Teylingen-spits Jaap Zwetsloot creëerde de hype om zijn persoontje zaterdagavond volledig zelf. Ongrijpbaar, vliegensvlug en koel voor de goal. Het uiterlijk van een jongen uit een stripboek. Blonde haren, grote glimlach, tikkeltje bijdehand. Met vier goals in de derby tegen Foreholte werd hij op handen gedragen in Sassenheim.

En dus weten ze stiekem wel bij de tweedeklasser dat wanneer Zwetsloot dit niveau aanhoudt, hij ook voor de club niet meer te houden is. Zwetsloot rendeerde als geen ander bij het plan dat door trainer Marc van Wonderen was opgesteld. In de omschakeling werd Foreholte koelbloedig een kopje kleiner gemaakt.

De 23-jarige aanvaller was daarin een sleutelspeler. Tussen de wat trage centrale verdedigers van Foreholte waande de voetballer zich in een pretpark. Drie goals waren typische ‘omschakeldoelpunten’, waarbij Zwetsloot uiteindelijk één-op-één ging met doelman Mathijs Guijt. Toch vond z’n trainer juist de enige ‘kopgoal’ van de avond het moment waarin de aanvaller z’n klasse toonde.

,,Om eerlijk te zijn: die geruchten hoor ik al jaren”

,,Hij ziet die voorzet aankomen vanaf links. Maakt drie, vier ferme stappen, weet precies waar die bal gaat komen en komt voor z’n man. Daarna knikt hij ‘m perfect binnen. Daar spreekt een echte spits uit”, had Van Wonderen gezien.

Buitencategorie 
,,Hij was waanzinnig”, complimenteerde de trainer z’n pupil. ,,We zochten waar het mogelijk was de loopactie van Jaap, dat deed hij echt fantastisch. Ik zei meteen al op de bank: ‘die wordt weggekocht’. Waarschijnlijk hebben nu wel meer clubs dan alleen Ter Leede om het veld gestaan. Wat dat betreft proberen we zo’n jongen zo lang mogelijk bij de club te houden, maar wanneer een speler toe is aan een stap hogerop, moet je dat ook eerlijk kunnen zeggen. Jaap is voor ons van buitencategorie.”

Jaap Zwetsloot was bij vlagen ongrijpbaar voor de Voorhoutse verdediging

De hoofdrolspeler zelf bleef na afloop redelijk relaxed onder z’n nieuwe heldenstatus. Zo goed had hij nog niet gespeeld dit seizoen, vond hij zelf. ,,Dit is de eerste wedstrijd dat ik meer dan één doelpunt maakte, of wacht, m’n tweede.” Toch stapelden de geruchten zich de afgelopen weken op: Zwetsloot is Teylingen ontgroeid.

,,Om eerlijk te zijn: die geruchten hoor ik al jaren”, wuift de spits de roddels professioneel weg. ,,Maar ik heb altijd gezegd dat ik het meerdere wedstrijden achter elkaar wil laten zien. Niet dat ik mijn niveau één of twee potjes haal. Dat ik een soort ééndagsvlieg ben. Daar wilde ik op wachten, dat ik constanter werd. Dat is mij vorig seizoen in de tweede seizoenshelft aardig gelukt. En dat wil ik nu doortrekken. Dan gaan we wel zien waar het me brengt.”

,,Je mag mij de vraag of ik ergens anders ga voetballen elke week stellen, maar voorlopig verandert er nog niks.”

Als de vrolijke voetballer het maar naar z’n zin heeft bij een club. ,,Ik heb een prima baan, voor het geld hoef ik het niet te doen. Ik hoef ook niet per se weg. Alleen wil je wel zien waar je eigen plafond ligt.”

Broertje Toon
En z’n nieuwe club kan zomaar op hetzelfde sportpark liggen. De voetballer speelde in z’n jeugd in de geel-rode kleuren van Ter Leede. Een terugkeer is daarom niet uitgesloten. ,,Ik heb nu een tijdje bij Teylingen met Dirk gespeeld, mijn oudere broer. Het lijkt mij nu ook wel leuk om met mijn jongere broertje Toon te spelen in een eerste elftal.”

Maar zolang het nog november is, blijft de aanvaller vooral nog bij het rood-zwart van Teylingen. ,,Laten we er eerst hier maar weer een mooi seizoen van maken. Je mag mij de vraag of ik ergens anders ga voetballen elke week stellen, maar voorlopig verandert er nog niks.”

Foto’s: Peer Compeer

Lees ook: ‘Voorzitters na ‘Teylinger derby’ eensgezind: ,,Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)