling
Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat Zwetsloot zijn opwachting maakte in het elftal van trainer Henk Wisman. De verdedigende middenvelder greep vorig seizoen als talent zijn kans en heeft sindsdien het elftal nooit verlaten. Het zegt iets over zijn ontwikkeling. Ook dit seizoen is hij steevast in de basis te vinden en dat in een andere rol als het jaar daarvoor. Hij heeft definitief het merk ‘talent’ ingeruild voor dragende speler.

,,Ik heb dit seizoen al een andere rol als vorig seizoen en komend seizoen zal dat misschien ook wel weer anders zijn. Als er jongens weggaan, word je automatisch belangrijker voor het elftal. Ik vind dat als je de verantwoording krijgt van de trainer en de staf, dat je die ook moet pakken.”

,,Ik merk aan mezelf dat ik nog niet klaar ben bij Ter Leede. Dat merk ik in de trainingen en in de wedstrijden. Daarin leer ik onwijs veel. Als ik mezelf met afgelopen seizoen vergelijk, dan vind ik dat ik beter ben geworden. Met name aan de bal heb ik stappen gemaakt. Ik koos vroeger vaak voor een optie die ‘save’ was. Nu probeer ik de bal meer vooruit te spelen.”

Promotie
Ondanks dat Zwetsloot het aankomend seizoen zonder zijn maatje De Kruijs moet doen, blijft hij toch optimistisch. Als het aan hem ligt, worden er op de korte termijn al mooie doelstellingen behaald.

,,We willen natuurlijk promoveren naar de Derde Divisie. Je weet dat als je bij een club als Ter Leede zit, ze niet de financiële middelen hebben om grote jongens te halen. Wij kunnen voor volgend seizoen ook een goed team maken. Ik denk dat wij het niveau van de Derde Divisie aankunnen. Dat heb ik al gezien aan de oefenwedstrijden die wij speelden tegen ploegen uit de Tweede Divisie. Oké, dat zijn maar oefenpotjes, maar ik zie dat wij het voetballend kunnen bijbenen.”

Foto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Voetbal en recht: de scheids beslist?’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)