De topper tussen SJZ en Van Nispen, de nummers één en twee van de Derde Klasse, eindigde afgelopen zondag in een 2-1 winst voor de ploeg uit Zoeterwoude. Voor de Zilkers een teleurstellend resultaat. Bij een overwinning van Van Nispen lag een periodetitel in het verschiet. Die gedachte kan voorlopig de ijskast in. SJZ staat vier punten los van de formatie van Rene Ras en kan de volgende wedstrijd de periode pakken.

De wedstrijd tussen beide kemphanen werd een editie met vele ingrediënten. Veel kansen, veel strijd, passie, en een behoorlijk portie fysiek geweld. Met name SJZ verdediger Guus van der Hoeven kon vrijuit zijn gang gaan met harde charges. Wonder boven wonder liep hij geen averij op. Maar dat Van Nispen de topper verloor had het volledig aan zichzelf te wijten. Alleen al voor rust had Van Nispen meer goals moeten maken na een serie prima kansen.

SJZ had na zesminuten spelen al rap de leiding genomen door Hans Coret. Een stief kwartier later stond het door een flitsende aanval via de flank gelijk. De aanval begon bij Rick Witteman en Jelle Vleugel en eindigde bij Mike van Haaster 1-1, die daarmee zijn vijfde goal van het seizoen maakte.

Na de gelijkmaker nam de ploeg van Ras de regie over. Het leek een kwestie van tijd wanneer de ploeg weer zou scoren. SJZ werd alleen gevaarlijk door de lange bal te spelen en raakte prompt de paal na een dieptepass. Dat wapen leverde wel gevaar op, maar dat zorgde bij Van Nispen in de achterste linie verder niet voor moeilijkheden.

Een ander probleem die de manschappen van Ras parten speelde was SJZ-keeper Niels van Diemen. Inzetten van onder andere Mike van Haaster, Dick Verhoeven en een schitterende vrije trap van Sjors Meiland bokste hij subliem uit zijn doel. Voor de rust kreeg Van Nispen maarliefst acht corners. Maar ook daar stond Van Diemen zijn mannetje, die een hoofdrol vervulde deze wedstrijd.

Magertjes
Rick Witteman: ,,Dat de ruststand op 1-1 bleef steken was voor ons te mager, want we maakten de kansen niet af. We hadden na twintig minuten spelen de touwtjes in handen. Na de gelijkmaker van ons dacht ik echt dat die tweede goal ook zo zou komen. Het is jammer dat we daar niet aan toekwamen. Je begint als ploeg dan heel anders aan de tweede helft. SJZ moet dan komen. Dat had voor ons dan een mooi perpectief kunnen opleveren.”

Met harde charges werd de toon gezet: de slijtageslag was begonnen. Van Nispen liet zich echter niet intimideren en bleef voetballen.

Vlak na de start van de tweede helft leek Van Nispen dan toch de leiding te nemen. Een schitterende vrije trap van wederom Meiland werd echter weer door Van Diemen overgewerkt. Ook de negende corner daarna bracht daar geen verandering in. Rond de zestigste minuut werd de wedstrijd grimmiger. Er was maar één ploeg die wilde voetballen en dat was Van Nispen. Bij SJZ lag dat anders.

In fases van de wedstrijd had de thuisploeg weinig intenties om de bal te spelen. Met harde charges werd de toon gezet: de slijtageslag was begonnen. Van Nispen liet zich echter niet intimideren en bleef voetballen. Maar pech bleef de ploeg van Ras achtervolgen. Nu was het weer Mike van Haaster die de lat raakte. Dat deed SJZ tien minuten voor tijd ook.

,,Ook hier komen we overheen. We zijn een hechte groep en kunnen wel een stootje hebben.”

Nog geen vijf minuten later sloeg SJZ wel toe. Een lange bal werd na geklungel bij de hoekvlag uiteindelijk voor het doel gedeponeerd. Een eerste inzet kon keeper Tom van Maris nog wegboksen. In de rebound was hij kansloos toen Jan-Paul Griffioen snoeihard de 2-1 binnen schoot. Met man en macht probeerde Van Nispen nog de gelijkmaker af te dwingen. Vleugel en Nick van Westerop kwamen er het dichtst bij.

Gemiste kans
Rick Witteman baalde na afloop van de wedstrijd. ,,Wij hadden het laatste half uur toe moeten slaan, want toen schepte wij mogelijkheden om een goal te maken. We waren duidelijk de bovenliggende partij. Maar dan moet je ze wel maken. Dat doen we niet en krijgen we vier minuten voor tijd de rekening gepresenteerd.”

,,Ja, inderdaad een gemiste kans”, vervolgt Witteman. ,,We hebben eigenlijk grote delen van de wedstrijd de intentie gehad om de wedstrijd naar onze kant te doen kantelen. We hadden goede zaken kunnen doen, maar het heeft niets op geleverd en dat is het zure vandaag. Maar ook hier komen we overheen. We zijn een hechte groep en kunnen wel een stootje hebben.”

SJZ – Van Nispen 2-1 (1-1) 6. Coret 1-0. 19.Van Haaster 1-1. 85. Griffioen 2-1.

Van Nispen: Van Maris, Van Westerop, Van der Linden, Smit, Witteman, Damen, J. van Haaster, Meiland, Verhoeven, Vleugel, M.van Haaster