De zomer is voorbij, je hebt genoten van je vakantie(s), maar nu is het dan echt tijd om je sportroutine weer op te pakken en de gezondheid serieus te nemen. Als je een langere tijd inactief bent geweest, kan het lastig zijn om dit weer op te pakken en de motivatie terug te vinden. Gelukkig kan je met de juiste voorbereiding en mindset een vliegende start maken; een goed begin blijft het halve werk natuurlijk. In dit artikel geven we je een paar handige tips om een doorstart te maken na de zomer.

Doelen

Als eerste is het belangrijk om goed te gaan zitten en jezelf af te vragen wat je met je nieuwe doorstart wilt bereiken; het is verleidelijk om na de zomer direct te beginnen waar je bent gestopt, maar dat zorgt helaas vaak voor onrealistische doelstellingen. Wil je afvallen, sterker worden, groter worden, je conditie verbeteren, of simpelweg de beste worden in een bepaalde sport? Zet het op papier en deel je grote doel op in kleine mini-doeltjes. Dit voorkomt dat je op dag 1 met te veel energie aan de slag gaat; dit kan slecht zijn voor de motivatie op lange termijn.

Wissel van sport

Voordat je enthousiast je bidon, legging en sportbh uit de kast trekt, moet je jezelf afvragen waarom je de sport in eerste instantie hebt laten vallen; was het niet leuk of uitdagend genoeg? In dat geval is het slim om te kijken of een andere sport beter bij jou past. De sportschool is natuurlijk dichtbij en goedkoop, maar lang niet voor iedereen even leuk. Houd je bijvoorbeeld van muziek tijdens het bewegen? Kijk dan eens naar danslessen of naar zumba. Wil je het liefst alle stress van de dag van je afschudden na werk? Dan is iets als een groepsles kickboxen of sparren wel iets voor jou. Het is belangrijk dat je consistent bent met het uitoefenen van je sport of groepsles, daardoor houd je het langer vol en blijft de motivatie hoog.

Je sportuitrusting

Nadat je doelen hebt gesteld en je sport hebt uitgekozen, moet je goed kijken of je alles in huis hebt voor een goede start. Zorg ervoor dat je comfortabele sportkleding hebt die ademd en bewegingsvrij genoeg is voor de sport die je wilt doen. Zo komen mannen makkelijk weg met een goede korte broek en een t-shirt; voor vrouwen is het belangrijk om een stevige sportbh of sport-top aan te schaffen. Kies een bh die voldoende ondersteund voor de sport die je wilt doen. Vergeet ook de accessoires niet, zoals een microvezel handdoek, een stevige waterfles en de juiste schoenen – corrigerend ondergoed kopen om comfortabel te bewegen is ook geen slecht idee. Een een sporttas zet je makkelijk achterin je auto voor als je na werk direct door wilt.

Bouw op

Nu dat alles geregeld is ben je enthousiast om weer te beginnen – alle spullen zijn in huis en je hebt je aangemeld voor je nieuwe sport. Toch raden we je aan om je routine geleidelijk op te bouwen. Het is een slim idee om de eerste 2 tot 4 weken te zien als een introperiode, waarbij je rustiger sport en langzaam opbouwt zodat je lichaam gewend kan raken aan de stress. Na deze periode kan je een extra trainingsdag toevoegen, of de intensiteit van de training verhogen. Zo voorkom je eventuele blessures door de inactiviteit en bouw je aan je discipline.

POPULAIRE BERICHTEN